Ela K. Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Września 2015 W tym temacie będę zamieszczała przepisy na przetwory z owoców i warzyw. Swoją przygodę z przetwarzaniem zaczęłam ponownie w tamtym roku. Od tego czasu uwielbiam zamykać lato w słoiczki. Z tego co mówi rodzinka i znajomi wychodzi pysznie. Dziś wieczorkiem wrzucę przepis na dżem jabłkowo-malinowy, który w tamtym roku powstał przez przypadek w wyniku sprzątania koszyka z owocami. Na szczęście zapisałam jak robiłam Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Września 2015 DŻEM JABŁKOWO - MALINOWY Składniki:2 kg jabłek0,5 kg malin1 szklanka cukrusok z jednej cytryny0,5 szklanki wody Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W trakcie obierania podlewać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Włożyć do garnka, podlać wodą. przesypać cukrem. Dusić na maleńkim ogniu do miękkości jabłek. W międzyczasie oczyścić i umyć maliny. Dodać je do miękkich jabłek. Gotować dalej na małym ogniu około godziny. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Można nie pasteryzować, ja jednak wszytko oprócz kiszonek pasteryzuję w piekarniku. Ten dżem 15 minut w 110 stopniach C. Z tej porcji wychodzi 5 słoiczków 315 ml. Gorąco polecam. Na prawdę jest pyszny i na kanapki i na naleśniki i do ciasta . DŻEM WIŚNIOWO - BANANOWY Składniki:2 kg wydrylowanych wiśni1 kg pokrojonych w plasterki bananówsok z jednej cytryny1 kg cukru żelującego 3:1ziarenka z 1 laski wanilii1,5 łyżeczki mielonego cynamonu7 szt goździków utłuczonych w moździerzu Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 4 godziny.Żeby uzyskać galaretkę owoce z cukrem i przyprawami przed zagotowaniem zblendować.Gotujemy mieszając około 5 minut. Gorący wlewamy do słoików. Pasteryzujemy 15 min w piekarniku w 110 stopniach C. Z porcji wyszło 12 słoiczków x 330 ml . Raczej teraz nie do zrobienia, no chyba że z mrożonych wisienek jednak podaję na prośbę Gwizdka a w zasadzie jego LP. Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Września 2015 Elau, wielkie dzięki za przepisy. Na zlocie wiele osób zachwalało Twoje dżemiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Września 2015 Gwizdek dzięki za miłe słowa . Bardzo się cieszę, że smakowały. Proszę jeszcze przepis na drugi dżemik, który miałam na zlocie i który miał szczególnie jedną fankę , która nie bardzo chciała dzielić się nim z innymi WIŚNIE I CZEREŚNIE Z KARDAMONEM Składniki: 760 g wiśni wydrylowanych1170 g czereśni wydrylowanych 600 g cukier jasny trzcinowy 8 ziarenek kardamonu roztartych w moździerzu 4 łyżki soku z cytryny skórka z jednej cytryny Owoce zasypać cukrem wymieszanym z kardamonem i otartą skórką z cytryny. Odstawić na noc. Następnego dnia owoce zagotować i smażyć tak długo, aż dżem będzie odpowiedniej konsystencji. Od czasu do czasu mieszać i zbierać ewentualne szumowiny z powierzchni dżemu. Możemy dodać sok z cytryny, jeżeli dżem nadal jest zbyt płynny. Dżem wyłożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować w piekarniku 15 minut w 110 stopniach C.Z tej porcji wyszło 5 słoiczków po 330 ml . Dżem jest cudownie aromatyczny. Robiłam go po raz drugi i jest dżemem, który koniecznie musi być zrobiony Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Września 2015 WIŚNIE I CZEREŚNIE Z KARDAMONEM chyba go próbowałem w Gąsiorowie faktycznie jest zarąbisty Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2015 faktycznie jest zarąbisty A kto palce oblizywał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Września 2015 ja nie Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Września 2015 Proszę fotki dżemiku wiśniowo-bananowego ja nie Na pewno swoje przetwory zabiorę na zlot w listopadzie jeśli będziesz będzie szansa popróbować Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Września 2015 Chciałbym być lecz nie wiem jak czas pokaże. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Września 2015 Jedna z wielu partii przetworów 2015 Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Września 2015 Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Września 2015 Super Elu.. przynajmniej brzmi super hehe na słodko chyba nic nie jadłem :P nawet drożdżowe, które Zapka przywiozła smalcem posmarowałem wielka szkoda.. nie wiedziałem, że takie specjały nad specjałami były do próbowania chyba się pokuszę Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je a co Jacuś, ominął Cię ten pyszny pasztet Zbysia? