Salmo Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Witam kolegów.Wędzę już kilka lat, można powiedzieć klasycznie. Wędzenie, a potem parzenie. Ostatnio jadłem u znajomego wędzonki bez parzenia. Całkiem inny, śmiem twierdzić, ze o wiele lepszy smak. Nie chciał mi on zdradzić swojego sekretu i dopiero po kilku głębszych puścił trochę farby. Mianowicie. Wędzonki wkłada do rozgrzanej wędzarni ok. 100 stopni. W ten sposób wędzi ok. 30 min.Następnie wędzi w temp.ok. 80 stopni, aż wewnątrz szynki lub schabu będzie odpowiednia temp. ( 60-70 stopni ). Na razie tego sposobu nie wypróbowałem i do końca nie jestem pewny, czy nie zostałem podpuszczony. Czy któryś z kolegów stosował podobny sposób lub słyszał o takim. Cytuj Z poważaniemSalmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Twój znajomy ameryki nie odkrył. Proces podpiekania zastępuje parzenie i ma miejsce już po wrzeniu wędzeniu. To są podstawy, które na tym forum są bardzo dobrze wyjaśnione. Czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Z tym, że chyba lepiej najpierw wędzić, na koniec upiec - 100 stopni C - to dużo , nieco niżej - będzie lepiej.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Twój znajomy ameryki nie odkrył. Proces podpiekania zastępuje parzenie i ma miejsce już po wrzeniu wędzeniu. To są podstawy, które na tym forum są bardzo dobrze wyjaśnione. Czytać.Czytam, czytam od wielu lat. U znajomego wszystko odwrotne i dlatego pytam. Cytuj Z poważaniemSalmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Niektórzy tak mają .że robią wszystko wspak , uważam ,że jak już jestes na forum to zdobądż wiedzę od najlepszych , czołówkę rozpoznasz , reszta należy do Ciebie .Znajomnego nie przekonuj jak taki tajemniczy , jeśli chcesz robic tak jak on , musisz go mocniej upic by puścił farbę lub podać skopolaminę i odpowiednio przesłuchać . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.