zucio Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Września 2015 Witam, w załączeniu przedstawiam kilka fotek mojej wędzarenki wykonanej na podstawie rewelacyjnych porad z Waszego forum. Teraz pora na wygrzanie i zadymianie.Wykop pod fundament i wykonanie fundamentu pominąłem na fotkach, tu już zaizolowanybetonujemy stropikstrop na wymurowanym paleniskupalenisko gotowe w oczekiwaniu na komorę wędzarnicząi projekt ukończony, zobaczymy jakie będą efektyPozdrawiam wszystkich i zabieram sie do studiowania tematów związanych z wędzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Września 2015 Rozumiem, że na izolację fundamentu wylałeś drugą warstwę betonu tak? bo słabo widać na zdjęciu Pokażesz komorę w środku? Moim zdaniem zastosowane przez Ciebie drzwiczki mogą trochę utrudniać dokładanie i manewrowanie szczap drewna, z tego co widziałem łatwiej jest jak dół drzwiczek jest równo z paleniskiem Powodzenia w studiowaniu forum i zadymianiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zucio Opublikowano 1 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) Komora w srodku, jeszcze bez poprzeczek - dzisiaj rano postawiłem komorę na palenisko Oczywiście na izolacji jest właściwa posadzka, drzwiczki sa typowe od pieca kaflowego, zdaje sobie sprawę, że nie będzie za wygodnie, ale takie mi sie podobały.Zakładam ewentualnie docieplenie komory, ale to się okaże "w praniu" Edytowane 1 Września 2015 przez zucio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Września 2015 Bardzo ładnie Proponuję jeszcze przykręcić komorę (chociaż pewnie zaraz to zrobisz ) tylko użyj metalowych kołków Zakładam ewentualnie docieplenie komory, ale to się okaże "w praniu" Zaczniesz wędzisz to ocenisz Jedni robią drugą warstwę, inni nie Myślę, że w Twoim przypadku ewentualne "docieplenie" wystarczy zrobić tylko z desek - powierzchnia jaka powstanie pomiędzy warstwami stworzy izolator więc nie potrzeba wełny Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Września 2015 Gratuluję pięknego obiektu, z którego będziesz zadowolony podczas zadymiania (mam podobny, więc wiem co piszę) Daszek masz uchylny? Przy osuszaniu będzie potrzebny swobodny przepływ ciepłego powietrza przez komorę. Z operowaniem szczapkami jakoś sobie poradzisz przez te małe drzwiczki, które i tak podczas wędzenia będą otwarte Tak jak pisze Kamil, przytwierdź metalowymi kotwami "kibelek" do paleniska i odeskuj komorę wędzarniczą od środka, a żadna zima czy wichura nie będzie straszna Dołóż drugą blachę na deflektor (wystarczy dwa centymetry wyżej), nie będzie spalał się ewentualny tłuszcz kapiący w trakcie pieczenia. Czekam na fotki wędzonek, mniam, mniam Z dymnym pozdrowieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zucio Opublikowano 1 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Września 2015 Dach oczywiście uchylny, jeszcze sie zastanawiam nad miejscem, w którym umieścić temometry (mam 2 szt). Może jakieś sugestie (na górze i na dole, czy po przeciwnych stronach)-dostep swobodny jest tylko od przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Września 2015 jeszcze sie zastanawiam nad miejscem, w którym umieścić temometry Termometry oczywiście na wysokości wędzonek. Ja mam u siebie taki do parzenia ze szpikulcem, który wkładam w otwór wywiercony w drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zucio Opublikowano 1 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Września 2015 Ja zakupiłem takie http://allegro.pl/termometr-do-wedzarni-grilla-barbecue-najtaniej-i5569782044.htmlNie wiem, czy w drzwiach będzie dobrze, czy raczej w ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Września 2015 Nie wiem, czy w drzwiach będzie dobrze, czy raczej w ścianach Przy odpowiednim rozprowadzeniu dymu i ciepłego powietrza (deflektor), w wędzarni będziesz miał równą temperaturę na danej wysokości. Umieść termometry tak, żeby było Ci wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zucio Opublikowano 1 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Września 2015 Tak zrobię, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zucio Opublikowano 1 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Września 2015 Odpalone i dymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Września 2015 Na początek spróbuj narobić żaru i zrobić symulację osuszania (ogranicz dymienie do minimum), bo to najważniejszy krok w wędzeniu. Jeśli będziesz kontrolował temperaturę na tym etapie, to reszta będzie "bułka z masłem" Będziesz chyba musiał uchylać bardziej daszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Września 2015 Bardzo ladna wedzarnia.Powodzenia przy zadymianiu :clap: Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zucio Opublikowano 13 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Września 2015 Poniżej efekty pierwszego wedzenia. Wędzarnia super, temperaturę trzyma elegancko - nie trzeba za bardzo kombinować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Września 2015 Musisz trochę popracować nad techniką wędzenia, nie wiem czy mi się zdaje, czy trochę Ci wyszły okopcone.Jeśli tak, to były za słabo wysuszone, w trakcie suszenia miałeś dym, lub stosowałeś zbyt mokre i nie sezonowane drewno.Głowa do góry, początki nie zawsze łatwe, później będzie bułka z masłem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.