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Września 2015 a co Jacuś, ominął Cię ten pyszny pasztet Zbysia? Pozdrawiam Raczyłem się innym wykonaniem produkcji Zbyszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Września 2015 SOS SŁODKO - KWAŚNY Składniki:6 kg pomidorów lima1,5 kg cebuli3 szt. czerwonej papryki2 puszki ananasa2 puszki kukurydzy1 łyżeczka chilli 6 ząbków czosnku5 łyżek musztardy2 łyżki słodkiej papryki mielonej2 łyżki curry1 łyżeczka mielonego pieprzu4 niepełne szklanki cukru1,5 szklanki octu 10%4 łyżki soli4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory obrać ze skórek, pokroić w kostkę . Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Pomidory i cebulę włożyć do 10l garnka dodać 2 łyżki soli i gotować około 1,5 godziny (do prawie miękkiej cebuli). Pokroić w kostkę paprykę i ananasa (ja kupuję już pokrojonego ). Sok z ananasa odstawiamy do lodówki będzie potrzebny na koniec . Paprykę, ananasa, kukurydzę i pozostałe przyprawy dodać do garnka. Wszystko poza mąką ziemniaczaną. Pamiętajmy, że już 2 łyżki soli były dodane. Gotować około 0,5 godziny tak, żeby nie rozgotować papryki. Następnie dodać mąkę rozrobioną w soku z ananasa.Zagotować. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować w piekarniku w 130 stopniach C 30 minut.Z tej porcji wychodzi prawie 10 l sosu. Ja zapakowałam go w 20 słoików 0,5 l . Sos jest rewelacyjny. Wiele osób podobne sosy kupuje w sklepach. Niestety mają wzbogacony smak . Zrobienie obiadu z takim słoiczkiem zajmuje chwilę. Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Września 2015 Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować Ja jeszcze dodaję Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) A moje dżemiki kto próbował. .przywiozłam z wiśni i moreli .☺ Edytowane 21 Września 2015 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Września 2015 Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować Ja jeszcze dodaję bambus.jpg My nie dajemy ze względu na dziecko, które nie przepada , ale oczywiście jest to dodatek, który jeśli się lubi warto dołożyć .A moje dżemiki kto próbował. .przywiozłam z wiśni i moreli .☺Halinko ja próbowałam morelowego pyszny , Zresztą już wcześniej miałam okazję Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je Jacku założyłam Zbyszkowy temat , żeby nie było. Ja w domu piekę ciasta, robię sałatki , przystawki (czyt. pierdołki ) , robię przetwory a konkretne rzeczy robi moja LP Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Września 2015 Jedna z wielu partii przetworów 2015 Ela widzę, że również lubić mieć kolorowe słoiczki z przetworami choć wymaga to więcej pracy. Tak trzymaj Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Września 2015 Anuś niestety nie zawsze jest na to czas, chociaż bardzo bym chciała . Fakt wymaga to jednak dużo więcej pracy, no ale warto . Twoja cała spiżarnia jest "wyjściowa" , u mnie jeszcze nie Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Września 2015 Dziewczyny..podziwiam Wasze słoiczki i przetwory. Mam nadzieję,że w kolejnym sezonie będę miała czas na zajęcie się tymi rzeczami ...ale takie piękne jak Wasze na pewno mi nie będą dane. Teraz mam przeprowadzkę więc od następnego roku zacznę "słoikować". Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków .Ale będę próbować . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Września 2015 Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków .Ale będę próbować Małgoś to jest dopiero mój drugi rok przetwarzania w takich "szalonych" ilościach. Jak już zaczniesz i rodzina będzie jadła, to będzie ciężko się zatrzymać . No ale chociaż powidła śliwkowe zrób w tym roku. Będziesz miała swoje do najlepszego ze wszystkich piernika staropolskiego na święta Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Września 2015 Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków .Ale będę próbować . Oj tam .. oj tam zobaczysz, że jak zaczniesz ozdabiać słoiki to Ci się lata szkolne przypomną .. wycinanie .. ozdabianie .. przyklejanie frajda z tego niesamowita Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Września 2015 Kochana... powidła rozdaję ,bo w poprzednich latach zrobiłam tego nadprodukcję Pisałam,że w tym roku nie robię ,co nie znaczy ,że piwnica u mnie pełna..tyle,że nie taka piękna jak Wasza . Rodzinie nie rozdaję ,bo też robią swoje przetwory ..Po prostu w tym roku mam taki urlopik od kuchni....(czasem trzeba ) Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Września 2015 Po prostu w tym roku mam taki urlopik od kuchni....(czasem trzeba ) Hahahaha masz rację, czasem trzeba . Byle nie za długo u mnie trwała z 18 lat przerwa w słoikowaniu Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Września 2015 eee..niee... u mnie tylko rok lenistwa...(chyba?) Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.