Skocz do zawartości

Materiały przydatne nie tylko dla początkujących


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj mam dla Państwa bardzo ładnie zebrany materiał, który powinien być pomocny nie tylko początkującym.

Materiał jest w wersji PDF, liczy sobie 248 stron, a powstał w 2009 r.

 

WĘDLINY DOMOWE

RECEPTURY I SPOSOBY WYTWARZANIA

/ wyroby z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu oraz dziczyzny/

OPRACOWANY NA PODSTAWIE FORUM „WĘDLINY DOMOWE” ORAZ

ZBIORÓW PRZEPISÓW WŁASNYCH

WYŁĄCZNIE DO UŻYTKU DOMOWEGO

Opracował

Marek Bublej

2009

Zapraszam do czytania: 

 

W%C4%99dliny-domowe-Receptury-sposoby-wytwarzania.pdf

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla poczatkujacego jak ja podstawowe wiadomosci w jednym miejscu to skarb.

Taki też był główny cel wrzucenia tego materiału. Nie umieściłem go jednak w dziale dla początkujących, z uwagi na wielkość pliku i rozłożenie obciążenia transferowego na dłuższy okres. Dział dla początkujących jest oblegany i zbyt duża liczba ściągających lub czytających jednocześnie mogłaby naruszyć płynność transferową forum. 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

dzień dobry

 

mam zapytanie z natury technologi peklownia mięsa w kawałkach (schab, łopatka, itp.) - zaobserwowałem zmianę koloru/mętności zalewy, np. przy zapeklowanych schabach na 8-10 dni, po 3-4 dniach zalewa zaczyna mętnieć (wpada w odcień bieli), natomiast zalewa łopatki jest zupełnie klarowna z odcieniem lekko krwistym?

temperatura w lodowce od 6 do 8 st. C.

proszę o poradę czy coś robię nie tak? czy to może naturalna kolej rzeczy. 

dziękuję, pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź stężenie solanki, które zastosowałeś w przypadku polędwic.

Radzę wyjąć polędwice, umyć je i włożyć do nowej zalewy, po uprzednim, dokładnym umyciu naczynia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@delukas

Schab nastrzykują przemysłowo, łopatkę też, ale może miałeś po szczęście i łopatka była bez nastrzyku.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.