Skocz do zawartości

Jak ustalić ceny mięsa ?


roszej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

stale mam problem z ustaleniem odpowiedniej ceny mięsa. Tzn chodzi mi o to, że w tej chwili kupuję półtusze w cenie 8,90 PLN/kg netto. Czy istnieje jakiś klucz albo schemat na podstawie którego można przeprowadzić proste obliczenie np że Każdy element ma swój współczynnik.  Korzystam zawsze z cen mięsa na giełdzie, ale jest duża rozbieżność cen a dodatkowo nie wiadomo jakiej klasy jest to mięso. Na rynku mogę kupić półtusze w cenie tańszej, ale klienci przyzwyczaili się do pewnego poziomu i nie bardzo chcą kupować coś niższej jakości. 

 

Schab b/k 140% czyli  8,90 * 1,4 = 12,46 netto /kg 

Nogi 10% czyli  8,90 * 0,1 = 0,89 netto /kg

 

Istnieje coś takiego jak powyżej ? 

 

Z góry dziękuję. 

Edytowane przez roszej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

roszej

 

 Nie ma konkretnego schematu na wyliczanie cen. Stosuj swój. Polecam, ci zrobienie kalkulacji w programie np. Excel, wówczas gdy zmienisz jeden składnik będziesz wiedział ile zyskałes lub straciłeś.

W jakiej klasie kupujesz półtusze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

roszej

 

 Nie ma konkretnego schematu na wyliczanie cen. Stosuj swój. Polecam, ci zrobienie kalkulacji w programie np. Excel, wówczas gdy zmienisz jeden składnik będziesz wiedział ile zyskałes lub straciłeś.

W jakiej klasie kupujesz półtusze?

 

Excel, no tak ale dobrze byłoby mieć jakieś dane początkowe.  Półtusze kupuję w klasie S, dlatego ciężko mi nawet wzorować się na cenach w sklepach gdzie mięso jest w klasach niższych. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie będę Cię zanudzał , ale z definicji "Rynek rolny-to rynek doskonały'' oczywiście podatki , dotacje itp go zaburzają  . A jeżeli jest doskonały to tylko popyt i podaż kształtuje ceny transakcyjne.  Jaki jest parytet równowartości np słoniny vs  schab  vs cena półtuszy  ?. Najlepszy  wyznacznik masz na rynku według rzeczywistych transakcji . Co więcej mając na uwadze dynamikę rynku będą się one zmieniać w czasie (np zwiększony popyt na schab , spowoduje wzrost ceny schabu przy stałej cenie słoniny lub wręcz jej spadku, a tym samym zmieni się parytet ) . Ewentualny model może być tylko pomocny do wyznaczenia oczekiwanej ceny, i powinien na bieżąco uwzględniać zmiany ceny na rynku    


Model powinien Ci również pomóc w ocenie rentowności 


Co do klasy mięsa jeżeli klient rozpoznaje  klasę mięsa i jest skłonny zapłacić premie za to , do będziesz w stanie sprzedać drożej ,


Mięso wieprzowe  jest jednak towarem w miarę jednorodnym , powszechnym i chyba już pierwszej  potrzeby, to się przekłada że obowiązuje jedna cena (mówimy o teoretycznie - jedenak te teoretyczne prawdy w duzej mierze przekładają sie na życie )


Mówimy  oczywiście o jednorodności w ramach jednej klasy

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nie jest łatwo ustalić jednolity model bo ceny poszczególnych elementów zmieniają się i powyższy przykład ceny schaby w stosunku do słoniny bardzo dobrze to prezentuje. Generalnie na bieżąco trzeba monitorować ceny. Odnośnie ogólnych cen to dane są powszechnie dostępne. Np tutaj masz ceny wieprzowiny: http://www.rynek-rolny.pl/ceny/wieprzowina/i wołowiny http://www.rynek-rolny.pl/ceny/wolowina/ Wiadomo, że za pomocą tego nie ustalisz konkretnych cen, ale zawsze będziesz znał ogólny trend na rynku cen mięsa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.