roszej Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Witam, stale mam problem z ustaleniem odpowiedniej ceny mięsa. Tzn chodzi mi o to, że w tej chwili kupuję półtusze w cenie 8,90 PLN/kg netto. Czy istnieje jakiś klucz albo schemat na podstawie którego można przeprowadzić proste obliczenie np że Każdy element ma swój współczynnik. Korzystam zawsze z cen mięsa na giełdzie, ale jest duża rozbieżność cen a dodatkowo nie wiadomo jakiej klasy jest to mięso. Na rynku mogę kupić półtusze w cenie tańszej, ale klienci przyzwyczaili się do pewnego poziomu i nie bardzo chcą kupować coś niższej jakości. Schab b/k 140% czyli 8,90 * 1,4 = 12,46 netto /kg Nogi 10% czyli 8,90 * 0,1 = 0,89 netto /kg Istnieje coś takiego jak powyżej ? Z góry dziękuję. Edytowane 16 Lutego 2015 przez roszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lutego 2015 roszej Nie ma konkretnego schematu na wyliczanie cen. Stosuj swój. Polecam, ci zrobienie kalkulacji w programie np. Excel, wówczas gdy zmienisz jeden składnik będziesz wiedział ile zyskałes lub straciłeś.W jakiej klasie kupujesz półtusze? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roszej Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2015 roszej Nie ma konkretnego schematu na wyliczanie cen. Stosuj swój. Polecam, ci zrobienie kalkulacji w programie np. Excel, wówczas gdy zmienisz jeden składnik będziesz wiedział ile zyskałes lub straciłeś.W jakiej klasie kupujesz półtusze? Excel, no tak ale dobrze byłoby mieć jakieś dane początkowe. Półtusze kupuję w klasie S, dlatego ciężko mi nawet wzorować się na cenach w sklepach gdzie mięso jest w klasach niższych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lutego 2015 Nie będę Cię zanudzał , ale z definicji "Rynek rolny-to rynek doskonały'' oczywiście podatki , dotacje itp go zaburzają . A jeżeli jest doskonały to tylko popyt i podaż kształtuje ceny transakcyjne. Jaki jest parytet równowartości np słoniny vs schab vs cena półtuszy ?. Najlepszy wyznacznik masz na rynku według rzeczywistych transakcji . Co więcej mając na uwadze dynamikę rynku będą się one zmieniać w czasie (np zwiększony popyt na schab , spowoduje wzrost ceny schabu przy stałej cenie słoniny lub wręcz jej spadku, a tym samym zmieni się parytet ) . Ewentualny model może być tylko pomocny do wyznaczenia oczekiwanej ceny, i powinien na bieżąco uwzględniać zmiany ceny na rynku Model powinien Ci również pomóc w ocenie rentowności Co do klasy mięsa jeżeli klient rozpoznaje klasę mięsa i jest skłonny zapłacić premie za to , do będziesz w stanie sprzedać drożej ,Mięso wieprzowe jest jednak towarem w miarę jednorodnym , powszechnym i chyba już pierwszej potrzeby, to się przekłada że obowiązuje jedna cena (mówimy o teoretycznie - jedenak te teoretyczne prawdy w duzej mierze przekładają sie na życie )Mówimy oczywiście o jednorodności w ramach jednej klasy Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasianka30 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Listopada 2016 Nie jest łatwo ustalić jednolity model bo ceny poszczególnych elementów zmieniają się i powyższy przykład ceny schaby w stosunku do słoniny bardzo dobrze to prezentuje. Generalnie na bieżąco trzeba monitorować ceny. Odnośnie ogólnych cen to dane są powszechnie dostępne. Np tutaj masz ceny wieprzowiny: http://www.rynek-rolny.pl/ceny/wieprzowina/i wołowiny http://www.rynek-rolny.pl/ceny/wolowina/ Wiadomo, że za pomocą tego nie ustalisz konkretnych cen, ale zawsze będziesz znał ogólny trend na rynku cen mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.