konar55 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2015 Witam zbliża sie okres śwąteczy więc trzeba coś uwędzić. Mam zawsze dylemat bo lodówka zawsze pełna a miejsca brak, czy ktoś kiedykolwiek korzystał z dolnej szuflady jako pojemnika do peklowania? Czy jest to bezpieczne i czy wogóle można tak robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2015 Sprawdź najpierw temperaturę w tej szufladzie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Sprawdz termometrem jaka jest tam temp. jak sie miesci w przedziale4-8 st c to czemu nie.Paweł był szybszy Edytowane 27 Marca 2015 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Myślę , ze jesli lodówkę przeznaczysz tylko do peklowania to mozesz szufladę wykorzystac , ale jesli chcesz z niej korzystac równolegle to chyba zły pomysł .Pozdrawiam Edytowane 28 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojer1 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Marca 2015 Lodówka ma termostat , można regulować temperaturę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Lodówka ma termostat , można regulować temperaturę .Wszystko się zgadza, tylko u mnie gdy w szufladzie jest 0-1 to na wyższych półkach jest 4-6, jak zrobisz na dolnej 6, to ile będzie na górnych? Nie wiem czy da się coś jeszcze przechować, nie mówiąc o mięsie. Dlatego trzeba sprawdzić i przemyśleć. Edytowane 28 Marca 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Marca 2015 Ja tak peklowałam mięso w obydwóch szufladach w grudniu.Pekowanie 10-12 dni[dokładnie nie pamiętam] Wszystkie wędliny wyszły dobre [częsc jeszcze mam do dziś w zamrazarce] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Marca 2015 Nie sądzę aby w szufladzie lodówki, nie zamrażalnika było 0-1 C.Chyba Panowie każdy pisze o innej szufladzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Marca 2015 Zapomniałam dopisać -u mnie było 4 stopnie Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Marca 2015 miro w tych nowych lodówkach są takie szuflady z temperaturą 0-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Marca 2015 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Marca 2015 Też starej że tak powiem nie mam, ale żeby w części przechowywania żywności była szuflada z temperaturą 0-1 C, to się nie spotkałem. Paweł.Jeśli możesz daj zdjęcie całej lodówki z tą szufladą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Marca 2015 Spokojnie możesz korzystać z tej szuflady Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Marca 2015 Paweł.Jeśli możesz daj zdjęcie całej lodówki z tą szufladą.Proszę: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Marca 2015 To minie bardzo zaskoczyłeś, ale i czegoś nauczyłeś !U mnie w tej samej szufladzie góra 4C A to ciekawostka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Marca 2015 http://www.euro.com.pl/lodowki/whirlpool-wba4328-nf-ts.bhtml#zestawy Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar55 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Marca 2015 Dzięki Panowie za odpowiedź. Szuflada już w użyciu. No moja dość stara lodówka w tych szufladach ma 8 stC więc działam. Uwaga Jeśli by ktoś chciał takową szyfladę przed użyciem wyparzyć, mnie naszczęście nie pękł plastik całkowice ale zrobiła się pajęczynka, pomino iż wcześniej doprowadziłem szuflady stopniowo do temp. ok. 40stC. Może to i wina wieku lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Marca 2015 Panowie, jedni piszą o szufladach w starszych zwykłych lodówkach, a drudzy piszą o szufladach w nowszych lodówkach z systemem No Frost, i te nie nadają się ze względu na niższą temperaturę, chyba że podniesiemy temperaturę wewnątrz takiej lodówki do +8 stopni, wówczas w szufladach będzie +3/+4 stopnie, w starszych lodówkach nie było problemu z uzyskaniem temp. +4 stopnie bo po odpowiednim ustawieniu termostatu taka temperatura panowała w całej lodówce. Ja wymieniając lodówkę na nowszą tę starszą pozostawiłem i dzięki temu mam ją całą do dyspozycji Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Marca 2015 paweljack, to mnie zaciekawiłeś, bedę musiał to sprawdzić bo ja też używam tej szuflady i ładnie się wszystko pekluje. Lodówka typu no frost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Marca 2015 Panowie, jedni piszą o szufladach w starszych zwykłych lodówkach, a drudzy piszą o szufladach w nowszych lodówkach z systemem No Frost, Tylko, że moja to również jest typu NO FROST ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Marca 2015 Ale chyba no frost nie przeszkadza peklowaniu w wodzie? Bo nie wiem co masz na myśli Mariuszu? Wg mnie po prostu teraz lodówy lepiej chłodzą. Też mogę mieć 4 stopnie na dole, wtedy na górze jest 8. Tylko po pierwsze nie pekluje w plastiku a po drugie należy pamiętać, że mięso przechowuje się w temp. 0-4 st. więc dolną szufladę wykorzystuję na mięso, następną wyżej na wyroby gotowe a na wyższych półkach, gdzie mam 5-6 stopni stoją miski i ostatnio zakupione GN-y. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Marca 2015 No moja dość stara lodówka w tych szufladach ma 8 stC więc działam konar55 - no to uważaj przy tym działaniu bo 8st C to górna granica bezpiecznego peklowania - ja zwykle staram sie utrzymywać nie więcej niż 7stC . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Marca 2015 Chyba źle zostałem odebrany nie piszę że w lodówkach z systemem No Frost nie wolno peklować, piszę że w starszych lodówkach było to prostsze ponieważ w całej panowała +- taka sama temperatura, w nowszych lodówkach z systemem No Frost, w dolnych szufladach panuje niższa temperatura niż w samej lodówce, a co za tym idzie podwyższając temperaturę na dole, podnosimy również na górze, co może doprowadzić do zepsucia się umieszczonej tam żywności... o to mi chodziło Odnośnie peklowania w szufladach wykonanych z plastyku to cała lodówka dopuszczona jest do kontaktu z żywnością więc nie powinno być z tym problemu, pewnie że lepiej użyć szklanych pojemników ale nie wydaje mi się aby plastykowe przyczyniły się zaraz do jakiś ujemnych następstw czy też ubocznych skutków, w końcu na codzień używamy wielu naczyń, misek, itp wykonanych z plastyku, ważne aby były dopuszczone do kontaktu z żywnością. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Marca 2015 ale żeby w części przechowywania żywności była szuflada z temperaturą 0-1 C, to się nie spotkałem. Od jakiegos czasu istnieje grupa lodówek z tzw. komorą zerową. Jest to zazwyczaj dolna szuflada z dodatkowym obiegiem stabilizujacym temp. na poziomie "0+".Takie komory zerowe są cennym miejscem do przechowywania i dojrzewania mięsa. Jednak nie wszystkie lodówki z systemem NO FROST zaopatrzone są w takie komory. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Marca 2015 dobrze że dojrzałem ten temat, okazało się że w mojej kuwecie jest 9* a w lodówce 8, a 3 dni już się pekluje mięso. Poprzednio peklowałem mięso to było wszystko ok, a ustawienia lodówki te same, więc na prędce zmniejszam temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.