skovi Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Witam, przejzalem troche forum ale nie znalazlem. Mam maszynke Diana z Zelmera. Pierwsze kielbaski z jelitach wieprzowych wyszly super. Chce sprobowac kabanoski.Czy mozna w Zelmerze dostac lejki do Kabankskow czy trzeba szukac gdzies w necie? Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Raczej na Zelmerze nie polecam robić kabanosów.Więcej się naklniesz niż narobisz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Stanowczo odradzam nadziewanie zelmerkiem kabanosów, zmiażdżysz farsz na maksa, efekt końcowy to pewnie coś o konsystencji parówki Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Czy mozna w Zelmerze dostac lejki do Kabankskow czy trzeba szukac gdzies w necie? Można w każdym sklepie z tymi rzeczami oczywiście ale popatrz jaką masz 5 czy 8 a to odczytasz na tabliczce znamionowej, a jak to wychodzi to już inna sprawa Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Mam maszynke Diana z Zelmera. Pierwsze kielbaski z jelitach wieprzowych wyszly super. Chce sprobowac kabanoski. Przedmówcy Ci już napisali wcześniej że nadziewanie taką maszynką to porażka a kabanosy to generalnie specyficzna kiełbasa. Farszu do kabanosów nawet nie wyrabiamy tylko mieszamy a wszystko po to żeby wyrób finalny był kruchy, maszynki elektryczne domowe a taką jest Diana mają małe gardziele i przekroje przez co mieląc sam ślimak bardzo maltretuje mięso a Ty dodatkowo już takie zmaltretowane maltretujesz drugi raz nadziewając nią ... przy większym kalibrze jelit i innych bardziej klasycznych kiełbasach jeszcze ujdzie to "w tłoku" ale nie przy kabanosach Dodatkowo mięso mielone taka "5-a" na sitku 10 a np nawet zwykłą Alfą 10 czy 22-ą też na 10-e to dwie różne bajki gdy przyjrzysz się rozdrobnieniu i potem przekrojowi kiełbasy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Stanowczo odradzam nadziewanie zelmerkiem kabanosów, zmiażdżysz farsz na maksa, efekt końcowy to pewnie coś o konsystencji parówki Nie wiem skąd te teorie. ... przy większym kalibrze jelit i innych bardziej klasycznych kiełbasach jeszcze ujdzie toNiby dlaczego, gardziel jest ta sama? Nie piszcie cżłowiekowi pierdół wyssanych z palca. Ma zelmera, robi zelmerem , ręką nie będzie napychał. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Niby dlaczego, gardziel jest ta sama? Nie piszcie cżłowiekowi pierdół wyssanych z palca. Ma zelmera, robi zelmerem , ręką nie będzie napychał. A gdzie Ty w tym co napisałem widzisz pierdoły wyssane z palca kolego ... ? Bzdury to piszesz Ty ... zwykła kiełbasa w grubym jelicie to nie kabanosy obróbka jednego i drugiego farszu to dwie różne bajki ... no chyba że Ty kabanosy też wyrabiasz do "anielskiego włosa" i dodajesz masę wiążącą a potem nadziewasz ... ale to już jest Twój problem ...Następnym razem powstrzymaj się może od tak apodyktycznych stwierdzeń dotyczących "pisania pierdół wyssanych z palca" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Spokojnie oddychaj. A gdzie Ty w tym co napisałem widzisz pierdoły wyssane z palca kolego ... ?Żeby było Ci łatwiej to zapytam jeszcze raz.Dlaczego farsz zwyklej kielbasy w grubszym jelicie zmielony na 10 i 8 i przechodzący przez tę samą gardziel, ma być mniej "zmaltretowany" niż farsz do kabanosów zmielonych na tych samych sitkach i przechodzących przez tą gardziel również. Bardzo jestem ciekaw tej teorii. