Skocz do zawartości

Kiełbasa parówkowa parzona produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Patrzę, na panów wyroby, czytam i mam pytanie jeśli  można. Moje parówki w wersji z wołowiną są wyborne w smaku jednak mają otoczkę tłuszczu co uważam za wadę i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. 

Witaj, to powiedz jakie temperatury ma Twoje mięso podczas produkcji, mielenia, bo tu pewnie jest problem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Staram się nie przekraczać 12st.C, mielę zmrożone mięso, i do zamrażalnika, po przerwie ponownie, itd. natomiast podczas nadziewania Zelmerem mogło być cieplej, wolno to idzie, no i po godzinie w temp.pokojowej parzę bez wędzenia 50min w temp. 75-80st. Są dobre, ale w konsystencji zbliżone do berlinek, a nie do prawdziwych parówek. Chyba zainwestuję w nadziewarkę.

http://askari-sklepmysliwski.pl/455-thickbox_default/pozioma-nadziewarka-do-kielbas-produkcji-kul-proteinowych.jpg - ktoś chwalił ten model.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz nadziewarkę to tu jest 118 str dyskusji o tym jaka dobra a jaka najlepsza.

A ten Twój link się nie otwiera 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ten Twój link się nie otwiera

http://askari-sklepmysliwski.pl/455-thickbox_default/pozioma-nadziewarka-do-kielbas-produkcji-kul-proteinowych.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czary mary no i się otwiera!  :clap:  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trochę z wołowiną i jeleniem zapakowałem. Jakieś 15 kg wyszło.  :)

 

post-55133-0-98469200-1459852734_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel ,nie chwal sie nie chwal  :D .. bo Cie odwiedze :tongue:  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze i znow piekne kielbaski ...no niech ja tylko do PL zjade..ale to jeszcze nie tak szybko ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

paweljack wielkie dzięki za temat i na jego podstawie moje przygotowania

 

wieprzowe II?- 2,5 kg

wołowe II - 0,5 kg

podgardle - 2kg

 

dodatki 

peklosól 20g/kg

pieprz czarny 3g/5kg

papryka czerwona 3g/5kg

gałka muszkatałowa 2g/5kg

czosnek 4g/5kg

1. Na sitku nr 8 następnie na sitku nr 4,5 zmieliłem wszystko w oddzielnych pojemnikach.

2. Na sitku 2,5 (najmniejsze jakie posiadam) kutrowałem 2x wieprzowinę z wołowiną z dodatkiem przypraw i ok 1 litra lodu 

3.Na sitku 2,5 dwukrotnie zmieliłem wszystko 

i wyszło coś takiego 

post-64760-0-77426200-1480702446_thumb.jpg

jutro upychanie w osłonki i dalsza obróbka :D

Robiłem już kiełbasę wojskową i toruńską ale zmielenie parówkowej na ręcznej 10 to wyzwanie :facepalm:

Czy ktoś może rzucić okiem na  wieprzowinę to II czy III? 

post-64760-0-99654500-1480701902_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wieprzowe II?- 2,5 kg

wołowe II - 0,5 kg

podgardle - 2kg

W tej recepturze nie ma II wieprzowej.  :(

ale zmielenie parówkowej na ręcznej 10 to wyzwanie :facepalm:

To fakt, też kiedyś próbowałem na dużej alfie, dlatego na parówki mielę tak:

 

 

u mnie 3 x na najdrobniejszym sitku

a nie na 8, 4, itd.

Ale jak już zmieliłeś, to nadziej i zobaczysz co wyjdzie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakupy robiłem w selgrosie i z III był problem , a z tymi sitkami faktycznie przekombinowałem :facepalm: ileż to mniej kręcenia by było :) . A możecie mi podpowiedzieć kiedy zlać wrzątkiem w czasie studzenia?Kombinuję, że jak już wyjmę z zimnej kąpieli po około 5 minutach i rozwieszę do ostygnięcia to po jakimś  czasie jak juz będą chłodne zanurzę we wrzątku i ponownie rozwieszam je do całkowitego ostygnięcia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzątek ma głównie za zadanie usunięcie tłuszczu z batonów, więc powinieneś zrobić to jak najszybciej. Gorące batony szybciej odparują wodę..

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Przed Świętami oprócz innych kiełbas, zrobiłem trochę parówkowej.  :)

 

post-55133-0-14690800-1492508832_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.