Skocz do zawartości

Hackbraten czyli Niemiecka pieczeń.


Darthnogen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś przedstawię wam przepis na Hackbraten czyli niemiecką pieczeń z mięsa mielonego. Ja robiłem z mięsa peklowanego na sucho. 

Podaje składniki na kg pieczeni.(ja robiłem 2.5 kg)

Składniki: 

1 kg mięsa wp 2 (ja użyłem skrawków pozostałych po wycinaniu boczku i trochę łopatki) 

18-22 g peklosoli ( ja użyłem 19g/kg tak lubię najbardziej)

3g pieprzu

2g czosnku w proszku

2g majeranku

1.5g gałki muszkatołowej 

100 ml lodowatej wody

 Przygotowanie:

Mięso kroimy w mniejsze kawałki mieszamy z sola przykrywamy i na ok 2 tygodnie do lodówki (mi leżało w misce i nic z tym nie robiłem przez 2 tygodnie)

 

Początkowo miałem mielić na mojej Alfie 22 dlatego pokroiłem w większe kawałki, ale potem się mi odwidziało i mieliłem na moim zelmer-ku dlatego musiałem kroić po peklowaniu na jeszcze mniejsze kawałki, mieliłem raz na oczku 8 mm.

 

post-70045-0-88570100-1434460953_thumb.jpg                post-70045-0-80926300-1434461004_thumb.jpg

 

Następnie dodałem przyprawy i wszystko starannie wymieszałem. 

 

post-70045-0-05372200-1434461076_thumb.jpg              post-70045-0-73970200-1434461106_thumb.jpg

 

Po wymieszaniu dodajemy wodę i jeszcze raz mieszamy do uzyskania jednolitej klejącej masy. 

 

post-70045-0-89433200-1434461412_thumb.jpg     post-70045-0-45845300-1434461167_thumb.jpg                                                                      

 

Formujemy pieczeń i układamy na blaszy lub do foremki wkładamy.

 

post-70045-0-66752000-1434461592_thumb.jpg

 

Pieczemy w 100 stopniach do uzyskania temperatury wewnętrznej pieczeni 70 stopni, następnie w temperaturze 200 stopni dopiekamy przez 30 min dla chrupiącej skórki :D

 

post-70045-0-33117700-1434461746_thumb.jpg           post-70045-0-39156500-1434461757_thumb.jpg

 

Podajemy na ciepło z czym nam się podoba lub na zimno do chlebka:D Smacznego!!! 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-22 g peklosoli ( ja użyłem 19g/kg tak lubię najbardziej)

 

 

Pieczemy w 100 stopniach do uzyskania temperatury wewnętrznej pieczeni 70 stopni, następnie w temperaturze 200 stopni dopiekamy przez 30 min

 

Kiedyś wyczytałem, że jeśli peklujemy mięso, to obróbka termiczna tylko do 100 °C, inaczej trucizna. :(

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli peklujemy mięso, to obróbka termiczna tylko do 100 °C

 

Niekoniecznie :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/?p=96044

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

18-22 g peklosoli ( ja użyłem 19g/kg tak lubię najbardziej)

 

Zawsze tak robilem u Nas na firmie tez tak robia i problemow nie ma i nie bylo????

 

Pieczemy w 100 stopniach do uzyskania temperatury wewnętrznej pieczeni 70 stopni, następnie w temperaturze 200 stopni dopiekamy przez 30 min

Kiedyś wyczytałem, że jeśli peklujemy mięso, to obróbka termiczna tylko do 100 °C, inaczej trucizna. :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso kroimy w mniejsze kawałki mieszamy z sola przykrywamy i na ok 2 tygodnie do lodówki (mi leżało w misce i nic z tym nie robiłem przez 2 tygodnie)

Dwa tygodnie  -  chyba bym się trochę bała :rolleyes: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolego rozumiem , ze  pozostała częśc technologiczna jest ok. napisz moze Twoj przepis na Hakbraten - podzielam Wasze obawy co do sposbu peklowania i jego czasu.
 

