spinka2 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Od kilku tygodni czytam forum i niestety przy tak dużej ilości informacji ciężko mi znaleźć odpowiedź na moje pytania. Dlatego proszę o przekierowanie do tematów, gdzie znajdę to czego szukam. A problem jest następujący:Zamierzam zbudować wędzarnię elektryczną z dymogeneratorem. Dymogenerator raczej kupię (podoba mi się konstrukcja Rogera). Sama komora zostanie wykonana:- albo na konstrukcji z kantówek obitych z zewnątrz deską + środek sklejka, izolacja wełna mineralna, dolna część komory wyłożona dodatkowo blachą- albo kątownik stalowy + blacha - bez izolacjiKtóre z tych rozwiązań jest lepsze do wędzarni elektrycznej? Wędzarnia będzie zamontowana na stałe w piwnicy domu jednorodzinnego i podpięta pod jeden z przewodów kominowych. Wilgoć jak to w piwnicy, ale woda nigdy nie wchodzi ;-) Ogrzewanie grzałką od piekarnika (coś ok. 2kW) + sterownik cyfrowy - sonda do pomiaru temp.W ścianie dodatkowo zamontowany wentylator (jaką powinien mieć wydajność w stosunku do wielkości komory)Siatki do wędzenia drobnicy - prawdopodobnie ruszty z piekarnika (stąd wielkość komory będzie limitowana wielkością siatek)Jak zrobić tackę na skapujący tłuszcz/soki? Najprościej byłoby włożyć "blachę z piekarnika" ale wtedy odetnę grzałkę od reszty komory - co prawda wciąż będzie grzać od nagrzanej blaszki ale czy to dobre rozwiązanie?Jak zaizolować przejście końcówek grzałki przez ściany komory - zakładając że będzie drewniana? Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez spinka2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Przeczytaj ten tema,t i znajdziesz tam odpowiedź wszelkie nurtujące Cię pytania .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinka2 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Dzięki Ci Dobry Człowieku! Właśnie tego szukałem ;-) Proszę Administratora o usunięcie tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Ja tylko Ci szybko dodam, że lepiej jest dać 2 grzałki po 1kW niż jedną szt. 2kW, przerabiałem to i jest duża bezwładność takiej mocnej grzałki. Jak uzyskasz odpowiednią temperaturę i wyłącznik termiczny odłączy grzałkę to jeszcze przez chwilę będzie temperatura rosła. Lepiej jest dać 2 grzałki mniejsze i jak rozgrzewasz wędzarnie to masz włączone obie, natomiast jak już wędzisz to pracuje tylko jedna która spokojnie Ci temperaturę utrzyma, koszt może o 20zł większy wykonania takiego układu, ale charakterystyka pracy będzie bardziej "płaska" tzn. mniejsze wahania temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 A jeszcze lepiej zastosować sterownik z regulatorem mocy i PID ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paw Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 A jakiś konkretny model tego sterownika polecacie,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinka2 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Będzie najprawdopodobniej jakiś termostat cyfrowy z allegro ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Każdy termostat bez PID działa 0-1 czyli w żaden sposób nie zniwelujesz histerezy jeśli chcesz żeby było stabilnie i płynnie to tylko PID z regulatorem mocy.Tu przykładowe sterowniki (od PRD2 górę) :http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/26-jednofazowe Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Maja 2015 Najlepsze rozwiazanie do sterownik PID + przekaźnik SSR np. http://allegro.pl/regulator-temperatury-termoregulator-rex-c100-ssr-i5311698392.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinka2 Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Maja 2015 Ponieważ niestety okazało się, że pomieszczenie (nieocieplone ale temp zawsze w plusie) w którym ma znajdować się wędzarnia (klasyk - z beczki 200 + boazeria bądź ocieplene korkowe) jest zabezpieczone bezpiecznikiem 10A grzałka o mocy 2000kW w zasadzie odpada. Odliczając światło, pomki, wentylatory itp zostanie m pewnie na bezpiecznie ok 8A. Teoretycznie pozwoli to wykorzystać 1,8kW grzałkę ale już na granicy bezpiecznika. Czy w takim razie do tego typu wędzarni wystaczy grzałka 1,3kW max. 1,6kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Maja 2015 Jeżeli dobrze ocieplisz wędzarkę do 1 kW nawet wystarczy. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinka2 Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Maja 2015 Czy mata korkowa nada się do ocieplenia? Albo jakieś maty pod panele? Lub styropian z ekranów zagrzejnikowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.