eryk Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2007 Witam wszystkich serdecznie.Tak sobie przegladam to forum i uwazam Was za skarbnice wiedzy "dymnej"W obecnych warunkach mieszkaniowych nie moge pozwolic sobie na robienie czegokolwiek, ale kiedy sie przeprowadze, to sobie poszaleje.Ale jest jedno ale, czy nie wiecie jak sprawowac sie bedzie kuchnia indukcyjna z metalowym szynkowarem w garnku ? Czy trzeba bedzie uzywac plastikowych butelek, ktore nie do wszystkiego sie nadadza.Bede wdzieczny za wszelkie informacje. Cytuj Latwiej kijek pocieniasic, niz go pozniej pogrobasic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2007 Witaj Eryku !!kuchenka bedzie ogrzewala wode w garnku a ta woda szynkowar .Indukcja wywoluje szybszy ruch czasteczek ,a co za tym idzie wzrost temperatury ,tyle pamietam z fizyki :blush: ale moze sie myle :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2007 Może wtrącę „trzy słowa”Efekt kuchenki wymaga garnka który ma stalowe dno, czyli nie nadają się popularne garnki, nawet te z grubym dnem bo tam zaprasowana jest płyta aluminiowa a reszta z e stali nierdzewnej.Zasada kuchenki indukcyjnej jest prosta, pod płytą ze szkła kwarcowego znajduje się cewka elektryczna go której doprowadzony jest prąd zmienny o wysokiej częstotliwości.Garnek, a raczej jego dno działa jak zwarta cewka w związku z czym wytwarza się ogromny prąd który w tym przypadku powoduje wydzielanie się ciepła.Dlatego dno garnka musi być stalowe i w dodatku magnetyczne.Prosty test czy nadaje się garnek do tej kuchenki – zbliżyć magnes, jak się przyklei to OK., jak nie to znaczy że się nie nadaje.Szynkowarki najczęściej wykonane są z aluminium czyli materiał niemagnetyczny w związku z powyższym nie będzie się nic działo. To samo co wyżej, ale w skrócie :grin: Jeżeli użyjesz prawidłowego garnka do którego dna przykleja się magnes, to spokojnie możesz do niego wsadzić aluminiową szynkowarkę – lub każdą inną do której z kolei nie przyklei się magnes.Powodzenia na obczyżnie :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2007 no oczywiscie ze garnek musi byc stalowy :lol: tego nie dopisalem :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eryk Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2007 Dzieki za wasza pomoc. Tak sie zastanawialem co by sie stalo gdyby szynkowar byl tez stalowy. Pozdrawiam. Cytuj Latwiej kijek pocieniasic, niz go pozniej pogrobasic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2007 Teoretycznie nic, ponieważ dno garnka powinno zaabsorbować falę elektromagnetyczną, ale tak naprawdę powstają prądy wirowe i coś tam może się przenieść na formę, ale nie wiele tego będzie do tego woda wokół więc spoko. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2007 Tak sie zastanawialem co by sie stalo gdyby szynkowar byl tez stalowy.Wprawdzie zewnętrzny garnek działa jak puszka Faraday'a i praktycznie powinien ekranować wszystko, co jest w środku, ale gdyby dno stalowego szynkowara przylegało do dna garnka to stanowiłyby jedna płytę. Również wtedy, gdy odległość obu denek będzie niezbyt duża, oba dna utworzą kondensator, który dla wysokiej czestotliwosci posiada małą impedancję. Zjawisko ekranowania zwiazane jest z wytwarzaniem prądów wirowych w ekranie a prądy te zamieniane sa na ciepło. Wprawdzie garnek nie jest klasycznym opornikiem tylko posiada tak zwaną impedancję, to jest oporność pozorną, lub - obrazowo opisując - oporność zalezną od czestotliwości, indukcyjności i pojemności przedmiotu (w tym wypadku garnka zewnetrznego). Podsumowując, garnek wewnętrzny (szynkowar stalowy) może podgrzewać się autonomicznie i temperatura wewnątrz może sie nadmiernie podnieść. