paweljack Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2015 Gdy po klasyfikacji szynki i łopatki zostaje dużo III kl. wp to dobrym sposobem na jej wykorzystanie jest zrobienie kiełbasy parówkowej. Receptura na podstawie PW 16 Na 5 kg Składniki receptury podstawowej: III klasa wieprzowa - 3 kgpodgardle skórowane - 2 kg 1/6 III klasy wp. może być zastąpiona wołowiną II klasy, co uczyniłem i skład wygląda następująco: III kl. wp. - 2,5 kgII kl. woł. - 0,5 kgpodgardle - 2 kg Przyprawy. Użyte do peklowania: peklosól - 20 g/kg Użyte do produkcji: czosnek - 0,5 g/kgpapryka - 0,5 g/kgpieprz czarny - 0,5 g/kggałka - 0,2 - g/kg Pieprz naturalny może być zastąpiony podwójną ilością pieprzu ziołowego a gałka muszkatołowa gorczycą. Peklowanie 48 godzin. Kiełbaśnice o średnicy do 32 Postać gotowego produktu:Kiełbasy odkręcane w odcinki 12-14 cm Postać surowca po obróbce:Całość rozdrobniona na sitku 2 mm i kutrowana - u mnie 3 x na najdrobniejszym sitku Skrót instrukcji: Wieprzowinę kl. III i wołowinę kutruje się z dodatkiem 35-40 % lodu lub wody. Natępnie dodaje się przyprawy oraz tłuszcz i kutruje do wymieszania wszystkich składników. Osadzanie 15-30 minut Wędzenie gorącym dymem okolo 70 minut do osiągnięcia barwy jasnoróżowej z odcieniem żółtawym. Parzenie w temperaturze 72-75 stopni przez 15-25 minut do osiągnięcia wewnatrz kiełbasy 68-72 st. C Studzenie zimną wodą przez 5 minut. następnie umieszcza się w pomieszczeniu chłodzonym w celu ostudzenia do temp. poniżej 12 stopni. Wskazane jest w trakcie lub po studzeniu puścić na kielbasy strumień pary lub oblać wrzątkiem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2015 Paweł, daj przekrój, no i opisz smak, bo na zdjęciu wyglądają pysznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2015 Paweł, daj przekrójProszę: no i opisz smakSmak zacny. wyglądają pysznie Dziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2015 Paweł masz kuter , czy tez kutrujesz mielac 3 x na sitku ? , troche jesten zdezorientowany z postów . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2015 Paweł masz kuter , czy tez kutrujesz mielac 3 x na sitku ? , troche jesten zdezorientowany z postów .W recepturze jest kutrowanie, u mnie 3 razy na drobnym sitku. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Pawle, wygląda apetycznie. Na dniach planuję poczynić parówki cienkie, ale boję się tego kutrowania, bo nie mam kutra. Zostaje małe sitko i blender. Ps. Dzięki za pomoc przy kiełbasie wojskowej - pamiętasz? Edytowane 24 Marca 2015 przez Puchacz33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Marca 2015 Ps. Dzięki za pomoc przy kiełbasie wojskowej - pamiętasz?Proszę bardzo, a tu nie używałem blendera. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Marca 2015 Pawel bardzo ladnie wyglada,, po moich nie udanych parowkach , sproboje jeszcze raz z Twojego przepisu :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) A że ja się tak zapytam czemu ma służyć ten zabieg na końcu procesu? Wskazane jest w trakcie lub po studzeniu puścić na kielbasy strumień pary lub oblać wrzątkiem. Chodzi o to żeby jelito odeszło od kiełbaski i żeby było można je łatwo zdjąć?? A jak myślisz z tego przepisu spokojnie można by zrobić parówki "zwyczajne" w osłonce sztucznej?? Z Dymnym pozdrowieniem... Edytowane 25 Marca 2015 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2015 Nie wiem czy nie doczytałem, papryka słodka czy ostra? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Nie wiem czy nie doczytałem, papryka słodka czy ostra?Czerwona. To nie chorizo. Edytowane 25 Marca 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2015 Piękna. Po świętach pójdę w ślady mistrza. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2015 Po świętach pójdę w ślady mistrza. Nabijaj się, nabijaj. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2015 Nabijaj się, nabijaj. Jestem śmiertelnie poważny. Ty i miro jesteście dla mnie mentorami, jeśli chodzi o sztuke masarską. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Marca 2015 Ciekawi mnie, czy kiełbaska wyszłaby z innego składu mięs.40 % WP I60 % WP II Reszta według receptury. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Marca 2015 Ciekawi mnie, czy kiełbaska wyszłaby z innego składu mięs. 40 % WP I 60 % WP II A mnie ciekawi, co na to odpowie autor wątku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Marca 2015 Ja poważnie pytam, bo pekluję mięsko i tak mam przygotowane.Nadziałbym w jelita baranie, kiedyś kupiłem do kabanosów i są takie grubsze, na parówki są w sam raz Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Marca 2015 Ciekawi mnie, czy kiełbaska wyszłaby z innego składu mięs. 40 % WP I 60 % WP IIA mnie ciekawi, co na to odpowie autor wątku Sam nie wiem, może warto spróbować? Pomielić to dokładnie na drobnym sitku i może wyjdzie, ale głowy nie dam. Reszta według receptury.Tzn. co, przyprawy? kiedyś kupiłem do kabanosówTo dobry kierunek: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Marca 2015 na ostatniej produkcji Mazowszanki zrobiliśmy parówki w proporcji mniej więcej:1/3 kl I1/3 kl II1/3 podgardledo tego woda 20%i w zgodnej opinii wyszło bardzo dobrze Andrzej namawiał nas do zamiany podgardla na tłustą kl II (50/50), co ułatwia pracę i obniża koszty, pod warunkiem, że chude mięso dobrze klei boggi - wszystko zależy jak tłustą masz tę kl II i jak tłuste chcesz mieć parówki Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Marca 2015 Jednak zostawię sobie czas i przyłożę się do składników typowo pod parówkową Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Maja 2015 No i znalazłem drugi fajny przepis na parówkową Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Przyszedł czas pochwalić się swoim dziełem. Robiłem dokładnie wszystko tak jak w tym przepisie od @paweljack Parówkowa wyszła nieziemska Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Robiłem dokładnie wszystko tak jak w tym przepisie od @paweljack To nie jest przepis autorski @paweljacka tylko (......) z 16-stki.To autorom 16-stki podziękuj . Parówkowa wychodzi super tylko nie przy tej ilości przypraw, ale to rzecz gustu. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez EAnna wygładzenie tekstu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) To autorom 16-stki podziękuj Nie znam autorów a przepis jest w temacie Pawła. Tym samym podziękowania w Jego stronę. Parówkowa wychodzi super tylko nie przy tej ilości przypraw, Bzdura. O gustach i preferencjach smakowych się nie dyskutuje. Taka doza przypraw sprawia że paróweczka jest IDEALNA Davido31 smakuje, Nie tylko mi bo mam w gościach rodzinę z Polski. Wszystkim smakuje. Pierwszą partię parówki za mocno nabiłem w jelito i nie mogłem jej skręcić. (amatorszczyzna dała znać o sobie ) Wyszła mi najdłuższa parówka świata Parówki wędziłem na zrębkach kl.10 z czereśni. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Bzdura. Po kilkuletniej pracy z mięsem chciałem Ci jedynie zasugerować, że ilość przypraw używana w 16-stce nie jest adekwatna do mocy obecnie kupowanych.Spółdzielnia i nie tylko używa zdecydowanie większych dawek oprócz soli niż to jest podane w 16-stce i to w stosunku do wszystkich wyrobów Wynika to z tego, że jakość przypraw, ich aromat były kiedyś lepsze od kupowanych obecnie.Gdybyś chciał skorzystać z naszych proporcji to wiesz gdzie pisać.Nabierając praktyki sądzę, że sam dojdziesz do tych wniosków. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.