tomek_z1 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Ponieważ interesuje mnie przygotowanie przetworów w szybkowarach postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze. Sam robiłem konserwy w swoim kilku litrowym szybkowarze. Zastosowana procedura to "tak na oko". Jako że to Amerykanie są specjalistami w konserwacji żywności w swoich pressure canners, postanowiłem się zapoznać z tematem u źródeł: http://nchfp.uga.edu/ tu jest fajna strona. I tak np: Do konserwacji mięsa surowego jak i poddanego wcześniejszej obróbce termicznej wymagane ciśnienie to 10 psi czyli nasze 0.7 bar czyli sto kilkanaście stopni a nie 121. To do ok 300 metrów npm. Dla wyżej położonych miejsc ciśnienie w szybkowarach musi być wyższe.Pressure canner w przeciwieństwie do pressure cooker to gar który mieści co najmniej 4 słoiki ok 1litrowe. Te dokładne procedury użycia pressure canners wg "ichniej" rządowej organizacji do spraw rolnictwa i żywności nie dotyczą mniejszych szybkowarów. Mniejsze gary szybciej się nagrzewają i stygną tak więc opisane czasy szybkowarzenia mogą być niewystarczające.Przechowywanie słoików: zalecana temperatura: 10 - 21 st C. Bezpieczna to nieprzekraczająca 35 st C. Mój angielski to "piąte przez dziesiąte" i mogę gdzieś się mylić dlatego polecam odwiedzenie powyższej strony. Wiele ciekawych informacji np zaskoczyła mnie procedura przygotowania słoików i szybkowaru oraz sposób gotowania w szybkowarze zanim osiągniemy wymagane ciśnienie. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez tomek_z1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 18 Stycznia 2016 tomek_z1 - Pomyliłeś procesy to co ty opisujesz to jest pasteryzacja a temperatura 121 C tyczy się zupełnie innego procesu. Poczytaj cały temat i zapoznaj się z wyrobem konserw. To takie moje trzy grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_z1 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) lesniak niczego nie pomyliłem. To co opisałem to raczej sterylizacja w szybkowarze, pressure canner to też szybkowar. Temperatura ok 116 st C zabija wszystkie bakcyle w szybkowarzonych produktach według USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) a więc chyba dość poważnej instytucji.http://nchfp.uga.edu/publications/usda/GUIDE01_HomeCan_rev0715.pdf W poprzednim moim poście jest błąd w linku, musi być bez tej kreski na końcu. Tam jest dużo informacji o różnych sposobach konserwacji żywności, ja skupiłem się na szybkowarzeniu. Żeby była jasność: spora część dostępnych u nas szybkowarów nie osiąga temperatury 121 st C, bo pracuje pod ciśnieniem 0.7 lub 0.8 bar a nie 1 bar. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez tomek_z1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Jako że to Amerykanie są specjalistami w konserwacji żywności w swoich pressure canners, postanowiłem się zapoznać z tematem u źródeł: http://nchfp.uga.edu/ tujest fajna strona. I tak np: Ten link nie dziala, ale czy to jest to samo co podales w poscie 78? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) http://nchfp.uga.edu...Can_rev0715.pdf W poprzednim moim poście jest błąd w linku, musi być bez tej kreski na końcu Ten jest prawidłowy: http://nchfp.uga.edu/publications/usda/GUIDE01_HomeCan_rev0715.pdf Edytowane 19 Stycznia 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_z1 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 20 Stycznia 2016 ANNAM podałem dwa linki, tylko ten pierwszy musi być bez ukośnika na końcu http://nchfp.uga.edu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Stycznia 2016 ...a tu jest eurazja , i nasze instrukcje odnośnie sterylizacji i temperatury zabijania przetrwalników mówią 121....kropka... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Stycznia 2016 ...a tu jest eurazja , i nasze instrukcje odnośnie sterylizacji i temperatury zabijania przetrwalników mówią 121....kropka... I tego się trzymajmy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Marca 2016 Rosjanie już sprzedają swoje autoklawy :-) http://kavyn.com.ua/17-avtoklavy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokemistake Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 11 Marca 2016 005.JPGJa zakupiłem autoklaw niemiecki za śmieszne pieniądze (200 zeta) i od ponad roku w nim wędzę , dopiekam , wekuję . Od tyłu gdzie nie ma grzałek zrobiłem otwór na dymogenerator Rogera . Ustawienie temperatury to bajeczka i największa to 120 a najniższa 20 . Mi bardziej przypomina stare suszarki do szkła laboratoryjnego a nie autoklaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 11 Marca 2016 Taki mam i mnie pasi a jak go zwą to mniejsza . https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjw5OyAzbnLAhWF_nIKHeebANIQFgg_MAE&url=http%3A%2F%2Fwww.exapro.pl%2Fautoklaw-memmert-b50-p50309104%2F&usg=AFQjCNEwlOoxKFcibFIp2IkPI_TKawQfeQ&sig2=6uDVgURKAE25WZX-kYwsSATaki mam i mnie pasi a jak go zwą to mniejsza . https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjw5OyAzbnLAhWF_nIKHeebANIQFgg_MAE&url=http%3A%2F%2Fwww.exapro.pl%2Fautoklaw-memmert-b50-p50309104%2F&usg=AFQjCNEwlOoxKFcibFIp2IkPI_TKawQfeQ&sig2=6uDVgURKAE25WZX-kYwsSAhttp://www.machineseeker.com/ma2/bilder/Memmert-B-40/2008363-4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 13 Marca 2016 Taki mam i mnie pasi a jak go zwą to mniejsza . https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjw5OyAzbnLAhWF_nIKHeebANIQFgg_MAE&url=http%3A%2F%2Fwww.exapro.pl%2Fautoklaw-memmert-b50-p50309104%2F&usg=AFQjCNEwlOoxKFcibFIp2IkPI_TKawQfeQ&sig2=6uDVgURKAE25WZX-kYwsSATaki mam i mnie pasi a jak go zwą to mniejsza . https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjw5OyAzbnLAhWF_nIKHeebANIQFgg_MAE&url=http%3A%2F%2Fwww.exapro.pl%2Fautoklaw-memmert-b50-p50309104%2F&usg=AFQjCNEwlOoxKFcibFIp2IkPI_TKawQfeQ&sig2=6uDVgURKAE25WZX-kYwsSAhttp://www.machineseeker.com/ma2/bilder/Memmert-B-40/2008363-4.jpg Henio to nie jest autoklaw niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 13 Marca 2016 Nie wiem kto nazwał to autoklawem. To jest pasteryzator. Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.