Skocz do zawartości

Noże


Darthnogen

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

tam gdzie taniej się da w danym momencie .

 

 

Firma i model. ?

Jeden woli noże firmy X miękkie

A drugi firmy Y twarde

Dochodzi jeszcze preferowana długość dla modelu

Każdy ma inaczej i porada  typu: " ja polecam taki  czy sraki bo mi się robi nimi dobrze " jest niemiarodajna.

Żeby kupić to musisz wiedzieć czego chcesz bo słowo "profesjonalne" nic nie znaczy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy zdecydowałbym się na zakup noża przez internet. nóż może być nie wiem jak wypasiony i profesjonalny a po prostu nie leżeć w ręce.

jeśli będziesz przejazdem przez Wrocław to polecam Żuk-Pol na Kwiskiej, mają spory wybór a jak czegoś nie ma to ściągną. No i można "pomacać" towar:) mają też sklep internetowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam,
podpinam się pod temat, i prosze podpowiedzcie jaki nóż kupić do domowego użytku ?(oddzielanie kości od schabu, dzielenie szynki na poszczególne elementy, itd.)
jestem amatorem i nie musi to być jakiś mega sprzęt, ale na co zwrócić uwagę, długość, rączka ? do tej pory radziełem sobie kilkoma nożami kuchennymi a niedługo dojdzie mi kolejna świeczka na torcie i LP( :hug:) prosiła żebym wybrał sobie jakiś prezent, więc pomyślałem o nożu. 
taki od MiRA się nada ???
http://www.wyroby-domowe.pl/noz-do-klasowania-nr-5-p-125.html

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście najbardziej lubię pracować krótkim trybownikiem. W moim ostrze ma długość ok. 10cm ale nóż jest już "zjechany". Rączka musi być wygodna, bez żadnych wypukłych nitów, co zdarza się w kuchennych nożach.

Przy krojeniu dużych mięśni musi być już coś większego/dłuższego, że nie wspomnę o skórowaniu.

Jednak jestem amatorem a o przydatności różnego typu noży najlepiej wiedzą profesjonaliści i zapewne coś doradzą.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trafiłem na taki nóż, ktoś z forum miał i polecał, chodzi mi głównie o porcjowanie mięsa, odcięcia kości od schabu, bo kupuję raczej gotowe elementy,
co sądzicie o tej firmie ??
http://allegro.pl/noz-do-miesa-waski-victorinox-fibrox-15c-5-2803-15-i5646272792.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trafiłem na taki nóż, ktoś z forum miał i polecał, chodzi mi głównie o porcjowanie mięsa, odcięcia kości od schabu, bo kupuję raczej gotowe elementy,

co sądzicie o tej firmie ??

http://allegro.pl/noz-do-miesa-waski-victorinox-fibrox-15c-5-2803-15-i5646272792.html

Za taka cenę powinni cały zestaw dać :D 

Tu masz fajny nóż ja używam i jestem zadowolony:D

http://www.centrumnozy.pl/pl/p/Polkars-noz-masarski-nr.-23-21cm/253

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cena 50-70 zł jest normalną ceną za wysokiej jakości nóż ja osobiście lubię pracować z nożami F.Dick seri eurogrip lub mastergrip

do każdego zastosowania inny rózna twardość rodzaj stali, powłoki antyadhezyjne. bardzo dobre noże produkuje firma Caribou sa tańsze niż F.Dick a jakościowo bardzo dobre

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam

Poszukuję solidnego stalowego noża do krojenia mięsa, Podczas gdy ostatnio przygotowywałem mięsko stwierdziłem, że wszystkie moje ceramiczne "noże" nie nadają się.  Rozglądam się za czymś większym minimum 15cm ostrza, ma posłużyc mi do obróbki oraz do krojenia gotowych wędlin. Podpowiedzcie jakieś sprawdzone modele :) Z góry dziękuję.  A jeszcze budżet  myślę, że max 70pln

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obróbka wędlin ..... co masz na myśli ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@daniel1886

Używam noży polskiego producenta, firmy Polkars.

 

Do klasowania i krojenia mogę polecić nóż nr 5:

http://www.wyroby-domowe.pl/noz-do-klasowania-nr-5-p-125.html

 

do trybowania używam noża nr 1 

http://www.wyroby-domowe.pl/noz-trybownik-nr-1-p-121.html

 

Noże myję wyłącznie ręcznie pod bieżącą wodą i nie używam do gorących potraw.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dowiem się jutro u producenta i odpowiem.

Dziś już mu nie będę d... zwracał.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dowiem się jutro u producenta i odpowiem.

 

Kiedyś próbowałem się od nich dowiedzieć, pod jakim kątem ostrzą, ale dział handlowy nie był w stanie na to pytanie odpowiedzieć.

O ile pamiętam kształt ostrza nowego noża polkarsu, to jest to zapewne 21 stopni.

Przy pomocy apexa można to sprawdzić w 5 sekund.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@daniel1886

Używam noży polskiego producenta, firmy Polkars.

 

Do klasowania i krojenia mogę polecić nóż nr 5:

http://www.wyroby-domowe.pl/noz-do-klasowania-nr-5-p-125.html

 

do trybowania używam noża nr 1 

http://www.wyroby-domowe.pl/noz-trybownik-nr-1-p-121.html

 

Noże myję wyłącznie ręcznie pod bieżącą wodą i nie używam do gorących potraw.

 potwierdzam fajne noże, łatwo się trzyma i dobrze tną :D chociaż wczoraj przy trybowaniu wołowiny złamałem mojego trybownika:D 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.