Skocz do zawartości

Maszynka elektryczna "DIANA" gdzie kupie lejek na Kabanoski


skovi

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej na Zelmerze nie polecam robić kabanosów.

Więcej się naklniesz niż narobisz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stanowczo odradzam nadziewanie zelmerkiem kabanosów, zmiażdżysz farsz na maksa, efekt końcowy to pewnie coś o konsystencji parówki :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mozna w Zelmerze dostac lejki do Kabankskow czy trzeba szukac gdzies w necie?
Można w każdym sklepie z tymi rzeczami oczywiście ale popatrz jaką masz 5 czy 8 a to odczytasz na tabliczce znamionowej, a jak to wychodzi to już inna sprawa :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam maszynke Diana z Zelmera. Pierwsze kielbaski z jelitach wieprzowych wyszly super. Chce sprobowac kabanoski.

 

Przedmówcy Ci już napisali wcześniej że nadziewanie taką maszynką to porażka a kabanosy to generalnie specyficzna kiełbasa. Farszu do kabanosów nawet nie wyrabiamy tylko mieszamy a wszystko po to żeby wyrób finalny był kruchy, maszynki elektryczne domowe a taką jest Diana mają małe gardziele i przekroje przez co mieląc sam ślimak bardzo maltretuje mięso a Ty dodatkowo już takie zmaltretowane maltretujesz drugi raz nadziewając nią ... przy większym kalibrze jelit i innych bardziej klasycznych kiełbasach jeszcze ujdzie to "w tłoku" ale nie przy kabanosach ;) 

Dodatkowo mięso mielone taka "5-a" na sitku 10 a np nawet zwykłą Alfą 10 czy 22-ą też na 10-e to dwie różne bajki gdy przyjrzysz się rozdrobnieniu i potem przekrojowi kiełbasy ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stanowczo odradzam nadziewanie zelmerkiem kabanosów, zmiażdżysz farsz na maksa, efekt końcowy to pewnie coś o konsystencji parówki :)

Nie wiem skąd te teorie.

 

 ... przy większym kalibrze jelit i innych bardziej klasycznych kiełbasach jeszcze ujdzie to

Niby dlaczego, gardziel jest ta sama?

 

Nie piszcie cżłowiekowi pierdół wyssanych z palca. Ma zelmera, robi zelmerem , ręką nie będzie napychał.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niby dlaczego, gardziel jest ta sama?   Nie piszcie cżłowiekowi pierdół wyssanych z palca. Ma zelmera, robi zelmerem , ręką nie będzie napychał.
 

 

A gdzie Ty w tym co napisałem widzisz pierdoły wyssane z palca kolego ... ?

 

Bzdury to piszesz Ty ... zwykła kiełbasa w grubym jelicie to nie kabanosy obróbka jednego i drugiego farszu to dwie różne bajki ... no chyba że Ty kabanosy też wyrabiasz do "anielskiego włosa" i dodajesz masę wiążącą a potem nadziewasz ... ale to już jest Twój problem ...

Następnym razem powstrzymaj się może od tak apodyktycznych stwierdzeń dotyczących "pisania pierdół wyssanych z palca"

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie oddychaj.  :thumbsup:

 

A gdzie Ty w tym co napisałem widzisz pierdoły wyssane z palca kolego ... ?

Żeby było Ci łatwiej to zapytam jeszcze raz.

Dlaczego farsz zwyklej kielbasy w grubszym jelicie zmielony na 10 i 8 i przechodzący przez tę samą gardziel, ma być mniej "zmaltretowany" niż farsz do kabanosów zmielonych na tych samych sitkach i przechodzących przez tą gardziel również. Bardzo jestem ciekaw tej teorii.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....mam lejki 12 na 5 i 8 , oraz 16 na 8....

 

 

A wy koguty  to na napój rozrywkowy sobie pójdzta.....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Spokojnie oddychaj.

 

 

 

Żeby było Ci łatwiej to zapytam jeszcze raz.
 

 

Nie bądź bezczelny  ...

