roger Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Września 2015 Czy przyczyną może być to, że nie "wypalił kociołka" Kaqżde naczynie tego typu bez powłoki należy wypalić - nie oliwą a olejem albo solą obficie nacierasz ścianki i na ogień - olej ma dymić a w trakcie najlepiej jeszcze przesmarować parę razy ścianki ... w ten sposób wytworzysz warstwę ochronna. Nie używamy detergentów to mycia takich naczyń. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Września 2015 Dzięki roger za informacje, a możesz jeszcze zdradzić ile czasu ma trwać to wypalanie? Aż będą suche, czy określoną ilość czasu, czy aż np. zmienią kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Września 2015 Tu masz filmik: https://www.youtube.com/watch?v=MgY3qj9-vg0 Olej nie powinien się zapalic Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Września 2015 No właśnie z tego filmiku to nie wynika, poza tym na filmiku na samym końcu olej się zapalił , ale chodzi mi o czas tego wypalania to ma być 5min czy 1godz? Oczywiście ORIENTACYJNY czas, ale rząd wielkości. Sorki, że tak drążę temat, ale jak powiedziałem znajomemu co zrobił źle to od razu padło to pytanie i się tak zastanawiamy ile ta czynność powinna trwać. No i jeszcze jedno pytanie: czy to wypalania należy co jakiś czas powtarzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Września 2015 Jakieś 10-15 minut ... to widać jak robisz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Września 2015 No i jeszcze jedno pytanie: czy to wypalania należy co jakiś czas powtarzać? Jeden z producentów zaleca.http://www.porebskiekociolki.pl/porady/jak-wypalic-kociolek.htmlinni.http://www.es-er.pl/wypalanie_kociolka_zeliwnego,253366,1.html Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Września 2015 trzeba było kupić emaliowany i nie było by kłopotów, o smaku nie wspominam bo kto miał taki i taki to wie co piszę Jak zapomni kolega na zimę zakonserwować to wiosną będzie taki ładny czerwony Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Września 2015 Demonizujesz Grzesiu... Mam i taki i taki i jakoś tak znaczącej różnicy w smaku nie widzę A i po całozimowym leżeniu pod wiatą ten żeliwny nadal czarniutki bez śladu czerwieni se stoi Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Września 2015 trzeba było kupić emaliowany i nie było by kłopotów, o smaku nie wspominam bo kto miał taki i taki to wie co piszę Grzesiu, bez przsadyzmu, emaliowany garnek żeliwny, temu czarnemu żeliwnemu, właściwie i w odpowiedni sposób wypalonemu oliwą, żadna miarą nie dorównuje. Jedyna zaleta emaliowanego to wygoda mycia, ale potrawy z emaliowanego smakuje dokładnie tak jak z każdego innego najzwyklejszego garnka. Natomiast z żeliwnego, wypalonego olejem we właściwy sposób, gdzie jest stworzona właśnie ta specyficzna powłoka, to zupełnie inna bajka . Wiedzą Ci którzy maja, a jest ich tu przecież trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Września 2015 Potwierdzam słowa rogera. Nie wypalać oleju bo zostaje czarna skorupa, którą musiałem zetrzeć druciakiem i od nowa wypalać :P (ale pali się fajnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Września 2015 Wypalalem koociolek w kamiennym grillu, co chwile go obracajac i przecierajac szmatka na kiju, utonkana w oleju slonecznikowym..Kociolek do teraz jest czarny jak lokomotywa.. ---------------------Po kazdym uzyciu, kociolek zalewam wrzatkiem aby miejsca przypalonej strawy zmiekly, a potem lekko szczotkuje wnetrze i jeszczeraz przeplukuje goraca woda. Po obeschnieciu wlewam znowu setke oleju i papierowym recznikiem wcieram go w caly kociolek wraz z deklem, mocowaniem i srubami.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Września 2015 Kociołek smaruje się olejem i wypala (wygrzewa, wyżarza ) w normalnym domowym piekarniku. A kto to i gdzie zalecał takie cuda niewida jak wypalanie żywym ogniem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Września 2015 Aparat troche wybrzuszyl barwe ognia kiedy dokladalem galazki do ogniska. Ale tak jak na fotkach pokazane, wypalalem kociolek.Oczywicie wiecej spoczywal na zarze co widac z jego ilosci.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Września 2015 Wielkie, wielkie dzięki za wszelkie informacje, jutro przekażę je znajomemu, aczkolwiek trochę zrażony jest do tego swojego kociołka, więc może mi się go uda od niego niedrogo uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Września 2016 WitamPodepnę się tutaj z pytaniem mam zamiar kupić kociołek myśliwski ale mam problem jakiej wielkości t.z.n 8 czy 10 litrów bo jak widzę to jest nie wielka różnica cenowa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Września 2016 Jak roznica w cenie niewielka to kup wiekszy.Jak sasiedzi poczuja zawsze mozez ich zaprosic. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Września 2016 Witam Podepnę się tutaj z pytaniem mam zamiar kupić kociołek myśliwski ale mam problem jakiej wielkości t.z.n 8 czy 10 litrów bo jak widzę to jest nie wielka różnica cenowa, Ani się nie zastanawiaj tylko bierz większy kociołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Września 2016 Jest takie powiedzonko że ...Łatwiej kijek pocieniować niż go potem pogrubasić ... Do dużego zawsze możesz dać pół a mały się nie rozszerzy Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Września 2016 Z własnego doświadczenia, mam mniejszy i naprawdę niedużo do niego wchodzi. Dla 4 dorosłych osób tak ale 6... to już problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Września 2016 mam zamiar kupić kociołek myśliwski ale mam problem jakiej wielkości t.z.n 8 czy 10 litrów bo jak widzę to jest nie wielka różnica 8 litrowy , to już duży kociołek, na 10-12 osób spokojnie. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Września 2016 Dzięki za odzew zakupiłem taki wynalazek http://allegro.pl/wyprzedaz-kociolek-zeliwny-duzy-10l-10-l-dl-no-i6495123022.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Września 2016 Ja zdecydowałem się na kociołek 7l i uważam że na ok 10 osób spokojnie wystarczy... dodatkowo jednak wolałem kociołek emaliowany. Bardzo jestem zadowolony i sprawuje się świetnie! Utrzymanie w czystości bezproblemowe!Niektórzy piszą że jest różnica w smaku potraw z kociołka emaliowanego i zwykłego.. ja jadłem potrawy z tego i z tego rodzaju... różnicy nie zauważyłem..... Sprawdź jedynie czy jest dziurka na odpowietrzenie we wieczku.... No i smacznego Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Września 2016 Co do "kociołkowania" to nie wiedziałem, że ma tak ... ... odległą historię - już starożytni minojczycy posługiwali się takimi kociołkami : Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Września 2016 Tez mam 7 litrowy i starczy go spokojnie na 10 osob.. Do "dotkania" podaje buleczki i salaty albo tez pyrki z popiolu.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Września 2016 odległą historię - już starożytni minojczycy posługiwali się takimi kociołkami : Może to ichni nocnik był Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.