Skocz do zawartości

Wędzonki pieczone


Salmo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Wędzę już kilka lat, można powiedzieć klasycznie. Wędzenie, a potem parzenie. Ostatnio jadłem u znajomego wędzonki bez parzenia. Całkiem inny, śmiem twierdzić, ze o wiele lepszy smak. Nie chciał mi on  zdradzić swojego sekretu i dopiero po kilku głębszych puścił trochę  farby. Mianowicie. Wędzonki wkłada do rozgrzanej wędzarni ok. 100 stopni. W ten sposób wędzi ok. 30 min.Następnie wędzi w temp.ok. 80 stopni, aż wewnątrz szynki lub schabu będzie odpowiednia temp. ( 60-70 stopni ). Na razie tego sposobu nie wypróbowałem i do końca nie jestem pewny, czy nie zostałem podpuszczony. Czy któryś  z kolegów stosował podobny sposób lub słyszał o takim.

Z poważaniem

Salmo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twój znajomy ameryki nie odkrył. Proces podpiekania zastępuje parzenie i ma miejsce już po wrzeniu wędzeniu. To są podstawy, które na tym forum są bardzo dobrze wyjaśnione. Czytać.

Czytam, czytam od wielu lat. U znajomego wszystko odwrotne i dlatego pytam.

Z poważaniem

Salmo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy tak mają .że robią wszystko wspak , uważam ,że jak już jestes na forum to zdobądż  wiedzę od najlepszych , czołówkę rozpoznasz  , reszta należy do Ciebie  .Znajomnego nie przekonuj jak taki tajemniczy , jeśli chcesz robic tak jak on , musisz go mocniej upic by puścił farbę lub podać skopolaminę  ;) i odpowiednio przesłuchać :D . 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.