Skocz do zawartości

Kiełbasy zbyt słone po wędzeniu


Marta2399

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, drugi raz robilam kielbasy, przy doprawianiu farsz byl dobry. Jedna część wedzilam na zimno, natomiast druga na cieplo. No i niestety po uwedzeniu wyszly za slone, czy da sie je uratowac?? Myslalam aby je sparzyc, ale nie wiem ile czasu potrzeba. Prosze pomozcie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile dałaś peklosoli?

Jak długo peklowałaś mięso?

Jeśłi nie upiekłaś kiełbasy w wędzarni, zawsze należy ją sparzyć do temperatury 72 stopni wewnątrz batonu. Zwykle trwa to 25 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koleżanko mięso na kiełbasy peklujemy na sucho nie na mokro wg tabeli. Dawka peklosoli to przeważnie 16-18g dla kiełbas klasycznych dla surowych czy dojrzewających te dawki są wyższe nawet do 30-35g ...

Ambitnie zaczęłaś surowa polska na start tak z biegu bez teorii ...

 

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zjadliwe napewno beda
 

 Jesli bedzie za slona to ja po porstu zostaw do bigosu ,zapiekanek i roznych takich dan. A jesli juz kielbase robisz, to poczytaj  kazdy przepis dokladnie. Zwykle kazdy z nas na poczate zaczynal od kielbasy Szczepana, polecam, kazdy chwali i jest zadowolony  :D

 Pomylki nas ucza wiec nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwykle trwa to 25 minut.

:D 

 

Nie parzymy na czas, tylko do osiagniecia odpowiedniej temperatury wewnatrz batonu..  ;)


Podobnie jest z wedzeniem, czyli nie na czas tylko do osiagiecia wlasciwego/odpowiedniego koloru..!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśłi nie upiekłaś kiełbasy w wędzarni, zawsze należy ją sparzyć do temperatury 72 stopni wewnątrz batonu

Do 68 st C dla wyrobów z wieprzowiny. 72 st jest dla drobiu. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzieki bardzo za porady, kielbasy po parzeniu juz nie sa takie slone

 

Miałem podobne wrażenie, że szynka wyszła mi słona ale po sparzeniu jest idealna. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, drugi raz robilam kielbasy, przy doprawianiu farsz byl dobry. Jedna część wedzilam na zimno, natomiast druga na cieplo. No i niestety po uwedzeniu wyszly za slone, czy da sie je uratowac?? Myslalam aby je sparzyc, ale nie wiem ile czasu potrzeba. Prosze pomozcie.

Czyli skosztowałaś kiełbasy prosto z wędzarni i wtedy taki "efekt słoności" jest normalny.

Ale to jest własnie to, co prosiaczki lubią najbardziej !  :thumbsup:

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Ja kiełbasy robie tak, pierw miele mieso na odpowiednie sitka, jak i tłuszcz, i potem to przyprawiam  i na drugi dzień zawsze robie białą

 

Mięso do peklowania powinno być w większych kawałkach 4x4 a nie mielone.Jeśli ma być solone to wystarczy je posolić tuż przed mieszaniem i nabijaniem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, peklowanie to pierwszy etap w produkcji kiełbas po rozbiórce mięsa, peklujemy na sucho peklosolą lub mieszanką PS i soli, najlepiej każdą klasę osobno. Mięso peklujemy w kawałkach jak pisał arkadiusz. A przyprawianie to jeden z końcowych już procesów.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co czytam, to Koledze Hrypa chodzi o kiełbasę białą. To jest jedyna kiełbasa, która robi się inaczej. Mięsa nie peklujemy, tylko po rozdrobnieniu, mieszamy z woda, sola i przyprawami. Kiełbasa praktycznie do natychmiastowego spożycia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  No ... to tera my ''som'' w czarnej ...doopie... To w końcu solisz czy peklujesz ?
  Ania Ty to powinnaś wiedzieć co najbardziej robie :P hehehehe, wkoncu po przebojach udało mi się zamówić uszczelkę do nadziewarki bo przewała się, jutro kiełbaski bede wędzić ;-) WKOŃCU ! ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

do kiełbasy wędzonej w tem 45-55st i parzonej stosuje się więcej soli,lub pekli,do kiełbas podpiekanych w wędzarni ze względu na wycieki tłuszczu trzeba dać trochę mniej soli,lub pekli.

Ja daję odpowiednio 20g/1 kg farszu i 18g/1kg.

Trzeba pamiętać że smak daje tłuszcz i sól.

Tak wygląda moja kiełbasa wędzona i parzona w wędzarni elektrycznej

post-53336-0-09818800-1442585309.jpg

Edytowane przez chrobert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.