wilson Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Października 2015 Witam mam pytanie po raz pierwszy zdarzyło mi się że po trzech dniach solanka zrobiła się mętna ...?Chciałem zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli i tu mnie zaskoczył kolor mętny solanki zapach niby okMięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....?Zastanawiam się czy zrobić nową solankę bo to ma jeszcze przed sobą 10 peklowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Października 2015 mi przy polędwicy solanka też często mętnieje, być może mięso było czymś nastrzyknięte, obserwuj, wąchaj, nową możesz zrobić zawsze, to tylko woda i sól peklowa, więc groszowa sprawa, jak nie jest oślizgła, nie "pachnie", i nie ma piany, to moim zdaniem możesz zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoliTak Dziadek podal w tabeli..?A wody ile..? A w jakim pojemniku..?Czy miesko zaczeles rekami przekladac..? Edytowane 4 Października 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Października 2015 zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka Jak dobrze pamiętam to DZIADEK pisał, że jego tabela nie dotyczy polędwic. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2015 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoliTak Dziadek podal w tabeli..?A wody ile..? A w jakim pojemniku..?Czy miesko zaczeles rekami przekladac..? Wody tyle aby mięso było przykryte ...pojemnik z tworzywa podobnego do szkła ale to plastik było w nich peklowane juz chyba kilkadziesiąt kilo mięsa ...Tak dziś pierwszy raz zagladnolem do niego od piątku bo mnie nie było na miejscu ale rekami go wkładałem i zawsze rękami mieszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2015 A w jakiej temp. trzymasz całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2015 mi przy polędwicy solanka też często mętnieje, być może mięso było czymś nastrzyknięte, obserwuj, wąchaj, nową możesz zrobić zawsze, to tylko woda i sól peklowa, więc groszowa sprawa, jak nie jest oślizgła, nie "pachnie", i nie ma piany, to moim zdaniem możesz zostawić.Ja wielokrotnie peklowałem polędwice woda zabarwiała sie troszkę ale zawsze była klarowna a dziś jak chciałem je przełożyć nagle poderwał sie osad tak jakby ktoś maki dosypał ... Kolor lekko różowy i matowo biały ....A w jakiej temp. trzymasz całość?Zawsze trzymam max do 8 stopni a najcześciej jest 2-6 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) Mięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....? tylko ten znak zapytania (tak było czy miało być ?) Edytowane 4 Października 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Października 2015 Mięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....? tylko ten znak zapytania (tak było czy miało być ?)Tak było i jest zawsze max do 6 stopni a znak zapytania klikną mi sie przez przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) Chciałem zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli i tu mnie zaskoczył kolor mętny solanki zapach niby ok Dziadek pewnie takich bzdur w kalkulatorze by nie umieścił, bo 34,25g peklosoli przypada na kg mięsa - w połączeniu z wodą to wychodzi solankowa lura, która powinna zmętnieć, tak się stało.... I bez względu na ilość wody jest gdzieś jakiś błąd..... Edytowane 4 Października 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) Ja tak miałem ale mięso było ewidentnie nastrzyknięte (wygląd mętnej solanki jak byś mąki dodał) . Wymieniłem solankę ,zapeklowałem , uwędziłem , zjadłem i żyje nawet dobre było .Jak nie ma objawów zepsucia wybór należy do Ciebie .Kolega post wcześniej napisał trochę mało peklosoli w Twojej solance (ja miałem solankę zgodnie z tabelą Dziadka) Edytowane 4 Października 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2015 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli Hmmmm wg tej tabeli na 13 dni :2kg mięsa - 84g peklosoli / 0,8l wody2,5kg mięsa - 105g peklosoli / 1l wody czyli na 2,25kg teoretycznie powinno być - 95g peklosoli / 0,9l wody . Coś nie tak przeliczyłeś Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilson Opublikowano 5 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Października 2015 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli Hmmmm wg tej tabeli na 13 dni :2kg mięsa - 84g peklosoli / 0,8l wody2,5kg mięsa - 105g peklosoli / 1l wody czyli na 2,25kg teoretycznie powinno być - 95g peklosoli / 0,9l wody . Coś nie tak przeliczyłeś Tak masz rację wersja słona 95gram wersja mniej słona 72-76 gram ...Zrobię podmiankę tej solanki bo ona nie podoba mi się .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.