Skocz do zawartości

Szynka


zefir

Rekomendowane odpowiedzi

Może trzeba związać?  ;)  A poważnie to napisz dokładnie, co zrobileś, z czego, jak peklowanie, parzone itd. to może się coś poradzi.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robić z jednego mięśnia . Szynka składana z więcej mięśni w tzw. książkę, później sznurowana musi być odpowiednio obrobiona w miejscach łączenia.  W tych miejscach łączenia wycinamy wszystko pozostawiając same chude mieso, wycinamy tłuszcz , tkankę łączną itd. Mocno sznurujemy .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tych miejscach łączenia wycinamy wszystko pozostawiając same chude mieso, wycinamy tłuszcz , tkankę łączną itd. Mocno sznurujemy .

 

Ja dodatkowo nacinam kratkę i używam tłuczka do mięsa, żeby uplastycznić miejsca styku na głębokość ok. 0,5cm .Do takiej szynki moim zdaniem, żadna inna się nie umywa. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja dodatkowo nacinam kratkę i używam tłuczka do mięsa, żeby uplastycznić miejsca styku na głębokość ok. 0,5cm .Do takiej szynki moim zdaniem, żadna inna się nie umywa. 
 

 Szykuje sie na taka prawdziwa szynke, kiedys robilam i mimo zwiazania rozeszlo mi sie, teraz Twoj sposb Arkadiuszu zastosuje. MAm takie same jak  Ty zdanie o szynce  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Kto by tam do jutra czekał. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szyneczka również sparzona po wędzeniu.

Jaki ma piękny kolor: wzorcowy.

Również woda po parzeniu daje świadectwo kunsztu wędzarniczego  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam

też mam właśnie ten sam problem z szynkami. 

Mięso na szynki zamawiam w masarni tzw kulki czy myszki, gdzie one są trybowane od kości

jak wkładam do siatki to jest ok staram się to wycięcie zamaskowac.

Ale juz jak jest po parzeniu to wychodzi takie pękniecie

ogólnie samk szyki to jest ok to nie ma wpływu na samk tylko ewentualnie na wygląd

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzięki. Pekluje się od wczoraj - zatem nie będę odkrajał.

Szynki są dwa kawałeczki po ok 2,5 kg i się wczoraj zastanawiałem czy po zapeklowaniu tak wędzić, czy może jednak

ponadcinać, albo "zmordować" od strony mięska, złączyć skórkami na zewnątrz, mocno związać i tak uwędzić?

Czy wówczas przez skórę dobrze przejdzie dymem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tłuszczykiem koniecznie ( smaczek) , ba i ze skórką  - pięknie utrzyma soki


Z punktu oczu to taka 5 kg ( jak złączysz 2 razem ) to ŁaŁ ..... ale z praktycznego wykorzystania i obróbki  krojeniem  i podaniem - takie po 2,5 kg są OKj

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mam pytanie bo właśnie jutro będę robić szynkę po raz pierwszy. Czy zapakować ją do siatki natychmiast po wyjęciu z solanki czy dopiero po obcieknięciu ?

Mam ją zamiar stłuc lekko na łączeniu, jak tu radzono - to na pewno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.