 

 

 

 

 

laczego farsz zwyklej kielbasy w grubszym jelicie zmielony na 10 i 8 i przechodzący przez tę samą gardziel, ma być mniej "zmaltretowany" niż farsz do kabanosów zmielonych na tych samych sitkach

 

Ty nie dorabiaj teorii do dyszla i nie odwracaj kota ogonem nigdzie nie napisałem ze jeden farsz będzie bardziej czy mniej zmaltretowany od drugiego . Specyfika wyrobu kabanosów i brak wyrabiania farszy dyskryminuje użycie takiej maszynki do nadziewania - moim zdaniem do mielenia tez  ...

Doskonale to wszystko wiesz a czasem w różnych tematach zadajesz tak idiotyczne pytania czy też wyciągasz takie wnioski ze zastanawiam się na co te Twoje wpisy "są obliczone" - za inteligentny jesteś na takie pisanie "niechcący" ...

 

Zatem ja sam sam również  :

 

 

 

Bardzo jestem ciekaw tej teorii. 
  

 

tyczącej Twoich wpisów ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie co poczytać.... :D:tongue:

Szkoda słów.  :)  No może jeszcze raz jedno zdanie: 

 

 ... przy większym kalibrze jelit i innych bardziej klasycznych kiełbasach jeszcze ujdzie to "w tłoku" ale nie przy kabanosach 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szkoda słów.    No może jeszcze raz jedno zdanie:    roger, dnia 16 Cze 2015 - 09:23, napisał:  ... przy większym kalibrze jelit i innych bardziej klasycznych kiełbasach jeszcze ujdzie to "w tłoku" ale nie przy kabanosach 
 

 

Q .... człowieku a teraz przeczytaj to co cytujesz i jak to się ma do tego :

 

 

 

Żeby było Ci łatwiej to zapytam jeszcze raz. Dlaczego farsz zwyklej kielbasy w grubszym jelicie zmielony na 10 i 8 i przechodzący przez tę samą gardziel, ma być mniej "zmaltretowany" niż farsz do kabanosów zmielonych na tych samych sitkach i przechodzących przez tą gardziel również
 

 

"Ujdzie w tłoku" bo farsz do kiełbas "klasycznych" jest wyrabiany do kleistości tak czy inaczej gdyż taka jest przeważnie technologia ich produkcji w przeciwieństwie do kabanosów.

Jeszcze czegoś nie ogarniasz czy udajesz że nie wiesz o co kaman ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak poslesz im Małgoś " ring " to będzie  pełny turniej , macie sie o co bić - pietruszka to fajne trofeum , a jeden drugiego i tak nie przekona  , a my spokojnie popatrzymy - szkoda czasu panowie , zainteresowany zrobi wyrób  tym czym dysponuje , napiszcie lepiej o bardziej ciekawych doswiadczeniach lub rozważaniach - bo macie troche bagażu doświadczen i jest z czego czerpac .  :)

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego farsz zwyklej kielbasy w grubszym jelicie zmielony na 10 i 8 i przechodzący przez tę samą gardziel, ma być mniej "zmaltretowany" niż farsz do kabanosów zmielonych na tych samych sitkach i przechodzących przez tą gardziel również. Bardzo jestem ciekaw tej teorii. :)

 

Ponieważ przy nadziewaniu kabanosów lejek stawia większy opór niż lejek do kiełbasy.

 

W przypadku Zelmera nadziewanie kiełbasy da się przeżyć, natomiast przy kabanosach i cieńkim lejku farsz wraca nad ślimakiem i praktycznie dopiero nacisk tłokiem powoduje nadziewanie jelit.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

To tak "ku przestrodze" nadziewania kabanosów za pomocą maszynki elektrycznej przypomnę tylko moje perypetie w tym temacie.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9837-moja-pierwsza-wędzarnio-grill-arkogdynia/?p=384071

 

więc ze swojego doświadczenia.... NIE polecam!!  :rolleyes:

 

Z Dymnym pozdrowieniem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ponieważ przy nadziewaniu kabanosów lejek stawia większy opór niż lejek do kiełbasy.

 

Dokładnie:) Przecież to jasne.

Myślę że to trochę tak, jak zastanawianiem się nad pisownią, bądź wkręcaniem/wykręcaniem śrubek - jak się nie zastanawiamy to to wiemy:)

Chłopaki zaczęli główkować i się "zacięli" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.