Skocz do zawartości

Projekt wedzarnio - grilowy pod ocene :)


zartek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien Dobry wszystkim.

 

Od dluzszego czasu wczytuje sie w forum i jestem szczerze zafascynowany jak duzo tu mozna sie nauczyc :D

Po wielu godzinach czytania, postanowilem zbudowac wlasna wedzarko - grilarke. Fundament wylany - stygnie, natomiast plany, chialbym poddac rygorystycznej ocenie. 

Kilka slow odnosnie projektu. Buduje w Szkocji, wiec niekoniecznie mam dostep do materialow jakie opisujecie, choc czesc sciagne z Polski. Ilosc wedlin jaka zamierzam tam wedzic, jest raczej sladowa. Raczej ryby, badz szyneczke powiesze raz na miesiac. Glownie bede uzywal grilla. 

Zakladam tez, ze bede sterowal naplywem powietrza elektronicznie, poprzez czujniki temperatury. Ale to czy bede uzywal, czy nie - wyjdzie w praniu :). Taka zabawa.

Bede staral sie tez umieszczac na biezaco info, moze sie przydac komus, kto bedzie budowal na polnacnej czesci naszej omszalej wyspy :).

PS. Zapomnialem na projekcie dopisac ze zastosuje rure ceramiczna fi180 a palenisko chce otynkowac szamotem. Wole nie dawac cegiel szamotowych, poniewaz sa tu slabo dostepne. post-66659-0-65014600-1427722788_thumb.jpg


Kwestie desinu mam tez zaplanowane, ale na razie bym sie skupil technicznie na dzialaniu wedzarni. Martwie sie, czy dlugosc przewodu bedzie ok. 

Edytowane przez zartek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Martwie sie, czy dlugosc przewodu bedzie ok. 

Albo 3 m albo wcale, albo jedno i drugie, wtedy drugie palenisko w miejscu schowka. 1,2 to ni w ... ni w oko.

:)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za opinie! Moglbym Was tylko poprosic o zdanie uzasadnienia? Bo chcialbym dobrze zrozumiec problem a nie robic jak robocik :). Czy 1.2 za krotka bo nie bedzie ciagu, czy nie utrzymam temp w ryzach? Palenisko pod kotlem to chyba gorzej utrzymac temp?

 

A szamotu czemu nie?

Ps. Powieksze palenisko, masz racje z tym rozmiarem bede mial jazdy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1,2 m za krótko, bo jak chcesz wędzić zimnym dymem to potrzeba 3 m a do grzania, to właśnie będzie Ci trudniej zapanować nad temperaturą. Lepiej bezpośrednio pod w takiej sytuacji. Napisałeś temat w dobrym dziale, to poczytaj o wędzarniach od pierwszego tematu:  https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A szamotu czemu nie?

Ps. Powieksze palenisko, masz racje z tym rozmiarem bede mial jazdy :)

 

Podobnie jest z szamotem - będziesz miał jazdy ;)  Szamot trzyma ciepło, a to przecież ma być wędzarnia, a nie piec hutniczy . Jak szamot Ci się nagrzeje to będziesz miał ciężko panować nad temperaturą ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.