Skocz do zawartości

Kiełbasa tatrzańska podsuszana produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo smaczna i prosta kiełbasa. 

 

Receptura DZIADKA znajduje się tutaj:  

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/

 

Składniki:

 

Wp. II kl. - 4 kg

 

post-55133-0-14864000-1429701078_thumb.jpg

 

Wołowina - wyjątkowo nieklejąca.  :facepalm: - 1 kg

 

post-55133-0-52423700-1429701077_thumb.jpg

 

 

Przyprawy to oprócz peklosoli, pieprz i ziele angielskie.

 

Jelita bydlęce. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

Z braku czasu drugie wędzenie ciepłym dymem 5 godzin.

 

post-55133-0-80000600-1429701076_thumb.jpg

 

Teraz jeszcze się podsusza.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel ta wp II to lopatka czy od szynki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel ta wp II to lopatka czy od szynki?

Różnista, taka i taka.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wyglada :thumbsup:  ,moze mi sie jeszcze uda przed urlopem zrobic ..jak pogoda dopisze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co daje takie powtórne wędzenie ?]

Trwałość, smak, resztę już wiesz.  :D

 

 

 

Smacznie wyglada :thumbsup:  ,moze mi sie jeszcze uda przed urlopem zrobic ..jak pogoda dopisze.

Dzięki, jest bardzo dobra, rób śmiało tylko jelita wołowe załatw sobie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piszesz o jelitach ,to jeszcze dopytam-,czy te moje podobno wołowe i podobno nadajace się najbardziej do kaszanki i kiszki ziemniaczanej-fi -38-43,czy 46??będa się nadawały do tej kiełbaski?

Jak nie wiankowe, czyli nie zwijają się to tak, wołowe środkowe.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel no wlasnie bede musiala ,bo jednak to nie to samo co taka sztuczna. Czy te jelita to sie nazywaja -wolowe proste -kal 55/60 beda takie dobre? to sobie zamowie u "wedliniarza" .

Wczoraj wyjelam z zamrazalki jeszcze kawalek mojej "tynieckiej",ta tez bedzie trzeba zrobic zapas bo smakowita  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki  :) trzeba bedzie zrobic liste zeby czegos nie zapomniec  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Część podsycha, reszta w lodówce.

To całe szczęście, bo możesz dać fotkę.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zatem pstryknięte telefonem. 

Jak wsad jest jak należy to na pewno smaczna ale wyglądem przypomina mi myśliwską.  ;)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świetnie wygląda paweljack ta kiełbaska. 

Idąc śladem mistrza, popełnię ją w sobotę z małym odstępstwem - jelita będą wieprzowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz kiszkę ziemniaczaną zrobić 

Albo grillowej z 10 m.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.