Skocz do zawartości

Moje eksperymenty kulinarne :)


qba-69

Rekomendowane odpowiedzi

Za namową shoutboksowych rozmówców postanowiłem udokumentować przy pomocy aparatu fotograficznego moje ostatnie wygibasy kulinarne i zaprezentować je na forum. 

 

Na pierwszy ogień krótka fotorelacja z robienia kiełbasy parzonej. 

Farsz już czeka.

post-73631-0-63787000-1435757555_thumb.jpg

Tutaj farsz radośnie wskakuje w jelita.

post-73631-0-82379400-1435757643_thumb.jpg

Batoniki przed parzeniem.

post-73631-0-54028700-1435757702_thumb.jpg

Farsz z dodatkiem papryki.

post-73631-0-03209500-1435757733_thumb.jpg

Tutaj oprócz papryki dodałem jeszcze żółty ser.

post-73631-0-61241200-1435757789_thumb.jpg

Tak wygląda po upchnięciu w jelita.

post-73631-0-92699000-1435757824_thumb.jpg

A tak wygląda po sparzeniu.

post-73631-0-72733300-1435757868_thumb.jpg

Tutaj porównanie kiełbaski z papryką i bez.

post-73631-0-01676700-1435757915_thumb.jpg

 

Pokusiłem się też o zrobienie mielonki drobiowej z kawałkami papryki w szynkowarze.

post-73631-0-97262900-1435758035_thumb.jpg

post-73631-0-35932200-1435758050_thumb.jpg

 

Na koniec jeszcze fotka pasztetu, który jak widać znika w błyskawicznym tempie :)

post-73631-0-37145000-1435758093_thumb.jpg

 

Shoutboxowym Klikaczom dziękuję za wsparcie i pozdrawiam wszystkich miłośników domowych wyrobów :)

Edytowane przez qba-69
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pierwsze koty za płoty ... ;) 

 

PS

Tak z czystej ciekawości czym Ty ta mielonkę drobiową kroiłeś / rżnąłeś ... ? ;)

Dobre ostre noże to podstawa w kuchni ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na pierwszy ogień krótka fotorelacja z robienia kiełbasy parzonej.

:clap: tylko na drugi raz pokaż jeszcze przekrój wyrobu ;)

 

 

Pokusiłem się też o zrobienie mielonki drobiowej z kawałkami papryki w szynkowarze.

Noże chyba troszkę tępe ;):tongue:

Czekamy na dalsze Twoje wyroby :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak widać, jestem początkującym wędliniarzem, stąd te niedokładności w nazewnictwie ;)​  Przy krojeniu mielonki ręka mi drżała, na myśl o tym czy aby smakowo wyszło dobrze  :w00t:  Na szczęście wszystkie wyroby wyszły rewelacyjne w smaku, potwierdzają to ci, którzy mieli możliwość degustacji  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na szczęście wszystkie wyroby wyszły rewelacyjne w smaku, potwierdzają to ci, którzy mieli możliwość degustacji

 

 

 I tego się trzymaj - jesteś na dobrej drodze :D

 

 

 Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

 

Pierwsze wyroby bardzo cieszą,prawda? :):clap:

Szczególnie te udane :) 

 

NAstepny krok to wedzone wyroby 

Dopiero jak wybuduję wędzarnię.

 

Qba, jak na pierwszy raz to ładny rozmach :) Pasztet wp robiłeś ? Czy może z królika ?

To nie pierwsze moje wyroby, ale te jako pierwsze odważyłem się przed szanownym gremium zaprezentować :) Pasztet drobiowo-wieprzowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejnym moim eksperymentem, okazała się być niezamierzona mielonka, która powstała z farszu do moich grillowych, paprykowych kiełbasek z serem. Przy nadziewaniu okazało się, że brakło mi jelita. Zostało jakieś 1 kg farszu, więc postanowiłem upchnąć go w woreczek i do szynkowara :)

Oto efekt wizualny :)

post-73631-0-63824100-1436254549_thumb.jpg

A tu na chlebku :)

post-73631-0-34587200-1436254599_thumb.jpg

W smaku wyszło inne niż kiełbaski. Ser, starty na dużych oczkach, nawet dość widoczny w wyrobie. Peklowałem tylko chude mięso i widać takie ciekawie wyglądające, różowe piegi :)

 

Pozdrawiam forumowiczów :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Papryka pieczona po kaukasku

 

A już myślałam, że poszła w zapomnienie.  ( https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1785-papryka-pieczona-sposobem-kaukaskim/?do=findComment&comment=40303  )

To wg mnie najdoskonalszy sposób konserwowania papryki. Tak jak napisałeś: "poezja smaku".

Robię co roku od prawie czterdziestu lat i zawsze jest jej za mało.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj, ciekawy przepis, to ja sobie juz wsadzilam na komputer i mam nadzieje, ze znajde czas na jej zrobienie. Bo sezon wekowy u nas teraz ,tylko czasu czasem brak ( i wyszlo maslo maslane  :laugh: ).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.