Skocz do zawartości

Kiełbasa na grila


beatag

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ponieważ wielkimi krokami zbliża się sezon grilowy poradźcie jaką kiełbaskę zrobić na grila ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10528-receptury/  http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakby tak można zawęzić ten spis do jednej,dwóch?

Nie chce Ci się przewinąć strony kółkiem myszy w dół żeby zobaczyć, że są kielbasy grillowe?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorki -ja prędka jestem-jak zobaczyłam ten ogrom przepisów to odrazu zdecydowałam ,że trzeba go zawęzić .Dzięki -poczytam i coś wybiorę z tych grilowych ,bo ja tak pomyślałam na szybko o chłopskiej ,czy jakiejś swojskiej , wiejskiej...

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już w zasadzie dzisiaj zakupiłam do tej chłopskiej  boczek ,ale mogę jeszcze dołożyć trochę podgardla i będzie taka" chłopska Beaty"

Co do zamiennika peklosoli na samą sól  to nigdy tak nie robiłam.Kiełbasę chcę na razie pomrozić i czekać na ciepło,bo u nas zima idzie od jutra ...

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę ,ze jak dzisiaj zapekluję to co mam ,a jutro dołożę trochę tego podgardla to może tak być?

Generalnie nie lubię kiełbas tłustych [i niczego tłustego] ,ale na grila to chyba powinny być trochę tłuściejsze.

[dzięki temu ,ze nie lubię tłustego to wszystkie moje kiełbasy cienkie wychodzą zbite  i twarde...]

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No mam nadzieję.

Ostatnio robiłam takie kiełbaski nacinając je i  owijając je plastrami  boczku.i zalewałam piwem  {porter] z ziołami-jałowiec,ziele ang ,pieprz , sól,olej.

Następnego dnia szły na grila -jedzone z sosem[ u mnie czosnkowym]

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No mam nadzieję.

Ostatnio robiłam takie kiełbaski nacinając je i  owijając je plastrami  boczku.i zalewałam piwem  {porter] z ziołami-jałowiec,ziele ang ,pieprz , sól,olej.

Następnego dnia szły na grila -jedzone z sosem[ u mnie czosnkowym]

 

takie marnotrafstfo pifka  :facepalm:   :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

pomyślałam na szybko o chłopskiej

 

I to dobry pomysł tylko zrób na samej soli i dodaj 10% więcej tłuszczu -podgardle będzie dobre ;)

 

Witam- ostatnio robilem chlopska i wyszla super...szczegolnie ta podpiekana :)

choc po kilku tygodniach w lodowce ciezko juz ja nawet ukroic!

teraz chcialbym zrobic taka tylko parzona na grilla i zamrozic w paru porcjach bo tej sklepowej nie trawie nawet z alkoholem :)

Dlatego mam pytanie -na 10kg- 10% tluszczu(podgardla) "kosztem" jednego kilograma boczku czy karczku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego mam pytanie -na 10kg- 10% tluszczu(podgardla) "kosztem" jednego kilograma boczku czy karczku?

 

Niezły pomysł.Ja bym dał 20%, ale ja lubię tłusto.  :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

teraz chcialbym zrobic taka tylko parzona na grilla i zamrozic w paru porcjach bo tej sklepowej nie trawie nawet z alkoholem :)

 

 

...zmień proporcje... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

teraz chcialbym zrobic taka tylko parzona na grilla i zamrozic w paru porcjach bo tej sklepowej nie trawie nawet z alkoholem :)

 

 

...zmień proporcje... :cool:

 

heh....proporcje sa odpowiednie...sek w tym,ze alkohol tez robie sobie sam i dlatego zagrycha pewnikiem musi byc swojska...;)

a co do tluszczu to dac tak jak radzi Arkadiusz 20%?...ale kosztem boczku czy karczku i jak go mielic?...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.ale kosztem boczku czy karczku i jak go mielic?

 

Możesz zrobić tak.Jak chudy boczek i nie chcesz go przeznaczyć na coś innego to 1 kg podgardla kosztem karczku, albo zamiast boczku samo podgardle.Sitko tak jak reszta czyli 8  :)  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki za porady- mam 6,80kg karczku, 1,7kg podgardla i 4kg boczku- ile moge dolozyc podgardla i boczku coby nie zepsuc proporcji...wiadomo na grilla moze byc tlusciejsze a reszte boczku uwedze tak ze nic sie nie zmarnuje...;)

aha -jeszcze glupie pytanie musze-a podgardle na sitku 8 razem ze skora?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIe powinno trafiać na ruszt mięso peklowane.

Kiełbasy na grilla powinny być na normalnej soli.

 

 

 

Boczek zapekluj na mokro i wędzony na grilla bajer

Powstało więc pytanie do Andrzej k ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

aha -jeszcze glupie pytanie musze-a podgardle na sitku 8 razem ze skora?

 

Do kiełbas podgardle dodaje się  bez skóry.Sitko ok .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIe powinno trafiać na ruszt mięso peklowane.

 

Jeżeli będzie grilowane w temperaturze około 100 stopni to nie ma żadnej przeszkody .  Na "węgiel " nie grilluje się żadnej kiełbasy i mięsa .

 

 

 

Do kiełbas podgardle dodaje się bez skóry.

 

 Jak i inne mięsa . :D

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.