Skocz do zawartości

Pasztet myśliwego


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet myśliwego

 

post-39694-0-55360200-1440868274_thumb.jpg

 

Składniki:

 

- mięso z dzika, tłuste (boczek, podgardle, ścinki z rozbioru) - 2,5 kg

- wątroba z dzika (lub ewentualnie wątróbki drobiowe) - 1 kg

- pierś z indyka - 1,5 kg

- marchew - 8 szt. (średniej wielkości)

- pietruszka - 2 szt.

- seler

- pieczarki - 1 kg

- cebula - 4 szt.

- pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie

- 3 całe jaja

- 2 łyżki bułki tartej 

- gałka muszkatołowa (cała)

- ziarna jałowca (kilka szt.)

- suszone grzyby leśne

 

Sposób wykonania:

 

Mięso kroimy na duże kawałki i obsmażamy na smalcu. Obsmażanie zaczynamy od podgardla. To samo robimy z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu. Wyjmujemy z rosołu i studzimy. Wątrobę wkładamy do powstałego rosołu i krótko zaparzamy, nie smażymy, a następnie wszystko po ostygnięciu rozdrabniamy na sitku 2-3 mm. Rozdrobnione mięso i warzywa dokładnie mieszamy. Wyrabiamy farsz, a następnie dodajemy jaja, bułkę tartą, świeżo startą gałkę muszkatołową, kilka ziaren połamanego jałowca, nie mielonego, pieprz i sól do smaku oraz dwie garście startych i następnie sparzonych grzybów leśnych.

Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolewamy rosołu z duszenia. Przygotowaną masę mięsno-warzywną wykładamy do foremek (keksówek) i na wierzch kładziemy cienko pokrojonym boczek lub słoninę. Pasztet w foremkach pieczemy około 1,5 h w temperaturze 150 stopni.

 

Studzimy i zajadamy.

Pozdrawiam

Robert - Beiot

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tam mrożę porcjowany upieczony pasztet

 

Ja też mrożę gotowca.Tego pasztetu ja bym nie polecał.Będzie mocno czuć smak włoszczyzny i on zabije smak mięsa.Już kiedyś o podobnym składzie jadłem wieprzowy i nie są to moje klimaty jeśli chodzi o pasztet.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam obawy co do selera w szczególności. Lubi szybko zakwasić potrawę. Nawet w lodówce.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wykorzystałem procedurę z przepisu. Zobaczymy jakie to będzie. Ja pasztet robiłem inaczej i mi smakował. Dałem wszystkie warzywa ale zrobiłem bez indyka. Zobaczymy. Eksperymenty dają wiedzę.

Procedura jest inna więc można ją wykorzystywać a następnym razem zrobię bez warzyw jeśli będą problemy z trwałością.

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.