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2007 Brawo EAnna, krótko i treściwie! Powoli wchodzimy z teorią szynkowarzenia na poziom akademicki :lol: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2007 Powoli wchodzimy z teorią szynkowarzenia na poziom akademickiPrzepraszam Wszystkich, pisałam to przed północą, byłam zmęczona. Widać, że na profesurkę się nie nadaję :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2007 Ja mam pytanie do posiadaczy kuchni indukcyjnej.Jak wiadomo reklama mówi o zimnej płycie ale przecież nagrzewa się garnek i to on odda ciepło na płytę.W takim razie po zdjęciu garnka płyta jest ciepła czy faktycznie można ja dotknąć ręką ?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Listopada 2007 dotknac mozna ale jak dlugo? to zalezy od odpornosci na bol :blush: niechcacy sprawdzilem Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2007 Garnek można stawiać na gazecie i w garnku będzie się gotowac, a gazeta nieuszkodzona. Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Listopada 2007 :grin: :grin: :grin: Owszem gazeta się nie zapali, ale nie proponuje dotykać.Ciepło wytwarza się na skutek prądów wirowych w stalowej płycie dna garnka, spora część ciepła oddawana jest do cieczy w garnku, jednak część cofa się do płyty kuchenkowej nagrzewając ją. Jednak na skutek małej pojemności cieplnej „szklanej” płyty z kuchenki indukcyjnej szybko wychładza się w odróżnieniu od tradycyjnych kuchenek. Krótko to samo ale w skrócieNie dotykajcie płyty zaraz po działaniu kuchenki. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eryk Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Listopada 2007 Swietnie, dzieki bardzo.Oto mi wlasnie chodzilo a dowiedzialem sie jeszcze wecej.Pozdrawiam Cytuj Latwiej kijek pocieniasic, niz go pozniej pogrobasic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice4 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witam, dzisiaj stałem się posiadaczem szynkowara ze stali nierdzewnej - popularnego na allegro. Sprzedawca zapewniał podobnież jak państwo o tym iż nie będzie problemów z indukcją. Tak więc postawiłem normalny emaliowany garnek który zawsze służył do gotowania na tejże kuchni - oczywiście woda w środeczku na dno kawałek cienkiej szmatki i szynkowar. Wszystko było piękni do czasu kiedy wyrób był gotowy i ściągnęliśmy garnek z płyty. Szmatka przypalona do garnka - pomimo temperatury wody 75*C, garnek od spodu z wyraźnie nadpaloną dziurą w miejscu tam tylko gdzie stał szynkowar. Emalia wokół spieniona. Jednym słowem gar do wywalenia. Ale by tego było mało - wypalona dziura w kuchni indukcyjnej - w górnej warstwie szkła. wżer ok 3x3cm, wokół tak jakby wypalona otoczka - oczywiście w miejscu gdzie stał szynkowar. Szczęście że to wierzchnia tafla - może można to wymienić. Także stanowczo odradzam parowanie na Indukcji. Grozi utratą garnka i płyty grzewczej. Cytuj Darz dym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Szmatka przypalona do garnka - pomimo temperatury wody 75*C, garnek od spodu z wyraźnie nadpaloną dziurą w miejscu tam tylko gdzie stał szynkowar. :question: :question: :question: :shock: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice4 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Naprawdę nie wiem co tam się mogło dziać - czy to jakieś prądy wirowe czy zaburzenie pola. Ten skok temperatury miał wyraźnie miejsce pomiędzy garnkiem emaliowanym a płytą. Temperatura na tyle wysoka iż wypaliło dziurę w płycie indukcyjnej i nadpaliło garnek od spodu. Szynkowar wyszedł z tego bez szwanku a szyneczka piękna i smaczna - tyle na pocieszenie. Chociaż to chyba najdroższa szynka w historii ... Cytuj Darz dym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Pewnie gdyby zamiast szmatki była by podkładka z siatki metalowej lub drutu o wysokości 1cm. by do tego nie doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Stycznia 2011 nie wiem co tam się mogło dziać -Ciepło z dna garnka nie było efektywnie odbierane. Gdyby warstwa wody między dnem a praską była grubsza (większy dystans) nie byłoby problemu. Praska wykonana jest wg mnie z materiału nieferromagnetycznego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Wielokrotnie używałem kuchni indukcyjnej do parzenia zarówno w szynkowarze aluminiowym jak i metalowym. Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów, ale nigdy też nie używałem żadnej szmatki bo po co ? Ciepło z dna garnka nie było efektywnie odbierane. Gdyby warstwa wody między dnem a praską była grubsza (większy dystans) nie byłoby problemu. Praska wykonana jest wg mnie z materiału nieferromagnetycznego. EAnno trochę nie rozumiem co ma odstęp do odbierania ciepła ? Skoro napełnił garnek wodą, to przewodnik ciepła był, rozumiem gdyby wody nie było. Prędzej stawiał bym na to, że właśnie odstęp od dna spowodował taką sytuację. Indukcja działała zarówno na garnek jak i na szynkowar. Ostatnio sprawdzałem na jaką wysokość od płyty kuchni indukcja działa na garnek. W moim przypadku jest to ok. 1cm. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Podejrzewam,że szmatka zadziałała jako izolator i przez niąciepło nie było dość szybko odbierane z powierzchni którą przykrywała. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Wiedzę tajemną w tym temacie wyniesioną ze szkoły już dawno zapomniałem ale... co by się musiało dziać z moją kuchnią indukcyjną na której już wielokrotnie przypaliłem kaszę gotując pokarm dla psa ?Zapomniało mi się pomieszać, kuchnia szła na maxa i kasza na dobry centymetr spalona na węgiel, ale płyta cała, a garnek trzeba było szorować i tyle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Stycznia 2011 co by się musiało dziać z moją kuchnią indukcyjną na której już wielokrotnie przypaliłem kaszę gotując pokarm dla psa ?Kasza przypala sie bardzo łatwo. Jakie musiały być temperatury w omawianym oprzypadku, że doszło do takich uszkodzeń? Możliwe scenariusze są dwa. Pierwszy, powyżej zasugerowany to taki, że ciepło wytworzyło się tylko w dnie naczynia i było słabo odprowadzane. Drugi scenariusz, że naczynie praski utworzyło razem z dnem sprzężony odbiornik elektryczny o skumulowanej mocy (dając zwielokrotnione prądy wirowe) powodując nagły przyrost lokalnej temperatury, który nie mógł być dostatecznie szybko rozładowany przewodnictwem konwekcyjnym ciepła. Aby jednoznacznie wskazać przyczynę należałoby znać parametry generatora i właściwości magnetyczne materiału praski. Przy prądach wysokiej częstotliwości istotną rolę odgrywają nawet kształty elementów znajdujacych się w polu w.cz.; występują zjawiska nieznane i całkowicie pomijalne przy częstotliwościach sieciowych. Piszę o tym z całą odpowiedzialnością ponieważ przez kilkanaście lat zajmowałam się zawodowo zgrzewaniem przemysłowym w.cz. zarowno indukcyjnym jak i pojemnościowym, w tym projektowaniem. [ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 22:56 ] Wielokrotnie używałem kuchni indukcyjnej do parzenia zarówno w szynkowarze aluminiowym jak i metalowym.Indukcja działała zarówno na garnek jak i na szynkowar.Na to wygląda. A z jakiego materiału (rodzaj stali) był tem Twój szynkowar metalowy? Czy po napełnieniu wodą i postawieniu bezpośrednio na kuchni woda sie grzała? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Stycznia 2011 A z jakiego materiału (rodzaj stali) był tem Twój szynkowar metalowy? Czy po napełnieniu wodą i postawieniu bezpośrednio na kuchni woda sie grzała?Garnek przystosowany do kuchni indukcyjnej, który na co dzień używam do gotowania. Używałem szynkowaru aluminiowego i ze stali kwasoodpornej. Szynkowary stawiałem na dno garnka, nigdy nie stosowałem żadnych podkładek, szmatek, etc. ! Żadnych ujemnych skutków. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Używałem szynkowaru ....ze stali kwasoodpornej.Rozumiem, że ten szynkowar nie nadawałby się bezpośrednio na kuchnię? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.