Skocz do zawartości

Zepsuta zalewa peklująca ?


krzysiek-krze

Rekomendowane odpowiedzi

Przed świętami sporo osób zwróciło się do mnie bym im "uwędził szyneczkę".

Trochę się tego znalazło i niestety miałem mały problem z miejscem peklowania. Wędzonki wylądowały w piwnicy w dużym garnku.

Ostatnio zauważyłem że zalewa pachnie inaczej jak zawsze. Tak jakby zaczęła kisnąć - choć to trochę za duże słowo. Da się jeszcze to mięso uratować ? Zmienić zalewę ? Wyrzucić mięso ?

 

Problem mógł wyniknąć z temperatury. Nie zawsze było tam 8 stopni..... 

Edytowane przez krzysiek-krze

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słyszałem . Ze ludzie krotko moczą w roztworze octu ( tak aby woda była kwaśna ) , kosztują mięso , jeżeli mało słone, to robią ,  nową solankę , nastrzykują , zalewają (roztwór mieszanki peklowniczej mocny aby skrócić okres peklowania  do minimum, nastrzyk   pilnują temperatury !!!!!!!(raczej niższa 4 stop) .  Wyciągają z zalewy , kosztują jak za słone to moczą , ocieka w niskiej temp !!!!!!! wędzą . Piszę słyszałem bo nie będę Ci tego  polecał  (dla mnie,  źle mnie nie zrozum ale nie znajduję innego słowa  to jednak "znaczące odstępstwo od dobrze pojętej technologii" )  musisz sam ocenić . Jednak to żywność i jak by nie było odpowiadamy za to co podajemy.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek, zmień zalewę na nową, umyj garnek i mięso - zalej. Trzymaj w lodówce kilka butelek zamrożonej wody, które na zmianę wkładaj do zalewy, by ją schładzać.

Ocet służy głównie do podniesienia kwasowości mięsa. Takie małe ilości minimalnie wpływają na jego działanie bakteriobójcze. 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Solanka już wylana, mięso opłukane. Ile dać peklosoli ? Chcę to w środę wędzić więc jeszcze dzień musi wytrzymać.

Wizualnie mięso jest ok. Lekko czuć jeszcze zalewę...

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś wyciągnąłem mięso. Wygląda ok, ale może być różnie. Mięso miało być peklowane 13 dni, niestety plany się zmieniły i mięso peklowało się tylko 11 dni.

Tak więc może być ciut mało słone. Czy da się przy parzeniu ją trochę "dosolić". 

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...jak peklowałeś dziadkową tabelą to na pewno będzie "wystarczająco" słone...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...jak peklowałeś dziadkową tabelą to na pewno będzie "wystarczająco" słone...

ano znam ją bardzo dobrze i solę przy dolnej granicy minimum..... a i tak czasami wychodzą za słone.

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na całe szczęście obyło się tylko na strachu. Wszystko z mięskiem jest ok. Ale mam nauczkę by nie bawić się w dłuższe peklowanie jak nie ma się odpowiednich warunków.

Z słonością mieliście rację. 2 dni skrócenia nie odbiły się na wędzonkach. Ilość soli jest idealna Dzięki wielkie za wszystkie sugestie. 

 

http://i57.tinypic.com/14xjioj.jpg

 

:)

Edytowane przez krzysiek-krze

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.