beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ponieważ wielkimi krokami zbliża się sezon grilowy poradźcie jaką kiełbaskę zrobić na grila ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ponieważ wielkimi krokami zbliża się sezon grilowy poradźcie jaką kiełbaskę zrobić na grila ?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10528-receptury/ http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 A jakby tak można zawęzić ten spis do jednej,dwóch? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 A jakby tak można zawęzić ten spis do jednej,dwóch?Nie chce Ci się przewinąć strony kółkiem myszy w dół żeby zobaczyć, że są kielbasy grillowe? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Sorki -ja prędka jestem-jak zobaczyłam ten ogrom przepisów to odrazu zdecydowałam ,że trzeba go zawęzić .Dzięki -poczytam i coś wybiorę z tych grilowych ,bo ja tak pomyślałam na szybko o chłopskiej ,czy jakiejś swojskiej , wiejskiej... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 pomyślałam na szybko o chłopskiej I to dobry pomysł tylko zrób na samej soli i dodaj 10% więcej tłuszczu -podgardle będzie dobre Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Już w zasadzie dzisiaj zakupiłam do tej chłopskiej boczek ,ale mogę jeszcze dołożyć trochę podgardla i będzie taka" chłopska Beaty"Co do zamiennika peklosoli na samą sól to nigdy tak nie robiłam.Kiełbasę chcę na razie pomrozić i czekać na ciepło,bo u nas zima idzie od jutra ... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Myślę ,ze jak dzisiaj zapekluję to co mam ,a jutro dołożę trochę tego podgardla to może tak być?Generalnie nie lubię kiełbas tłustych [i niczego tłustego] ,ale na grila to chyba powinny być trochę tłuściejsze.[dzięki temu ,ze nie lubię tłustego to wszystkie moje kiełbasy cienkie wychodzą zbite i twarde...] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ale ten tłuszczyk wytopisz na grillu więc po grilowaniu będzie już chudziutka napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 No mam nadzieję.Ostatnio robiłam takie kiełbaski nacinając je i owijając je plastrami boczku.i zalewałam piwem {porter] z ziołami-jałowiec,ziele ang ,pieprz , sól,olej.Następnego dnia szły na grila -jedzone z sosem[ u mnie czosnkowym] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Sos Czosnkowy to podstawa Może nie do wszystkiego ale do grilla pasuje jak ulał !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 No mam nadzieję.Ostatnio robiłam takie kiełbaski nacinając je i owijając je plastrami boczku.i zalewałam piwem {porter] z ziołami-jałowiec,ziele ang ,pieprz , sól,olej.Następnego dnia szły na grila -jedzone z sosem[ u mnie czosnkowym] takie marnotrafstfo pifka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Ponieważ wielkimi krokami zbliża się sezon grilowy poradźcie jaką kiełbaskę zrobić na grila ?Ja robię białą z przepisu ze strony głównej. Dla smakoszy wędzonych część białej po prostu wędzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 pomyślałam na szybko o chłopskiej I to dobry pomysł tylko zrób na samej soli i dodaj 10% więcej tłuszczu -podgardle będzie dobre Witam- ostatnio robilem chlopska i wyszla super...szczegolnie ta podpiekana choc po kilku tygodniach w lodowce ciezko juz ja nawet ukroic!teraz chcialbym zrobic taka tylko parzona na grilla i zamrozic w paru porcjach bo tej sklepowej nie trawie nawet z alkoholem Dlatego mam pytanie -na 10kg- 10% tluszczu(podgardla) "kosztem" jednego kilograma boczku czy karczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Dlatego mam pytanie -na 10kg- 10% tluszczu(podgardla) "kosztem" jednego kilograma boczku czy karczku? Niezły pomysł.Ja bym dał 20%, ale ja lubię tłusto. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 teraz chcialbym zrobic taka tylko parzona na grilla i zamrozic w paru porcjach bo tej sklepowej nie trawie nawet z alkoholem ...zmień proporcje... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 teraz chcialbym zrobic taka tylko parzona na grilla i zamrozic w paru porcjach bo tej sklepowej nie trawie nawet z alkoholem ...zmień proporcje... heh....proporcje sa odpowiednie...sek w tym,ze alkohol tez robie sobie sam i dlatego zagrycha pewnikiem musi byc swojska...a co do tluszczu to dac tak jak radzi Arkadiusz 20%?...ale kosztem boczku czy karczku i jak go mielic?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 .ale kosztem boczku czy karczku Kosztem boczku , ja bym zmielił sitko 7-8 mm Boczek zapekluj na mokro i wędzony na grilla bajer Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) .ale kosztem boczku czy karczku i jak go mielic? Możesz zrobić tak.Jak chudy boczek i nie chcesz go przeznaczyć na coś innego to 1 kg podgardla kosztem karczku, albo zamiast boczku samo podgardle.Sitko tak jak reszta czyli 8 Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 dzieki za porady- mam 6,80kg karczku, 1,7kg podgardla i 4kg boczku- ile moge dolozyc podgardla i boczku coby nie zepsuc proporcji...wiadomo na grilla moze byc tlusciejsze a reszte boczku uwedze tak ze nic sie nie zmarnuje...aha -jeszcze glupie pytanie musze-a podgardle na sitku 8 razem ze skora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 NIe powinno trafiać na ruszt mięso peklowane.Kiełbasy na grilla powinny być na normalnej soli. Boczek zapekluj na mokro i wędzony na grilla bajer Powstało więc pytanie do Andrzej k ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Nie wiem jak Andrzej ale ja do kielbasy dam tylko sol a boczek moze zrobie wgl przepisu z tego forum(-https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-wedzony/page-2)czyli parzony a potem wedzony bo mam malo czasu-wedzenie kielbasy w srode.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 aha -jeszcze glupie pytanie musze-a podgardle na sitku 8 razem ze skora? Do kiełbas podgardle dodaje się bez skóry.Sitko ok . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Do kiełbas podgardle dodaje się bez skóryI bez gruczołów. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) NIe powinno trafiać na ruszt mięso peklowane. Jeżeli będzie grilowane w temperaturze około 100 stopni to nie ma żadnej przeszkody . Na "węgiel " nie grilluje się żadnej kiełbasy i mięsa . Do kiełbas podgardle dodaje się bez skóry. Jak i inne mięsa . Pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.