Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Pasztet myśliwego Składniki: - mięso z dzika, tłuste (boczek, podgardle, ścinki z rozbioru) - 2,5 kg- wątroba z dzika (lub ewentualnie wątróbki drobiowe) - 1 kg- pierś z indyka - 1,5 kg- marchew - 8 szt. (średniej wielkości)- pietruszka - 2 szt.- seler- pieczarki - 1 kg- cebula - 4 szt.- pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie- 3 całe jaja- 2 łyżki bułki tartej - gałka muszkatołowa (cała)- ziarna jałowca (kilka szt.)- suszone grzyby leśne Sposób wykonania: Mięso kroimy na duże kawałki i obsmażamy na smalcu. Obsmażanie zaczynamy od podgardla. To samo robimy z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu. Wyjmujemy z rosołu i studzimy. Wątrobę wkładamy do powstałego rosołu i krótko zaparzamy, nie smażymy, a następnie wszystko po ostygnięciu rozdrabniamy na sitku 2-3 mm. Rozdrobnione mięso i warzywa dokładnie mieszamy. Wyrabiamy farsz, a następnie dodajemy jaja, bułkę tartą, świeżo startą gałkę muszkatołową, kilka ziaren połamanego jałowca, nie mielonego, pieprz i sól do smaku oraz dwie garście startych i następnie sparzonych grzybów leśnych.Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolewamy rosołu z duszenia. Przygotowaną masę mięsno-warzywną wykładamy do foremek (keksówek) i na wierzch kładziemy cienko pokrojonym boczek lub słoninę. Pasztet w foremkach pieczemy około 1,5 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy i zajadamy.PozdrawiamRobert - Beiot Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2015 Mam pytanko. Można to zamrozić? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2015 Sam sobie odpowiem bo już wiem. Można. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2015 Najlepiej zamrozić farsz po włożeniu do foremki. Rozmrożony i upieczony jest jak świeży. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2015 Ja tam mrożę porcjowany upieczony pasztet Tylko rozmrażam jak większość wyrobów bardzi powoli w lodówce Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2015 Ja tam mrożę porcjowany upieczony pasztet Ja też mrożę gotowca.Tego pasztetu ja bym nie polecał.Będzie mocno czuć smak włoszczyzny i on zabije smak mięsa.Już kiedyś o podobnym składzie jadłem wieprzowy i nie są to moje klimaty jeśli chodzi o pasztet. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2015 Ja mam obawy co do selera w szczególności. Lubi szybko zakwasić potrawę. Nawet w lodówce. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2015 Wykorzystałem procedurę z przepisu. Zobaczymy jakie to będzie. Ja pasztet robiłem inaczej i mi smakował. Dałem wszystkie warzywa ale zrobiłem bez indyka. Zobaczymy. Eksperymenty dają wiedzę. Procedura jest inna więc można ją wykorzystywać a następnym razem zrobię bez warzyw jeśli będą problemy z trwałością. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Września 2015 Narobiłem sobie. Teraz trzeba to zjeść Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Września 2015 Taki jest w przekroju. Jeszcze ciepły to się nierówno tnie. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.