zartek Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Dzien Dobry wszystkim. Od dluzszego czasu wczytuje sie w forum i jestem szczerze zafascynowany jak duzo tu mozna sie nauczyc Po wielu godzinach czytania, postanowilem zbudowac wlasna wedzarko - grilarke. Fundament wylany - stygnie, natomiast plany, chialbym poddac rygorystycznej ocenie. Kilka slow odnosnie projektu. Buduje w Szkocji, wiec niekoniecznie mam dostep do materialow jakie opisujecie, choc czesc sciagne z Polski. Ilosc wedlin jaka zamierzam tam wedzic, jest raczej sladowa. Raczej ryby, badz szyneczke powiesze raz na miesiac. Glownie bede uzywal grilla. Zakladam tez, ze bede sterowal naplywem powietrza elektronicznie, poprzez czujniki temperatury. Ale to czy bede uzywal, czy nie - wyjdzie w praniu . Taka zabawa.Bede staral sie tez umieszczac na biezaco info, moze sie przydac komus, kto bedzie budowal na polnacnej czesci naszej omszalej wyspy .PS. Zapomnialem na projekcie dopisac ze zastosuje rure ceramiczna fi180 a palenisko chce otynkowac szamotem. Wole nie dawac cegiel szamotowych, poniewaz sa tu slabo dostepne. Kwestie desinu mam tez zaplanowane, ale na razie bym sie skupil technicznie na dzialaniu wedzarni. Martwie sie, czy dlugosc przewodu bedzie ok. Edytowane 30 Marca 2015 przez zartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Martwie sie, czy dlugosc przewodu bedzie ok. Albo 3 m albo wcale, albo jedno i drugie, wtedy drugie palenisko w miejscu schowka. 1,2 to ni w ... ni w oko. Edytowane 30 Marca 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2015 Zartek, żadnego szamotu w palenisku... i jest ono troche za male, bedziesz mial problem z rozgarnianiem szczap drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zartek Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2015 Dziekuje za opinie! Moglbym Was tylko poprosic o zdanie uzasadnienia? Bo chcialbym dobrze zrozumiec problem a nie robic jak robocik . Czy 1.2 za krotka bo nie bedzie ciagu, czy nie utrzymam temp w ryzach? Palenisko pod kotlem to chyba gorzej utrzymac temp? A szamotu czemu nie? Ps. Powieksze palenisko, masz racje z tym rozmiarem bede mial jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2015 1,2 m za krótko, bo jak chcesz wędzić zimnym dymem to potrzeba 3 m a do grzania, to właśnie będzie Ci trudniej zapanować nad temperaturą. Lepiej bezpośrednio pod w takiej sytuacji. Napisałeś temat w dobrym dziale, to poczytaj o wędzarniach od pierwszego tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Marca 2015 A szamotu czemu nie?Ps. Powieksze palenisko, masz racje z tym rozmiarem bede mial jazdy Podobnie jest z szamotem - będziesz miał jazdy Szamot trzyma ciepło, a to przecież ma być wędzarnia, a nie piec hutniczy . Jak szamot Ci się nagrzeje to będziesz miał ciężko panować nad temperaturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zartek Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Marca 2015 Dobra. Wracam jeszcze raz do artykulu, kiedys go czytalem i widze, ze pozapominalem sporo. Odezwe sie ew. po lekturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.