Skocz do zawartości

Kultury bakterii UNICO - zamówienie


KURP

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się jutro do Łomży, przy okazji mogę zajechać do firmy UNICO

 

http://www.unico-poland.eu/products/

 

i kupić kultury bakterii do wędlin dojrzewających.

 

Jeśli ktoś coś by chciał to piszcie w tym wątku (skrzynkę mam zapchaną przepisami) ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

te bakterie są w cenie około 20-25PLN za paczuszkę - paczka starczy na 100kg wyrobu

Na pewno na kursie używaliśmy 

SBM-52 i SBL-48 (te pierwsze są do salami i wolniej wyrób dojrzewa niż przy tych SBL-48)

Kiedyś kupiłem u nich VBL-97 i te były jeszcze szybsze niż te SBL-48 - używałem do zakwaszania chorizo, a na zajęciach z wędlin dojrzewających zakwaszaliśmy wędzonki, kiełbasy cienkie, grube :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KURP'iaczku  ja bym też chciała ale nie wiem które :blush:  Czy dodają jakieś podstawowe przepisy do tych kultur ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SBL-48 działają podobnie jak te VBL-97 tylko że dłużej zakwaszają, ale z kolei krócej niż te SBM-52 które są typowo do salami


Postaram się od nich wydobyć specyfikację (taką jak na kursie była do bakterii firmy Hansen - gdzie był wykaz szczepów bakterii oraz jakie cukry służą do startu)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SBM-52 zawiera kultury bakterii Staphylococcus xylosus , Staphylococcus carnosus, Pediococcus acidilactici, i Pediococcus pentosaceus. Stosuje się do wyrobów w smaku południowo europejskim, to znaczy więcej łagodnym i nie kwaśnym.  Przeznaczony do salami które będzie dojrzewanie przez długi okres w kontrolowanym środowisko. Fermentujemy tylko do pH 5.2.  Jak ph spadnie poniżej 5 to salami będzie zachodzić kwasem. Oczywiście kontrolujemy zakwaszenie ilością cukru i temperatura w czasie fermentacji. Staphylococci utrzymują kolor, dają zapach. Pediococci działają w fermentacji i także chronią przed Listeria monocytogenes. Fermentujemy w chlodnym otoczeniu, nie wyżej jak 22C


 



SBL-48 zawiera kultury bakterii Staphylococcus carnosus , Staphylococcus xylosus , Lactobacillus curvatus, i Lactobacillus sakei.  Tez przeznaczone do tradycyjnych południowo europejskich salami, tylko obniża pH szybciej jak SBM-52.


 


VBL-97 zawiera kultury bakterii Staphylococcus carnosus , Staphylococcus xylosus , Lactobacillus curvatus, i Lactobacillus sakei. Razem kultury dzialaja  we wytworzeniu szybko fermentowane salami. To znaczy salami z pewnym kwasnym smakiem, tak jak w salami produkowane w północnej Europie i w Stanach. Fermentujemy w ciepłym otoczeniu, nawet do 30C.  pH  może spaść po niżej 5 w ciągu 24h.


 


Wszystkie te kultury chronią przed L.monocytogenes, i w tym odróżniają się od kultur Chr. Hansen Bactoferm.


 


Właśnie dzisiaj fermentuję dwa odmiany hiszpańskiego chorizo i kindziuka.  Zaszczepiłem Gewurzmuller LM1, mieszanka kultur do długiej fermentacji. Zaczynające pH bylo 5.76 a po 18h. tylko 5.58.  Dodałem 2g glukozy i 2g sacharozy do kg surowca, i fermentuję w 21C i 95% wilgotności.


 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc mam tak

Andrzej B. SBM-52 szt.1

filemonek SBM-52 szt.1

pis SBM-52 szt.1

piksiak SBM-52 szt.1 i VBL-97-szt.1

pools SBL-48 szt.1

 

zbieram się i jadę :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, wróciłem - kupiłem - jak się ogarnę to późnym wieczorem napiszę co kupiłem :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ech a ja za późno przeczytałem post. Następnym razem... albo moze ktos bys sie podzielił - np porcja na 10 kg
   Kultury starterowe możemy namnażać. Wystarczy odrobina, odpowiednia pożywka i właściwa temperatura.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK jestem:) do tej pory uwijałem się z kiełbasą, wędzonkami i oscypkami - nabijanie (kiełby) wiązanie wędzonek i siatkowanie serów :)

 

Kultury bakterii SBM-52 nie było, ale główny technolog zaproponował drugą kulturę SHI-59 (podobno odporna na Listerię, czy eliminuje Listerię) - Andrzej będzie wiedział o co biega i może wyjaśnić czy ta kultura jest lepsza niż ta SBM-52

Wziąłem też dla siebie i Andrzeja kulturę do całych kawałków mięśni kulturę WBL-45

A dla osób które chciały VBL-97 i SBL-48 ostatecznie po konsultacjach wziąłem SBL-48 (działa wolniej niż VBL-97 i nie zakwasza tak szybko wyrobu jak ta VBL-97).

Jutro od technologa do którego mam numer telefonu i adres email otrzymam szczegółową specyfikację każdej z kultur :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochani wysyłką się zajmę jak uwinę się ze swoją robotą (może jutro wieczorem lub w piątek w ciągu dnia) - mam teraz przed sobotą dużo pracy :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według kol. Igora Duńczyka, byłego przedstawiciela firmy Lyocarni Sacco w Polsce, SHI-59 jest bardzo dobra wolno działająca kultura startowa.  Nadaje się do tradycyjnych salami, i wytwarza aromat.   Ja przeczytałem na stronach Sacco ze stosuje się tą kulturę do kiełbas o cienkich średnicach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Podbijam temat :)

Jutro wybieram się do Łomży do Unico - może ktoś coś potrzebuje :)

Wiem że na pewno mają kultury jakie ostatnio brałem czyli  Kultury bakterii SBL-48, WBL-45, SHI-59

Na pewno kolega Piksiak chciał aby coś mu zakupić, ale jak ktoś jeszcze chce to proszę pisać tu lub na PW.

 

 

 

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.