Gregtom Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2015 Jako ze czlonek rodzinki pojedzie na swieta do PL. zastanawiam sie nad kupnem Zelmera 987 xx..Dlaczego te "xx", bo np. na "Alek- gro", mozna takie maszynki zobaczyc ale niektore maja w koncowce (xx) podane cyfry: 80 , 83 .84. 86 , 87. 89 itp..Ponad to, sprzedajacy owe maszynki dodaja ze ich towar jest najnowszej generacii firmy Zelmer..Wiec moje zapytanie, co mam wybrac i jaki model "xx"..?...................................................................................................Moze macie jakies informacje na temat najblizszych promocii tych maszynek..? Juz z gory slicznie dziekuje za wszystkie informacje.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2015 Magiczne "xx" to tylko, pierwsze x to wielkość maszynki ( 5 lub 8 ), drugie x to wyposażenie w zestawie ( z głowy cyfr nie pamiętam ) . Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Czyli zestaw prezentowany na tym wideo: , zawiera pelny sklad Zelmera 987.86.? Edytowane 9 Marca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Raczej 987.80 + Krajarka MMA 002 Pełny skład to:1. Korpus do mielenia ( z 3 sitami, 2.7 , 4, 8 )2. Szatkownica (z 4 tarczami, do cięcia w plastry, w duże wiórki, w małe wiórki i do przecierania)3. Cytrusiarka4. Wyciskarka do miękkich owoców5. Młynek żarnowy6. Krajarka (do szatkowania w kostkę) W 987.86 według mojej wiedzy jest tylko1. Korpus do mielenia ( z 3 sitami, 2.7 , 4, 8 )2. Szatkownica (z 4 tarczami, do cięcia w plastry, w duże wiórki, w małe wiórki i do przecierania)3. Cytrusiarka Edytowane 10 Marca 2015 przez waro58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2015 @waro58,Bardzo Ci dziekuje za te informacje.. Moze ktos cos wie nt. zblizajacej sie promocii takiego zelmera.? ? ?Pozdrawiam. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) I jeszcze cos.. Czy ZMM1508L lime oraz Zelmer 987.80 , sa tymi samymi urzadzeniami..?Chodzi mi o parametry maszynki.. Edytowane 10 Marca 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2015 @Gregtom, sadze ze tak to pewnie tylko specjalna edycja troche inne kolory ja tak kupilam zelmera "diana" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Marca 2015 Zelmer część produkcji przeniósł do ChinWarto sprawdzić przed zakupem Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Marca 2015 Warto sprawdzić przed zakupem Tylko jak to sprawdzic przy zakupie internetowym..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Marca 2015 I jeszcze cos.. Czy ZMM1508L lime oraz Zelmer 987.80 , sa tymi samymi urzadzeniami..?Chodzi mi o parametry maszynki..Tak, tu możesz poczytać o maszynkach Zelmer http://www.zelmer.pl/dla-kuchni/maszynki-do-mielenia A tu masz link do Alledrogo z maksymalną specyfikacją. ( przepraszam nie sprawdzałem czy można taniej )http://allegro.pl/maszynka-zelmer-6w1-987-80-szatkownica-rewers-1900-i4961462841.html Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Zelmer juz do mnie jedzie i jestem w trakcie uzupelniania sitek o wiekszych oczkach.Natrafilem tez na taki nozyk i mam pytanie, czy uzywajac go, zmieni sie konsystecja mielonego miesa..?Czy jest jakas roznica i jesli tak to jaka..? Fotka nozyka: Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Kruszynka Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Ponawiam zapytanie..Czy noz na fotkach wyzej, wnosi cos wiecej/mniej od standartowego noza Zelmerowskiego..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Obawiam się, że przy tej maszynce nie dokupisz sitek i noży poza producentem.Tak sprytnie dobrano długość ślimaka do gardzieli, że nie "oryginalne" sitka oraz noże są za grube i nie pasują do maszynki.Ale obym się mylił ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Kupowałem na targu i sitka i noże do Zelmera, było wszystko w porządku.Co do kształtu owalnych ostrzy, może się mylę, ale powinny trochę lepiej ciąć, w każdej gilotynie obrotowej są noże owalne.Pozostaje tylko kwestia ceny. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Pozostaje tylko kwestia ceny. Cena tych nozy jest dosc atrakcyjna.. Jakies 20 pln. dla wszystkich wymiarow domowych maszynek.Tez wlasnie tak myslalem, ze przez te zaokraglenie zmienia sie "kont" natarcia ostrza na mieso oraz sama dlugosc ostrza jest nieco wiekrza niz w standartowych nozach z prostym ostrzem.