Orek Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Witam,nie wiem gdzie się mogę udać z moimi pytaniami, więc piszę w tej kategorii na forum. Interesuje mnie odlewniczy sposób wykonania piecyka do pizzy - chlebowego w jednym.Wiem że poruszane są tutaj kwestie związane bardziej z budową wędzarni ale wiedza forumowiczów jest na pewno szersza.Znalazłem na tym forum artykuł o budowie pieca chlebowego, stąd decyzja aby się do Was z tym tematem zwrócić. Czy istnieje jakiś materiał, może zaprawa, którą mógłbym rozcieńczyć i zalać nią formę z której wyciągnę po wyschnięciu taki piecyk.Wiadomo że efekt nie byłby podobny do takiego jaki uzyskuje się przy większych i zaawansowanych budowach, celuje w moje amatorskie potrzeby.Może jakaś mieszanka nadająca się do bezpośredniego kontaktu z ogniem, nie wydzielająca jakiś związków chemicznych -niezdrowych.Taka która utrzyma cokolwiek ciepło bez dodatkowych izolacji. Za granicą widziałem piecyki tworzone ręcznie z gliny, taki piecyk nie posiada dodatkowych warstw.Ostatecznie nawet taki sposób mnie interesuje, ręczny. Byle była jedna warstwa. Trafiłem na takie typy masy jak: szamot odlewniczy, jakieś mieszanki gliny i żaroodporną zaprawę. Będę wdzięczny za porady, nie znam się niestety jeszcze na tym za dobrze. Edytowane 2 Marca 2015 przez Orek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Kolego jeśli piszesz że nie znasz się na tym, to raczej nie próbuj iść na skróty. Gdyby wszystko w tym temacie było tak uproszczone i jednocześnie ekonomicznie opłacalne to nikt nie bawiłby się płytkami szamotowymi. Materiał ten nie jest za tani przy ilości, która zostanie zużyta. Są do kupienia ale nie wiem czy w Polsce gotowe kopułki pieców wykonane z szamotu, najczęściej w 2 elementach. Nie są zbyt tanie. Dodatkowo zawsze jest to zaizolowane, w różnej formie ale zawsze, po to by szamot po wchłonięciu ciepła nie nie tracił go od zewnątrz. Co byś nie zrobił, izolacja niezbędna. A w naszym klimacie szczególnie. Ale mogę się mylić... Nikt nie odpisał, to może teraz się odniosą Edytowane 3 Marca 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Marca 2015 Poczytaj temat kolegi Adam74... link tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10326-oj-będzie-dym-budowa-adama/?p=370449Chyba ma coś takiego o co Ci chodzi!Skontaktuj się z nim na PW ( prywatna wiadomość) i zapytaj gdzie nabył taką kopułkę! Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2015 U nas mozna cos takiego kupic juz gotowe, przyklad pierwszy z brzegu http://www.ebay.de/itm/Pizzaofen-Ofen-Pizza-Brotbackofen-Holzbackofen-120x120-Backofen-Steinofen-/161594667709 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2015 Witam,nie wiem gdzie się mogę udać z moimi pytaniami, więc piszę w tej kategorii na forum. Interesuje mnie odlewniczy sposób wykonania piecyka do pizzy - chlebowego w jednym. Wiem że poruszane są tutaj kwestie związane bardziej z budową wędzarni ale wiedza forumowiczów jest na pewno szersza.Znalazłem na tym forum artykuł o budowie pieca chlebowego, stąd decyzja aby się do Was z tym tematem zwrócić. Czy istnieje jakiś materiał, może zaprawa, którą mógłbym rozcieńczyć i zalać nią formę z której wyciągnę po wyschnięciu taki piecyk.Wiadomo że efekt nie byłby podobny do takiego jaki uzyskuje się przy większych i zaawansowanych budowach, celuje w moje amatorskie potrzeby.Może jakaś mieszanka nadająca się do bezpośredniego kontaktu z ogniem, nie wydzielająca jakiś związków chemicznych -niezdrowych.Taka która utrzyma cokolwiek ciepło bez dodatkowych izolacji. Za granicą widziałem piecyki tworzone ręcznie z gliny, taki piecyk nie posiada dodatkowych warstw.Ostatecznie nawet taki sposób mnie interesuje, ręczny. Byle była jedna warstwa. Trafiłem na takie typy masy jak: szamot odlewniczy, jakieś mieszanki gliny i żaroodporną