krzysiek-krze Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Przed świętami sporo osób zwróciło się do mnie bym im "uwędził szyneczkę".Trochę się tego znalazło i niestety miałem mały problem z miejscem peklowania. Wędzonki wylądowały w piwnicy w dużym garnku.Ostatnio zauważyłem że zalewa pachnie inaczej jak zawsze. Tak jakby zaczęła kisnąć - choć to trochę za duże słowo. Da się jeszcze to mięso uratować ? Zmienić zalewę ? Wyrzucić mięso ? Problem mógł wyniknąć z temperatury. Nie zawsze było tam 8 stopni..... Edytowane 30 Marca 2015 przez krzysiek-krze Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Słyszałem . Ze ludzie krotko moczą w roztworze octu ( tak aby woda była kwaśna ) , kosztują mięso , jeżeli mało słone, to robią , nową solankę , nastrzykują , zalewają (roztwór mieszanki peklowniczej mocny aby skrócić okres peklowania do minimum, nastrzyk pilnują temperatury !!!!!!!(raczej niższa 4 stop) . Wyciągają z zalewy , kosztują jak za słone to moczą , ocieka w niskiej temp !!!!!!! wędzą . Piszę słyszałem bo nie będę Ci tego polecał (dla mnie, źle mnie nie zrozum ale nie znajduję innego słowa to jednak "znaczące odstępstwo od dobrze pojętej technologii" ) musisz sam ocenić . Jednak to żywność i jak by nie było odpowiadamy za to co podajemy. Edytowane 30 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Krzysiek, zmień zalewę na nową, umyj garnek i mięso - zalej. Trzymaj w lodówce kilka butelek zamrożonej wody, które na zmianę wkładaj do zalewy, by ją schładzać.Ocet służy głównie do podniesienia kwasowości mięsa. Takie małe ilości minimalnie wpływają na jego działanie bakteriobójcze. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2015 Solanka już wylana, mięso opłukane. Ile dać peklosoli ? Chcę to w środę wędzić więc jeszcze dzień musi wytrzymać.Wizualnie mięso jest ok. Lekko czuć jeszcze zalewę... Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2015 Zrób solankę, o takim stężeniu, jak poprzednia.. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krowisut Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Marca 2015 Jak nie jest mętna to jeszcze nie nie jest zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Marca 2015 Wyroby różnych osób = różne warunki higieniczne. To może być przyczyną kłopotów. Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Marca 2015 Dziś wyciągnąłem mięso. Wygląda ok, ale może być różnie. Mięso miało być peklowane 13 dni, niestety plany się zmieniły i mięso peklowało się tylko 11 dni.Tak więc może być ciut mało słone. Czy da się przy parzeniu ją trochę "dosolić". Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Będzie ok, nie przejmuj się. Nie ma różnicy w ilości soli przy 11 i 13 dniach. Edytowane 31 Marca 2015 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Marca 2015 Moim zdaniem te 2 dni nic nie zmienią że coś będzie nie dosolne, normalnie parz i nie kombinuj więcej z soleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Marca 2015 ...jak peklowałeś dziadkową tabelą to na pewno będzie "wystarczająco" słone... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Marca 2015 ...jak peklowałeś dziadkową tabelą to na pewno będzie "wystarczająco" słone...ano znam ją bardzo dobrze i solę przy dolnej granicy minimum..... a i tak czasami wychodzą za słone. Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Na całe szczęście obyło się tylko na strachu. Wszystko z mięskiem jest ok. Ale mam nauczkę by nie bawić się w dłuższe peklowanie jak nie ma się odpowiednich warunków.Z słonością mieliście rację. 2 dni skrócenia nie odbiły się na wędzonkach. Ilość soli jest idealna Dzięki wielkie za wszystkie sugestie. http://i57.tinypic.com/14xjioj.jpg Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez krzysiek-krze Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.