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) ....mam lejki 12 na 5 i 8 , oraz 16 na 8.... A wy koguty to na napój rozrywkowy sobie pójdzta..... Edytowane 16 Czerwca 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Spokojnie oddychaj. Żeby było Ci łatwiej to zapytam jeszcze raz. Nie bądź bezczelny ... laczego farsz zwyklej kielbasy w grubszym jelicie zmielony na 10 i 8 i przechodzący przez tę samą gardziel, ma być mniej "zmaltretowany" niż farsz do kabanosów zmielonych na tych samych sitkach Ty nie dorabiaj teorii do dyszla i nie odwracaj kota ogonem nigdzie nie napisałem ze jeden farsz będzie bardziej czy mniej zmaltretowany od drugiego . Specyfika wyrobu kabanosów i brak wyrabiania farszy dyskryminuje użycie takiej maszynki do nadziewania - moim zdaniem do mielenia tez ...Doskonale to wszystko wiesz a czasem w różnych tematach zadajesz tak idiotyczne pytania czy też wyciągasz takie wnioski ze zastanawiam się na co te Twoje wpisy "są obliczone" - za inteligentny jesteś na takie pisanie "niechcący" ... Zatem ja sam sam również : Bardzo jestem ciekaw tej teorii. tyczącej Twoich wpisów .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Będzie co poczytać.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Będzie co poczytać.... Szkoda słów. No może jeszcze raz jedno zdanie: ... przy większym kalibrze jelit i innych bardziej klasycznych kiełbasach jeszcze ujdzie to "w tłoku" ale nie przy kabanosach Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Szkoda słów. No może jeszcze raz jedno zdanie: roger, dnia 16 Cze 2015 - 09:23, napisał: ... przy większym kalibrze jelit i innych bardziej klasycznych kiełbasach jeszcze ujdzie to "w tłoku" ale nie przy kabanosach Q .... człowieku a teraz przeczytaj to co cytujesz i jak to się ma do tego : Żeby było Ci łatwiej to zapytam jeszcze raz. Dlaczego farsz zwyklej kielbasy w grubszym jelicie zmielony na 10 i 8 i przechodzący przez tę samą gardziel, ma być mniej "zmaltretowany" niż farsz do kabanosów zmielonych na tych samych sitkach i przechodzących przez tą gardziel również "Ujdzie w tłoku" bo farsz do kiełbas "klasycznych" jest wyrabiany do kleistości tak czy inaczej gdyż taka jest przeważnie technologia ich produkcji w przeciwieństwie do kabanosów.Jeszcze czegoś nie ogarniasz czy udajesz że nie wiesz o co kaman ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Panowie roger i paweljack...Proszę o przekłucie "balona emocji" i nie robienie w temacie bałaganu. Sprawę można załatwić w prywatnej korespondencji,prawda? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) A jak poslesz im Małgoś " ring " to będzie pełny turniej , macie sie o co bić - pietruszka to fajne trofeum , a jeden drugiego i tak nie przekona , a my spokojnie popatrzymy - szkoda czasu panowie , zainteresowany zrobi wyrób tym czym dysponuje , napiszcie lepiej o bardziej ciekawych doswiadczeniach lub rozważaniach - bo macie troche bagażu doświadczen i jest z czego czerpac . Edytowane 16 Czerwca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Czerwca 2015 "Na władze nie poradze". Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Dlaczego farsz zwyklej kielbasy w grubszym jelicie zmielony na 10 i 8 i przechodzący przez tę samą gardziel, ma być mniej "zmaltretowany" niż farsz do kabanosów zmielonych na tych samych sitkach i przechodzących przez tą gardziel również. Bardzo jestem ciekaw tej teorii. Ponieważ przy nadziewaniu kabanosów lejek stawia większy opór niż lejek do kiełbasy. W przypadku Zelmera nadziewanie kiełbasy da się przeżyć, natomiast przy kabanosach i cieńkim lejku farsz wraca nad ślimakiem i praktycznie dopiero nacisk tłokiem powoduje nadziewanie jelit. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Czerwca 2015 To tak "ku przestrodze" nadziewania kabanosów za pomocą maszynki elektrycznej przypomnę tylko moje perypetie w tym temacie.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9837-moja-pierwsza-wędzarnio-grill-arkogdynia/?p=384071 więc ze swojego doświadczenia.... NIE polecam!! Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Ponieważ przy nadziewaniu kabanosów lejek stawia większy opór niż lejek do kiełbasy. Dokładnie:) Przecież to jasne.Myślę że to trochę tak, jak zastanawianiem się nad pisownią, bądź wkręcaniem/wykręcaniem śrubek - jak się nie zastanawiamy to to wiemy:)Chłopaki zaczęli główkować i się "zacięli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.