zaprawę. Będę wdzięczny za porady, nie znam się niestety jeszcze na tym za dobrze.Idziesz bardzo na skróty... Piszesz nieświadomie domysły. Nie znasz sie na rzemiośle zapodanym a co dopiero sięgnąć po materiał. Jak z pracą tak z materiałem trzeba mieć doświadczenie oraz znać go. Żeby zrobić taką kopułę trzeba mieć sprzęt i doświadczenie i to nie byle jakie tak samo tyczy się materiałów. Odpuść... Kupić taką kopułę to drogi biznes. Lepiej zrób sam z cegły szamotowej i nie w kształcie kopuły bo tu trzeba sie nagłowić. Cegła szamotowa będzie Cię kosztować w granicach powyżej 250 zł plus zaprawa szamotowa to razem jakieś 300 zł. Do tego drzwiczki proste zamówisz u ślusarza. Do tego siatka, mata ceramiczna, cement oraz żwir plus piasek, zbrojenie pod płytę. Myślę że cały piec wyszedł by w granicach 600-700zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2015 Orek, nie ma co kombinować. Dogadaj się po prostu z januszfeniks'em i będziesz miał cacuszko. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2015 Orek, nie ma co kombinować. Dogadaj się po prostu z januszfeniks'em i będziesz miał cacuszko. Dokładnie, dobry pomysł, kolega w tym temacie jest ekspertem, jak nie widziałeś jego dzieł to zobacz temat:http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1791-kompleks-wedzarniczy-januszfeniksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orek Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) U nas mozna cos takiego kupic juz gotowe, przyklad pierwszy z brzegu http://www.ebay.de/itm/Pizzaofen-Ofen-Pizza-Brotbackofen-Holzbackofen-120x120-Backofen-Steinofen-/161594667709 Jestem zorientowany gdzie w Polsce i na świecie mogę to zakupić, z tym nie ma problemu.Dzięki za informację ale ja chce to wykonać we własnym zakresie. Witam,nie wiem gdzie się mogę udać z moimi pytaniami, więc piszę w tej kategorii na forum. Interesuje mnie odlewniczy sposób wykonania piecyka do pizzy - chlebowego w jednym. Wiem że poruszane są tutaj kwestie związane bardziej z budową wędzarni ale wiedza forumowiczów jest na pewno szersza.Znalazłem na tym forum artykuł o budowie pieca chlebowego, stąd decyzja aby się do Was z tym tematem zwrócić. Czy istnieje jakiś materiał, może zaprawa, którą mógłbym rozcieńczyć i zalać nią formę z której wyciągnę po wyschnięciu taki piecyk.Wiadomo że efekt nie byłby podobny do takiego jaki uzyskuje się przy większych i zaawansowanych budowach, celuje w moje amatorskie potrzeby.Może jakaś mieszanka nadająca się do bezpośredniego kontaktu z ogniem, nie wydzielająca jakiś związków chemicznych -niezdrowych.Taka która utrzyma cokolwiek ciepło bez dodatkowych izolacji. Za granicą widziałem piecyki tworzone ręcznie z gliny, taki piecyk nie posiada dodatkowych warstw.Ostatecznie nawet taki sposób mnie interesuje, ręczny. Byle była jedna warstwa. Trafiłem na takie typy masy jak: szamot odlewniczy, jakieś mieszanki gliny i żaroodporną zaprawę. Będę wdzięczny za porady, nie znam się niestety jeszcze na tym za dobrze.Idziesz bardzo na skróty... Piszesz nieświadomie domysły. Nie znasz sie na rzemiośle zapodanym a co dopiero sięgnąć po materiał. Jak z pracą tak z materiałem trzeba mieć doświadczenie oraz znać go. Żeby zrobić taką kopułę trzeba mieć sprzęt i doświadczenie i to nie byle jakie tak samo tyczy się materiałów. Odpuść... Kupić taką kopułę to drogi biznes. Lepiej zrób sam z cegły szamotowej i nie w kształcie kopuły bo tu trzeba sie nagłowić. Cegła szamotowa będzie Cię kosztować w granicach powyżej 250 zł plus zaprawa szamotowa to razem jakieś 300 zł. Do tego drzwiczki proste zamówisz u ślusarza. Do tego siatka, mata ceramiczna, cement oraz żwir plus piasek, zbrojenie pod płytę. Myślę że cały piec wyszedł by w granicach 600-700zł. Zgadzam się z tobą ale nie chodzi tutaj o drogę na skróty tylko o wygląd tego pieca.Poza tym możliwość