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Bardziej niż kąt, istotna jest według mnie płaszczyzna chwilowego styku ostrza z mięsem. Taki nóż według mnie powinien mniej miażdżyć mięso, oczywiście o ile jest odpowiednio ostry. Ale może niech się wypowiedzą Koledzy bardziej biegli technologicznie. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Od dłuższego czasu używam tych nożyków w ALFIE 22 (siatki też nierdzewne). Wszystko spisuje się bardzo dobrze.Taki nóż według mnie powinien mniej miażdżyć mięso, oczywiście o ile jest odpowiednio ostry. I tak jest. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Czytalem na forum, ze stosowanie sitek z otworami wiekrzymi niz fi 12, prawie wcale nie powiekrzy wielkosci mielonych kawalkow miesa w maszynkach nr. 8 Zelmera, chyba ze jego standardowy noz zostanie przerobiony z czterech na dwu skrzydlowy.Moze taki typ nozyka wlasnie pozwolil by na uzyskanie wiekrzych kawalkow mieska przy mieleniu, oczywiscie go za bardzo nie miazdzac.. Sorry ze wiercenie w brzuchu..Sliczne dzieki za juz uzyskane odpowiedzi.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Hey Gregtom.Dokladnie taki sam "nozyk" jest podstawowym wyposazeniem maszynki do mielenia miesa marki LEM (#8). Dla uzyskania wiekszych kawalkow mielonego miesa niewiele pomoze zwiekaszanie oczek Sitka, (mimo nawet stosowania tzw. fasolkowego Sitka). "Zdjecie" dwoch skrzydelek nozyka w przypadku tej maszynki tez tylko niewiele zmieni wielkosc kawalkow miesa poniewaz "gardziel" maszynki I jej [przepustowosc nie pozwola na przerob wiekszych kawalkow. Nie jestem fachowcem niemniej uzywam ten rodzaj nozykow(dokladnie taki sam) maszynek I sitek juz jakis czas I robilem rozne proby. Pozdrawiam Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) chyba ze jego standardowy noz zostanie przerobiony z czterech na dwu skrzydlowy.Nowe maszynki zelmera mają nóż dwustronny, który jest dużo cieńszy, więc pokazany przez ciebie "stary" nie pasuje czy z dwoma czy z czterema skrzydłami. https://www.google.pl/search?q=n%C3%B3%C5%BC+dwustronny+do+maszynki+do+mi%C4%99sa+zelmer&tbm=isch&imgil=HJUUd7UC2MlkKM%253A%253BhOhHjTVKfZmKtM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fagdczesci.bazarek.pl%25252Fopis%25252F229940%25252Fnoz-dwustronny-maszynki-do-mielenia-miesa-zelmer-nr-8.html&source=iu&pf=m&fir=HJUUd7UC2MlkKM%253A%252ChOhHjTVKfZmKtM%252C_&usg=__nCBju3UZKKh-FpXvnkzE-vhLxQk%3D&biw=1280&bih=857&ved=0CEIQyjc&ei=U5IjVYHNJJPVaom_gaAJ#imgrc=HJUUd7UC2MlkKM%253A%3BhOhHjTVKfZmKtM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg.bazarek.pl%252F24093%252F4776%252F229940%252F188446779854ca144f385e4.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fagdczesci.bazarek.pl%252Fopis%252F229940%252Fnoz-dwustronny-maszynki-do-mielenia-miesa-zelmer-nr-8.html%3B640%3B480 Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Od pokazanego nozyka wyzej, odpuscilem, ale teraz mam problem z zamowieniem sitek.Otoz wymiary zewnetrzne oraz grubosc sitka i wyciecie u boku do mocowania w gardzieli pasuja ale jak zelmer podaje, ze srodkowy otwor ma 8 mm. a np. u Mira w sklepie albo tez na ebayu sprzedawane sa sitka ze srodkowym otworem 9 mm.Boje sie ze przy pracy nozyk i sitka szybko sie stepia przez ten brakujacy 1 mm. Obawy uzasadnione czy nie..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Obawy uzasadnione czy nie..? Powinno być wszystko dopasowane wg. zasad Na luz dziesiątka milimetra to już dużo ......... chyba . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 ze srodkowym otworem 9 mm.Nawet 9 i pół. Ja używam z powodzeniem, nie widzę przeszkód. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Po ogladnieciu filmu szkoleniowego "Wyrob kielbas za 5 zl" w ktorym to A.Bagno i Dziadek kladli nacisk na ostre sitka i noze oraz dokladne dokrecenie calego zespolu tnacego, to zadalem sobie pytanie czy wlasnie ten luzik nie stepi za szybko nozyka i sitka. Moge sobie wyobrazic ze po jakims czasie pracy niedopasowanego zespolu, noz wyzlobi w siatce gleboka "bruzde" i co utrudni poznieszcze naostrzenie owych.. Naprawde, nie mam pojecia.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Naprawde, nie mam pojecia.. Grzesiu , zawsze możesz dać zrobić na końcówce ślimaka chrom techniczny i przeszlifować do wymiaru sitka :D Tak jak kiedyś się robiło wałki rozrządu przy " maluchu" Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.