Skocz do zawartości

Szynka peklowana pieczona


dareks

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Lenino, ja piekłem wg porady naszego Technologa WB. Peklowałem, piekłem, jadłem i jest oki :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407&sid=07fab6f8ad8b46e968128c18c93b9665#117407

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdania są podzielone.....jedni jedzą pieczone, peklowane mięso, drudzy unikają ze względu na wytwarzające się nitrozaminy.

Tu wybór należy do ciebie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Temperatura nie jest za wysoka?

Najlepiej będzie ja zasięgniesz języka poprzez PW u Bagno, naszego technologa :D


Po mojemu to, temp. początkowa 200st.C 15-30 min., zmniejszasz temp. do 130, a nawet do 120st.C i pieczesz do temp. w środku mięsa 68-70, może być do 72st.C. Nie musisz podnosić temp. pod koniec pieczenia do 200st.C :D


Aha, no i dobrze jest wbić w mięso termometr, dobrze jest też mięso włożyć do rękawa do pieczenia.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to po prostu nie przekraczaj tej temperatury i wykonaj pieczenie w niższej, aż do osiągnięcia wewnątrz 68 st.C.


Będzie to trwało nieco dłużej, ale bezpieczniej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Ostatnio robiłem zrazówkę peklowaną pieczoną z plastrem słoniny podobnie do kol. Sławka . Produkt wyszedł ok. peklowałem wg Szczepana.

Szyneczka miała być podana na drugi dzień. Pokroiłem w grube plastry i odgrzałem w piecu konwekcyjnym pod przykryciem z 20 min w tem. 135s c. Trochę sie te plastry powyginały i szynka straciła na swojej soczystosci.

W jaki sposób nalezało by regenerować tego typu pieczeń aby zachowała swoje całkowite walory?

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, taka pieczeń musi całkowicie wystygnąć przed pierwszym krojeniem. Po drugie, kto kroi pieczeń i ją odgrzewa w plastrach? Musi w takim wypadku wyschnąć i się zdeformować. Odgrzewamy w całości i w dodatku w naczyniu pod przykryciem i w niezbyt wysokiej temperaturze.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krojona była zimno, czyli. Regenerować do określonej temp. W środku? Czy na oko?

 

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim w całości. Odgrzewanie to nie parzenie. Nie musi być akurat 68 st. C w środku. Wbijesz patyczek i będziesz wiedział czy już się odgrzała. Zresztą pozostaw do LP. One wiedza jak to robić. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście w życiu nie odgrzewałbym takich rarytasów. Pieczenie jem praktycznie tylko na zimno. Dopiero wtedy czujesz smak prawdziwej szynki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako pieczeń na gorąco najlepiej nadaje się karkówka. Nie wysycha tak jak szynka, która już z natury jest b. suchym mięsem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wiem , zgadzam się jednak "moi" chcieli na ciepło , do tego sos kluski ślaskie , zasmażana kapusta , takie tam róznosci. Ogólnie pieczeń nie była zła , tylko troszkę dałem ciała z tą temperaturą podgrzewania. Lepiej w całosci grzać.


[Dodano: 15 lut 2017 - 22:07]

Jako pieczeń na gorąco najlepiej nadaje się karkówka. Nie wysycha tak jak szynka, która już z natury jest b. suchym mięsem.

Cały czas robię ją z twojego przepisu goscie bardzo chwalą.

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do takich operacji musi być mięso przerośnięte. Jeśli robisz np. szynkę lub polędwicę, musisz robić takie ilości, aby podać na jeden raz z dokładkami. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Często piekę mięsa, kroję i podaję, nie czekam aż wystygnie.

Pokrojone mięso wkładam do rondla z sosem z pieczeni i w chłodne miejsce.

Na drugi dzień podgrzewam mięso wraz z sosem i jest jeszcze bardziej delikatne i praktycznie rozpuszcza się w ustach.

Piekę mogę tak powiedzieć moją metodą na leniwca  :), więc mięso jest idealnie upieczone i miękkie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Często piekę mięsa, kroję i podaję, nie czekam aż wystygnie.

Ale to raczej nie pieczeń w jednym bloku na zimno, tylko pieczeń do obiadu. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak zostanie co raczej się nie zdarza, to jest jak najlepsza wędlina do chleba....że o tłuszczyku nie wspomnę. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.