Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje eksperymenty kulinarne :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
129 odpowiedzi w tym temacie

#121 Muski

Muski

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1529 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 07 lut 2017 - 12:59

posypała chlebek słonecznikiem
Wie co robi :thumbsup:  :clap: 

#122 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1282 postów

Napisano 07 lut 2017 - 13:12

:) Spękał się od tego słonecznika jak ziemia od słońca... to jakby analogii poszukując :thumbsup:

Urocza ilustracja teorii chaosu :clap: :clap: :clap:



#123 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 758 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 07 mar 2017 - 07:01

Przy okazji oddzielania mięsa od kurczakowych kości, wpadłem na pomysł wykorzystania ich do zrobienia drobiowej galarety. Dorzuciłem trochę sparzonego fileta i stało się :D

Załączony plik  100_1350.JPG   85,42 KB   2 Ilość pobrań

Pani Żona do tego upiekła chlebek i można było zasiadać do biesiady :D

Załączony plik  100_1355.JPG   64,05 KB   2 Ilość pobrań



#124 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 758 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 21 mar 2017 - 00:57

Tym razem na warsztat poszły pierogi z bobem :)

Załączony plik  100_1393.JPG   70,55 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  100_1395.JPG   59,45 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  100_1401.JPG   50,77 KB   0 Ilość pobrań



#125 jac007

jac007

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 538 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 mar 2017 - 07:59

Pychota i bardzo ciekawy smak mają pierogi z bobem.



#126 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3825 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 21 mar 2017 - 09:43

Lubie bob ..i pierogi tez ..stad moje pytanie czy moze byc suszony bob i czy jest do farszu uzyty ze skorka? i jak doprawiasz jesli mozna dostac przepis :)



#127 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 758 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 21 mar 2017 - 14:04

Miałem mrożony, lecz myślę, że i z suszonego można zrobić, po uprzednim namoczeniu. Skórki nie wyrzucałem, w niej kryje się to co dobre :) 

 

PIEROGI Z BOBEM
 
Nadzienie 
500 g bobu
2 cebule
4 ząbki czosnku
łyżka masła lub oleju
łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
 
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub masła
1 jajo
szczypta soli
 
 
Wykonanie
Bób ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania osolić. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na złoty kolor. Ugotowany bób, zeszkloną cebulę i czosnek zemleć na maszynce. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Farsz po dokładnym wymieszaniu powinien być wyrazisty w smaku. Proporcje składników ciasta należy dobrać w taki sposób, by po wyrobieniu było ono elastyczne. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykroić krążki, na które ułożyć po łyżeczce farszu i dokładnie skleić brzegi, uprzednio składając na pół. Tak przygotowane pierogi należy gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Po ugotowaniu można podawać z cebulką podsmażoną na maśle lub ze skwarkami, posypane koperkiem.


#128 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3825 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 21 mar 2017 - 16:22

Dzieki :) , ja mam suszony bo u nas sprzedaja bob ale tylko w strakach , nie wiedzialam ze mozna mrozic ,to sobie przywioze z Polski bo ten suszony troszke inaczej smakuje.



#129 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4545 postów

Napisano 21 mar 2017 - 21:16

Według mnie z suszonego  bobu farsz bedzie dużo gorszy niż ze świeżego czy mrożonego .

electro  poszukaj - może jednak można u was kupić mrożony , u nas kilka firm sprzedaje  https://www.google.p...=1280&bih=657

 

W sklepach jest też do kupienia bób konserwowy w puszkach - myślę ,że też by si lepiej nadał niż suszony

https://www.google.p...ób konserwowy&*


Użytkownik chudziak edytował ten post 21 mar 2017 - 21:18


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#130 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3825 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 mar 2017 - 10:58

@chudziak, dzieki poszukam tego mrozonego w sklepach z arabska zywnoscia bo tam maja takich wiecej roznosci , a konserwowy tez widzialam.NIe wzielam konserwowego pod uwage myslalam ze jest inny smak tak jak np groszek mrozony swiezy i konserwowy.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych