Skocz do zawartości

Budowa wędzarni elektrycznej


spinka2

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku tygodni czytam forum i niestety przy tak dużej ilości informacji ciężko mi znaleźć odpowiedź na moje pytania. Dlatego proszę o przekierowanie do tematów, gdzie znajdę to czego szukam. A problem jest następujący:

Zamierzam zbudować wędzarnię elektryczną z dymogeneratorem. Dymogenerator raczej kupię (podoba mi się konstrukcja Rogera). Sama komora zostanie wykonana:

- albo na konstrukcji z kantówek obitych z zewnątrz deską + środek sklejka, izolacja wełna mineralna, dolna część komory wyłożona dodatkowo blachą

- albo kątownik stalowy + blacha - bez izolacji

Które z tych rozwiązań jest lepsze do wędzarni elektrycznej? Wędzarnia będzie zamontowana na stałe w piwnicy domu jednorodzinnego i podpięta pod jeden z przewodów kominowych. Wilgoć jak to w piwnicy, ale woda nigdy nie wchodzi ;-)

 

Ogrzewanie grzałką od piekarnika (coś ok. 2kW) + sterownik cyfrowy - sonda do pomiaru temp.

W ścianie dodatkowo zamontowany wentylator (jaką powinien mieć wydajność w stosunku do wielkości komory)

Siatki do wędzenia drobnicy - prawdopodobnie ruszty z piekarnika (stąd wielkość komory będzie limitowana wielkością siatek)

Jak zrobić tackę na skapujący tłuszcz/soki? Najprościej byłoby włożyć "blachę z piekarnika" ale wtedy odetnę grzałkę od reszty komory - co prawda wciąż będzie grzać od nagrzanej blaszki ale czy to dobre rozwiązanie?

Jak zaizolować przejście końcówek grzałki przez ściany komory - zakładając że będzie drewniana?

Edytowane przez spinka2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko Ci szybko dodam, że lepiej jest dać 2 grzałki po 1kW niż jedną szt. 2kW, przerabiałem to i jest duża bezwładność takiej mocnej grzałki. Jak uzyskasz odpowiednią temperaturę i wyłącznik termiczny odłączy grzałkę to jeszcze przez chwilę będzie temperatura rosła. Lepiej jest dać 2 grzałki mniejsze i jak rozgrzewasz wędzarnie to masz włączone obie, natomiast jak już wędzisz to pracuje tylko jedna która spokojnie Ci temperaturę utrzyma, koszt może o 20zł większy wykonania takiego układu, ale charakterystyka pracy będzie bardziej "płaska" tzn. mniejsze wahania temperatury.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy termostat bez PID działa 0-1 czyli w żaden sposób nie zniwelujesz histerezy jeśli chcesz żeby było stabilnie i płynnie to tylko PID z regulatorem mocy.

Tu przykładowe sterowniki (od PRD2 górę) :

http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/26-jednofazowe

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Ponieważ niestety okazało się, że pomieszczenie (nieocieplone ale temp zawsze w plusie) w którym ma znajdować się wędzarnia (klasyk - z beczki 200 + boazeria bądź ocieplene korkowe) jest zabezpieczone bezpiecznikiem 10A grzałka o mocy 2000kW w zasadzie odpada. Odliczając światło, pomki, wentylatory itp zostanie m pewnie na bezpiecznie ok 8A. Teoretycznie pozwoli to wykorzystać 1,8kW grzałkę ale już na granicy bezpiecznika. Czy w takim razie do tego typu wędzarni wystaczy grzałka 1,3kW max. 1,6kW?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.