 PAcan Wojciech, Stworka to kobieta, przynajmniej tak pisala w SB wczoraj w nocy  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze tak robilem u Nas na firmie tez tak robia i problemow nie ma i nie bylo

 

Darthnogen, na tej stronie masz 480 różnych przepisów na Hackbraten

http://www.chefkoch.de/rs/s0/hackbraten/Rezepte.html

 

NIkt nie używa peklosoli. Coś pisałeś o firmie, że też tak robią. Pracujesz w Imbisie czy w Bistro ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A więc, trochę mnie przestraszyliście swoimi wpisami, ale to nie jest mój pierwszy hackbraten wykonany ta metoda i zawsze było wszystko ok. mieso ma ladny kolor jest soczyste i smaczne. 

Stworka masz racje owija się boczkiem lub speck-iem lub szynka ale akurat nie mialem na stanie, bo zapomnialem kupic:D 

 

dyzio Pracuje w metzgerei (zaklad masarski)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To, że pracujesz w metzgerei tłumaczyło by peklowanie mięsa. Czemu az dwa tygodnie tego nie wiem. Bo jeśli dobrze zrozumiałem to posiłkowałeś się recepturą tejże. Metzgerei to zakład produkcyjny. Wyroby z niej muszą być trwałe i pieknie wyglądające.

Zaglądałeś do  Chefkoch.de ???Wnioski powinieneś wyciagnać automatycznie.

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dyzio po pierwsze jeśli chodzi o czas to tak doradził mi szef. mięso peklowało się w lodowce w stałej temp. 5 stopni, po peklowaniu mięso było sprężyste i miało ładny kolor nie śmierdziało i było dobre w smaku po zmieleniu próbowałem surowe (zawsze tak robię bo lubię surowe:D) 

A tak prezentuje sie na talerzu w sosie smietanowo-pomidorowym z dodatkiem bialej kapusty.

 

post-70045-0-94215100-1434536752_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Albo co mi jeszcze przychodzi na mysl to pomyliles tygodnie z dniami

Zwei Tage i Zwei Wochen to prawie tak samo brzmi ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

myslisz ze majster polecil komus peklowac mieso wstepnie rozdrobnione o tym stezeniu peklosolli w domowej lodowce przez 2 tygodnie?

 

Darthnogen ucząc się niemieckiego może źle zapamiętnął sobie raz na jutro co to dzień a co to tydzień. Inaczej nie potrafię sobie też tego wyobrazić

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie Kol.,  rozgrzebalam temat nie chcaco , ale coz . Kol.Darthnogen , wyglada na to ze Toj , szef morze i jest Mezker aber mit kleinem - m- , to znaczy nie ma pojecia , robi tzw., masowke , ktora po 1mie., lezenia w jego sklepie , Dalej wyglada przyciagajaco i swierzo . Wspolczuje Tym klientom , ...Kol. Dyzio napisal , morze pomyliles dni . Firmy produkujace , stosuja peklosol, Ale taki Hack braten ma do 3 dni warznasc. To co na Twoim zdjeciu , jest ubite, czerwone az za bardzo , ale jak 2 tyg., peklowane nie ma sie co dziwic . Zakonczmy . Jak juz pisalam , robi sie ze swierzego , i obwija . Kol.,Darthnogen- zycze dalszych Zdrowych smakow  -und sagt Deinem Szef  Danke  . Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stworka, jezy mi sie wlos na glowie jak czytam Twojego posta. Gramatyka niemiecka na poziomie zera, tak samo zreszta polska nie mowiac juz o stylistyce :facepalm:

Ahh tam.. Moze kol.zapomniala juz po polsku a jeszcze nie nauczyla po niemiecku..  :D

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zwracajcie uwagi na gramatykę tylko na to co pisze - właśnie uratowała nam kolegę, a może i jeszcze kilku innych naśladowców :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.