Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jaki piec z podajnikiem ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
345 odpowiedzi w tym temacie

#341 binio1111

binio1111

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćozorków

Napisano 25 mar 2017 - 17:32

:) . Gratuluję - Kolejny  "Nawrócony " na moim koncie :clap: . Miro jeżeli węgiel szybko się zapala, to znaczy, że masz mocny (zawiera dużą ilość gazu w sobie) Słaby węgiel słabo się chce rozpalić( jeden gość u którego robiłem kupił guwniany i ciężko się rozpalał od góry - kazałem kupić mu parę worków mocnego ekogroszku - wsypuje szufelkę na wierzch i kocioł startuje na nim jak rakieta ;) ), . Napisz jeszcze jakim grubym węglem zasypałeś - do takiego palenia najlepszy jest tzw orzech - a jak cug w kominie dobry to i drobny bez problemu. Jeżeli Ci się zawiesiło to też potwierdza że, węgiel mocno koksujący (no ale one dają najwięcej energii) Możesz pomieszać trochę z drobnym słabszym i nie będzie się wieszać. Powodzenia i pozdrawiam



#342 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 11478 postów

Napisano 25 mar 2017 - 17:47

Węgiel mam wysort z eko-groszku, to co nie przeszło przez sito, kawałki około 4x4x4 cm, mniejsze i większe.

Taki kupiłem, bo akurat taki mieli na składzie, poza tym jest workowany a to  mi bardzo pasuje.

Luzu więcej nie kupię.



#343 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 66 postów
  • Miejscowośćlond

Napisano 25 mar 2017 - 18:35

Chcesz wydłuzyć czas palenia o około 4 godziny to dosypuj tak jak ja ekogroszku. Wypełni szczelniej komore i nie będzie zatykał przepływu powietrza. Pierwszy raz domieszałem miału. Wyszła kiszka.Wybierałem cały wsad.



#344 binio1111

binio1111

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćozorków

Napisano 25 mar 2017 - 18:54

Miro masz dobry , mocny węgiel dosyp troszkę słabszego na próbę i nie powinno się zawiesić (możesz wsypać na próbę nawet czeski ekogroszek - brunatny - tani jest, nie pozwoli, żeby Twój się skleił i zaparł



#345 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 11478 postów

Napisano 25 mar 2017 - 19:12

Zima już na finiszu, więc będę kombinował na przyszły sezon.

To zawieszenie to pryszcz. Wystarczy machnąć parę razy pogrzebaczem i samo spadnie.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#346 binio1111

binio1111

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćozorków

Napisano 25 mar 2017 - 21:42

No mi też już zima sie znudziła i czekam , na ciepło , no ale temp."lodówkowe" sprzyjają wszystkim zadymiaczom ;) . Mozna peklowac i przetrzymywać produkty na zewnątrz bez lodówek :) . No ale nie o tym , Promuj Miro ten sposób palenia u znajomych, Sam widzisz chyba już , że wychodzi ekonomiczniej i mniej łażenia do kotłowni. O braku kopcenia nie wspomnę :). Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych