Skocz do zawartości

Szynka peklowana na mokro do kiełbasy?


waz_2000

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie masz innego wyjścia, to awaryjnie możesz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirku możesz czymś podeprzeć wyraz awaryjnie? Pytam z czystej ciekawości...

 

Taka sytuacja.

Brakuje mięsa, ale jest mięso zapeklowane na mokro.

Lepsze takie mięso niż żadne.

 

waz_2000

Nie ma żadnego ryzyka !

Działaj !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No raczej nie !

Jak peklujesz mięso na mokro, to znaczy że chcesz zrobić wędzonki.

Tutaj mamy jak pisałem sytuację awaryjną.

Więc awaryjnie dobieram mięso do kiełbasy.

 

Dobrany kawałek będzie tylko częścią całości kiełbasy, więc że tak powiem "zgubi się" w całym wyrobie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok. Chodziło mi bardziej o taką sytuację: mam mięso na kieblase, poklasyfikowane, okazuje się, że mogę wędzić najwcześniej za tydzień. Co lepsze: zamrozić czy na mokro? Ciekawi mnie konkretnie za i przeciw sposobu grania na zwłokę. To teoria...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No raczej nie !

Jak peklujesz mięso na mokro, to znaczy że chcesz zrobić wędzonki.

Tutaj mamy jak pisałem sytuację awaryjną.

Więc awaryjnie dobieram mięso do kiełbasy.

 

Dobrany kawałek będzie tylko częścią całości kiełbasy, więc że tak powiem "zgubi się" w całym wyrobie.

Miro a slyszales juz o kielbasie baltyckiej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli zakładasz sytuację, że nagle coś wypada i trzeba przełożyć czas wędzenia.

No może się tak zdarzyć.

 

Wtedy, czy to mięso na wędzonkę, czy na kiełbasę zamrażam i kiedy przyjdzie stosowny czas odmrażam i wędzę.


Miro a slyszales juz o kielbasie baltyckiej?

 

Nie słyszałem.

Jeśli możesz, daj namiary na przepis.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie słyszałem. Jeśli możesz, daj namiary na przepis.

 

Prosze bardzo, receptura z 16-ki i moze przy okazji wstawie tez przepis na kielbase gnieznienska do ktorej jest takze dopuszczone uzycie scinkow z bekonow.

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_3764613635396561.jpg

 

 

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_6537626132653637.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to ,że tylko zdrowy rozsadek moze zastapić wątpliwości , nic sie nie stanie gdzy użyjesz szynki peklowanej na mokro , problemem nie jest tu sposb peklowania tylko czas dzialania peklosoli , w miesie mocno rozdrobnionym peklosól szybciej działa , w kawałuku mięsa peklowanym na mokro by uzyskac efekt trzeba miec czas by peklosól przeniknęla do wewnatrz  mięsa , ponadto uzywajac iesa peklowanego na mokro zredukowałbym ilośc wody ( a to juz zależy do doświadczenia ) .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

taka sytuacja:

mięso zapeklowane 2 dni temu. Z różnych przyczyn wędzenie przesuwa się na bliżej nieokreślony termin.

czy:

  • zamrozić i uwędzić później
  • uszczęśliwić psy (chociaż nie bardzo lubią słone :()

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamrozić i uwędzić później

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kurczę miro, podoba mnie się :D

a zauważyłeś jakieś negatywne skutki po wędzeniu mrożonego mięsa (mam na myśli szynki, schaby, a nie kiełbasy)?

można by podzielić na:

a)mięso zamrożone niepeklowane i zapeklowane po rozmrożeniu

b)mięso zapeklowane a potem zamrożone

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.