sverige2 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Marca 2015 Jeżeli zabieramy się za przygotowanie sałatki z krewetek, to najpyszniejsza jest ona z własnoręcznie wykonanym domowym majonezem, i najlepiej wykonać ją samemu od podstaw. Sałatka ta bardzo dobrze smakuje np. z niewielkim dodatkiem sosu chili, choć nie jest on konieczny. Można też komponować inne dodatki wg. smaku i uznania. http://kryddburken.se/wp-content/uploads/2012/05/hemmagjord_r%C3%A4ksallad_lchf_kr%C3%A4mig_r%C3%A4kor_sallad.jpg Na 4 porcje potrzebujemy. 150 gram dużych, obranych krewetek.1,5 dcl. majonezu.0,5 dcl. creme fraiche, lub gęstej śmietany.1 dcl. sztywno ubitej bitej śmietanki.1 dcl. dobrze posiekanej cebulki szalotki.5 ml. koncentratu pomidorowego2-3 ml. ostrego sosu chiliSól i pieprz do smaku. Przygotowanie domowego majonezu, z dodatkiem sztywnej, bitej śmietanki.Bitej gotowej śmietanki powinno być ok. 1 dcl. na co potrzeba ok. 0,5 dcl. śmietanki słodkiej. 2 żóltka1 łyżeczka ostrej musztardy francuskiej "Dijon".10 ml. octu winnegosól, pieprz do smaku.4 dcl. oleju rzepakowego. http://kryddburken.se/wp-content/uploads/2012/05/r%C3%A4ksallad_recept_kr%C3%A4mig_lchf.jpg wszystko razem umieszczamy w naczyniu, produkty powinny posiadać temperaturę pokojową. Uruchamiamy mikser i miksujemy wszystko, wlewając jednocześnie cienką strużką olej rzepakowy, aż wszystko zacznie gęstnieć. Jeżeli majonez by się nam nie udał,to bierzemy jeszcze jedno żółtko umieszczając go w nowej czystej miseczce, i miksujemy, powoli dolewając nieudany majonez. Najczęściej zabieg taki pomaga i majonez gęstnieje. Teraz połowę obranych krewetek siekamy na dosyć grube cząstki, resztę pozostawiamy w całości. Cebulkę szalotkę siekamy na drobno i mieszamy z krewetkami, dodajemy majonez i bitą śmietankę, a na końcu resztę pozostałych dodatków. Wszystko doprawiamy sosem chili, solą i pieprzem, według własnego smaku. Przekładamy do pojemniczków i wstawiamy do lodówki celem schłodzenia. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Marca 2015 Jesli moge dorzucic cos od siebie to polecam drobno pokrojona rzodkiew japonska doskonale sie komponuje i odswierza cala salatke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Czerwca 2022 0,5 dcl. creme fraiche, l Co to jest? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Czerwca 2022 zabieramy się Brawo Jarku - nareszcie własny kącik i tematy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Czerwca 2022 0,5 dcl. creme fraiche, l Co to jest? To ukwaszona smietana ,mozna zrobic samemu dodajac do slodkiej smietany36% maslanki i zostawiajac w temp pokojowej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Muski zwróć uwagę na datę - sverige2, dnia 22 Marz 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Muski zwróć uwagę na datęWiem wiem , ale Jarek zawsze się migał , teraz po przypomnieniu już nie ma jak Edytowane 5 Czerwca 2022 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Jarek zrobię podobną sałatkę lecz mięso krewetek zastąpię Kalinkiem Błękitnym wtedy będzie Raksallad sałatka z kraba po jakiemuś myślę, że będzie równie smaczna, pozostałe składniki bez zmian. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Czerwca 2022 "Krabbsallad", brawo "Ten Pan" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Krabbsallad mozna dodac mrozonego zielonego groszku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.