szybkiego wykonania. Zobaczcie Panowie ten poniższy film:http://youtu.be/-PoPrOxV23cLepią tylko jedną ściankę, bez dodatkowych warstw.Zapewne jest jakaś glina, mieszanka. Edytowane 4 Marca 2015 przez Orek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2015 Pokaż mi filmik jak w takim nieizolowanym pieką chleb. Sam zauważyłeś ze przypomina glinke, odpowiednio przygotowaną. To jest baza dla, paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2015 No tak to jak z kawałem... Pójdę na wojnę i zabiję paru wrogów a jak Cię zabiją?! A mnie za co?!!! I tak jest z tym filmem. Fajne proste i o krok od sukcesu. Masz tu stronę może Ci pomoże. http://www.vitcas.pl/gladz-szpachlowa-ognioodporna-vitcas-HPOd razu uprzeć sie ze Twój piec będzie Cię kosztował kupę kasy pracy i nerwów. I to co widzisz na filmie zaprawę technologię to jest praca i doświadczenie zespołu ludzi. Do tego materiał. To odległość stąd aż na księżyc. Każda glinka,glina ma swoje możliwości zalety i wady. Czasem aby np w Polsce zrobić piec meksykański trzeba glinę eksportować. Na tutejszych rzemieślnicy np na trzy wykonane w surowym stanie uzyskują jeden. Ponieważ w trakcie wypalania pęka. Jeśli już zdobędziesz wiedzę i materiał odpowiedni i wykonasz ów kopułę to gdzie ja wypalisz? Piec do ceramiki kosztuje parę tys.zł. Do małych garnuszków i świecidełek. A tu musisz posiadać piec o dużych rozmiarach. Walnę na pałę ile może kosztować. 10 000 tys, zł ? Czy więcej? Zejdź na ziemię moja rada. Z nim ja ruszyłem ze swoim pomysłem to minęło ponad 3,5 roku żeby dopracować materiał oraz technicznie. Wiele prób domysłów i rozczarowania. Jeśli bym miał zabrać sie za robienie takich kopuł to zabrał bym się od podstaw. Czyli technologia, sprzęt, logistyka i zaplecze. Ale żeby dla satysfakcji zmarnować np 10 000 tys zł ab udowodnić że zrobię piec? I pytanie czy się uda. To jak zabrać ze sobą trampki, sznur od bielizny, śpiwór i wybrać sie na szczyt Montewerestu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Marca 2015 I o to chodzi, brawo Janusz, prosto, jasno i czytelnie, a co najważniejsze zrozumiale . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Zawsze można się pokusić że znokautuje sie np. Niedźwiedzia Można się upoić satysfakcja w marzeniach ale w rzeczywistości można lizać rany bardzo długo jeśli niedźwiedź pozwoli jeszcze przeżyć Edytowane 4 Marca 2015 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2015 że znokautuje sie np. Niedźwiedzia Polak, Niemiec i Rusek siedzą w piekle. Przychodzi do nich diabeł i mówi, że mają szansę wydostania się stamtąd, ale muszą wykonać trzy zadania: 1 - przejść przez most pod ostrzałem, 2 - podać rękę niedźwiedziowi, 3 - przelecieć Indiankę. Jako pierwszy ruszył Niemiec, ale zanim zdążył dojść do połowy mostu, poległ od kul. Drugi ruszył Rosjanin, ale podobnie jak Niemiec nie dotarł do końca mostu. Wreszcie przyszła kolej na Polaka. Ten ruszył, przebiegł most, wchodzi do klatki z niedźwiedziem. Nagle unoszą się tumany kurzu, słychać odgłosy bijatyki, ryk niedźwiedzia i... Nagle zapada martwa cisza, wychodzi Polak i pyta diabła: - Stary powiedz mi jeszcze, gdzie jest ta Indianka, której mam podać rękę? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Marca 2015 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulka Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Lipca 2015 A może taki nie będzie żal materiałów jak się nie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betinka55 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Maja 2016 Do swojej pizzerii kupowałem piec dwukomorowy z firmy Gieldagastronomiczna.pl. Jestem bardzo zadowolona, bo spełnia swoje zadania dobrze. Prowadzę dużą restaurację, więc zależało mi na tym, aby dostać porządny i bezproblemowy produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.