waz_2000 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2015 Mam mało chudego mięsa do kiełbasy. Czy mogę wyjąć szynkę już zapeklowaną na mokro i nią zastąpić część surowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2015 w zasadzie możesz, choć się tego nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2015 Jesli dobrze pamietam jest nawet jakas kielbasa ktora robi sie z okrawkow szynki peklowanej metoda zalewowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2015 Jak nie masz innego wyjścia, to awaryjnie możesz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2015 Mirku możesz czymś podeprzeć wyraz awaryjnie? Pytam z czystej ciekawości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz_2000 Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2015 To może nie będe ryzykował w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2015 Mirku możesz czymś podeprzeć wyraz awaryjnie? Pytam z czystej ciekawości... Taka sytuacja.Brakuje mięsa, ale jest mięso zapeklowane na mokro.Lepsze takie mięso niż żadne. waz_2000Nie ma żadnego ryzyka !Działaj ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Marca 2015 A idąc tym tropem, mięso pekluje np.... 10 dni... Pada hasło: tylko kiełbasa! Mogę? Nieważne jaką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Marca 2015 No raczej nie !Jak peklujesz mięso na mokro, to znaczy że chcesz zrobić wędzonki.Tutaj mamy jak pisałem sytuację awaryjną.Więc awaryjnie dobieram mięso do kiełbasy. Dobrany kawałek będzie tylko częścią całości kiełbasy, więc że tak powiem "zgubi się" w całym wyrobie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Marca 2015 Ok. Chodziło mi bardziej o taką sytuację: mam mięso na kieblase, poklasyfikowane, okazuje się, że mogę wędzić najwcześniej za tydzień. Co lepsze: zamrozić czy na mokro? Ciekawi mnie konkretnie za i przeciw sposobu grania na zwłokę. To teoria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Marca 2015 No raczej nie !Jak peklujesz mięso na mokro, to znaczy że chcesz zrobić wędzonki.Tutaj mamy jak pisałem sytuację awaryjną.Więc awaryjnie dobieram mięso do kiełbasy. Dobrany kawałek będzie tylko częścią całości kiełbasy, więc że tak powiem "zgubi się" w całym wyrobie.Miro a slyszales juz o kielbasie baltyckiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Marca 2015 Czyli zakładasz sytuację, że nagle coś wypada i trzeba przełożyć czas wędzenia.No może się tak zdarzyć. Wtedy, czy to mięso na wędzonkę, czy na kiełbasę zamrażam i kiedy przyjdzie stosowny czas odmrażam i wędzę.Miro a slyszales juz o kielbasie baltyckiej? Nie słyszałem.Jeśli możesz, daj namiary na przepis. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Marca 2015 Nie słyszałem. Jeśli możesz, daj namiary na przepis. Prosze bardzo, receptura z 16-ki i moze przy okazji wstawie tez przepis na kielbase gnieznienska do ktorej jest takze dopuszczone uzycie scinkow z bekonow. http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_3764613635396561.jpg http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_6537626132653637.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Marca 2015 Wygląda na to ,że tylko zdrowy rozsadek moze zastapić wątpliwości , nic sie nie stanie gdzy użyjesz szynki peklowanej na mokro , problemem nie jest tu sposb peklowania tylko czas dzialania peklosoli , w miesie mocno rozdrobnionym peklosól szybciej działa , w kawałuku mięsa peklowanym na mokro by uzyskac efekt trzeba miec czas by peklosól przeniknęla do wewnatrz mięsa , ponadto uzywajac iesa peklowanego na mokro zredukowałbym ilośc wody ( a to juz zależy do doświadczenia ) .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Marca 2015 taka sytuacja:mięso zapeklowane 2 dni temu. Z różnych przyczyn wędzenie przesuwa się na bliżej nieokreślony termin.czy:zamrozić i uwędzić późniejuszczęśliwić psy (chociaż nie bardzo lubią słone ) Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Marca 2015 zamrozić i uwędzić później Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Marca 2015 zamrozić po zakończeniu peklowania (nastawione na 6 dni)? Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Marca 2015 Dobrze kombinujesz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Marca 2015 szkoda mi mięska miały być fajne wyroby na święta............ reasumując, po zakończeniu peklowania osuszyć mięso i do zamrażarki? Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Marca 2015 Tak bym zrobił Zbyszku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Marca 2015 dzięki Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Marca 2015 kurczę miro, podoba mnie się a zauważyłeś jakieś negatywne skutki po wędzeniu mrożonego mięsa (mam na myśli szynki, schaby, a nie kiełbasy)?można by podzielić na:a)mięso zamrożone niepeklowane i zapeklowane po rozmrożeniub)mięso zapeklowane a potem zamrożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.