Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

SŁONINA KONSERWOWA PO UKRAIŃSKU


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 19 lis 2007 - 16:24

Dostałem mailem taki oto przepis :-))
Jeszcze nie próbowałem, ale brzmi interesująco...


SŁONINA KONSERWOWA PO UKRAIŃSKU (do przyrządzenia przez Pana domu)



Składniki:

1. 0,25 dag dorsza surowego,
2. 0,5 czystej wódki gatunkowej ostatecznie zwykłej,
3. 0,7 kg słoniny grubej na 5-6 cm, może być ewentualnie 2 - 3 cm a wtedy należy ją podwójnie złożyć,
4. dwie łyżeczki pieprzu czarnego,
5. jedna łyżeczka pieprzu czerwonego,
6. odrobina ostrej papryczki (chillli),
7. sól gruba kamienna,
8. dwie - cztery główki czosnku (jak kto lubi),
9. łupiny z jednej-dwóch cebul.


Sposób przyrządzenia krok po kroku (najlepiej rozpocząć wieczorem)

1. Dorsza dajesz kotu niech się nie pęta po kuchni i idzie won.
2. Nalewasz setkę wódki, przykrawasz słoninkę tak, by pasowała do gara.
3. Wypijasz setkę, by nie mieć problemu ze ścisłym dawkowaniem soli.
4. Solisz obficie słoninkę.
5. Nacierasz dokładnie i równomiernie słoninę przeciśniętym czosnkiem z praski lub drobno pokrojonym nożem.
6. Zawijasz ścisło w pergamin (rękaw piekarniczy) i chowasz do lodówki na około 3-5 dni. Wypijasz drugą setkę wódki. W zasadzie nie masz nic więcej dziś do roboty, wiec pora się zamartwić czy pozostałe 3 setki wystarczą na resztę wieczoru.
7. Po pięciu dniach gotujesz wodę w naczyniu, w takiej ilości by słonina była w nim równomiernie zanurzona.
8. Wkładasz na wrzątek pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, można odrobinę małej ostrej papryczki (chillli) gotujesz 10-15 minut.
9. Wrzucasz łupiny cebuli.
10. Wkładasz słoninę nie otrzepując jej z soli. Trzymasz we wrzącej wodzie 10- 15 minut ( w zależności do grubości słoniny).
11. Wyjmujesz, studzisz, zawijasz ponownie w pergamin, chowasz do zamrażalnika na tydzień.
12. Zaopatrujesz się w dużą ilość wódki.
13. Planujesz termin zaproszenia kolegów na planowaną degustację i kupna dużej ilości wódki.
14. Po tygodniu rozmrażasz. Słonina powinna być konsystencji lekko jakby zaparowanej, koloru brązowego (imitacja wędzenia i tak to należy wmawiać kolegom) po wierzchu z wyczuwalnym zapachem czosnku. Powinna dać się rozsmarowywać.
15. Wkładasz słoninę do słoika mocno ubijasz i zamykasz go.
16. Pasteryzujesz w 95- 1000C przez okres 90 min (po 2 dniach można powtórzyć dla pewności jeszcze raz przez 60 minut)

#2 wosiu

wosiu

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1256 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 19 lis 2007 - 16:40

Podałeś nam przepis po Ukraińsku a czy możesz nam go przetłumaczyć na Polski.Zwłaszcza jeśli chodzi o ilości wódki.Bo przez tyle tygodni to bym na suchoty umarł.
Pzdr.Wosiu

#3 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1470 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 19 lis 2007 - 18:04

przepis do dowolnych modyfikacji ,drugi skladnik mozna zwielokrotnic wg. smaku :grin:

#4 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 4930 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 19 lis 2007 - 18:22

Wszystko pasuje ale jak uzyskać 1000 stopni i co wtedy z tej słoninki i słoika zostanie. Pozdrawiam

#5 jagra

jagra

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1505 postów
  • Miejscowośćze wsi mazowieckiej

Napisano 19 lis 2007 - 18:46

Muszę Wam powiedzieć , że ten przepis i jeszcze kilka innych z naszej stronki, dodaje pan z allegro co podpisywał się "klapciata" a teraz "LBak" .To ten jegomość co przerabia nadziewarki na szynkowary. :grin:

#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 15564 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 lis 2007 - 18:47

On się nazywa Bąk Leszek. Mieliśmy z nim problemy. Wie, że jest u nas "persona non grata".
Miał podawać linka, a nie przepisy.

#7 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 19 lis 2007 - 19:02

Otóż oprócz tego przepisu, który przysłała mi mailem kuzynka, w dokumencie WORDa były również inne rzeczy. Cytuję nagłówki - szczegóły przepisów usunąłem, bo dużo tego jest...

SPOSOBY NAŁOŻENIA WSADU MIĘSNEGO DO KORPUSU SZYNKOWARA:
...

SPOSÓB NAŁOŻENIA KILKU WSADÓW:
...

STRONY O TEMATYCE WYTWARZANIA WĘDLIN DOMOWYCH:
http://www.ksiazka-kucharska.pl,
http://www.wikikuchnia.org
http://kobieta.gazet...poradnik-domowy
http://www.pk.linux.gda.pl/mieso
http://www.gotowanie.wkl.pl/
http://kuchnia.o2.pl
http://www.pychotka.pl/
http://www.se.com.pl/
http://www.pysznie.pl

Najciekawszą, najlepszą i specjalizującą się w wyrobie wędlin jest strona: http://www.wedlinydomowe.pl
:!:

KSIĄŻKI O TEMATYCE DOMOWEGO WYROBU WĘDLIN:
1.Jerzy Czapok – Domowy wyrób wędlin
2. Egon Binder – Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb
4. Bernard Gahm – Kiełbasy własnego wyrobu
5. Wybór – Kiełbasy własnego wyrobu
3. Feliksa Starzyńska – Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa

VADEMECUM WARZENIA WĘDLIN W SZYNKOWARZE:
...

PRZEPISY NA WYROBY Z SZYNKOWARA:
-Szynka konserwowa szybka (jeżeli jesteś początkujący zacznij od tego przepisu)
-Szynka konserwowa ekstra
-Szynka drobiowa
-Szynka ekspresowa
-Golonka klasyczna
-Golonka delikatesowa
-Golonka zbójnicka (w całości)
-Mielonka wieprzowa
-Mielonka po serbsku
-Mieszana mielonka drobiowa
-Słonina konserwowa (nie jest przygotowywana w szynkowarze)

Wykorzystano przepisy z niżej wymienionych portali i stron Internetu:
http://www.ksiazka-kucharska.pl, http://www.wikikuchnia.org, http://kobieta.gazet...poradnik-domowy, http://www.pk.linux.gda.pl/mieso http://www.gotowanie.wkl.pl/, http://www.domowewedliny.pl//


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 20 lis 2007 - 20:53

BonAir to co napisałeś to poza dodatkami o dorszu, kocie i wódce to prawdziwy przepis na smaczną słoninkę. Sam taką słoninkę popełniałem już kilka lat temu. :tongue:
To nie jest dowcip. Słonina powinna być tylko słusznej grubości.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych