Skocz do zawartości

Moje wyroby


wielebny67

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wam tfu! Język do.... Ucieka ;-) dlatego nieśmiało przedstawię wam moje początki :grin: jak nie ten dział to proszę admina o przeniesienie

Na pierwszy raz poszły oscypki :grin: https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/830a1757f9c047bc65b56f7ab5035446.jpg

https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/b9a97a9efcd8679195381416afead2c2.jpgI ricotta

https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/81cbe116531739414d4f9ec37b7aaf8a.jpg

Oscypek wygląda tak https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/b007b7cdf980b0fe4d227b9bc07655e7.jpg I nie ma takiej ilości żebym tego nie pochłonął (robiłem 3 razy za każdym razem lepszy i wiem teraz źr garnek 30 l po babci się przyda :grin:)

Potem była porażka :-( biała peklowana

https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/802fcf326add867dd7df41aea636fdd8.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/381066f074607982d82e77267ecd02f0.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/ee32bb7fa467843575cb20dbf18e49ed.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/d49d0acb929412ad919f2a6948c6528a.jpg

Za słona ( 20 gr na kilo i za chuda) niby wszyscy mówią super ale ja wiem ze to scierwo nie zjadliwe ;-)

Dziś zapeklowalem szynkę konserwowa trochę według przepisów trochę pod siebie, zobaczymy co wyjdzie w niedzielę :grin:

No i dziś upieklem chlebek ;-) https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/12/a9bb363910fdc016b32578c6c3acecb0.jpg

Edytowane przez wielebny67
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nieśmiało przedstawię wam moje początki :

Całkiem ..całkiem te Twoje pierwsze poczynania :) drogą prób i błędów dojdziesz do celu :D
Gratuluję odwagi, a błędy popełnia każdy z Nas ... nawet Ci najlepsi :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze w między czasie pasztet zrobiłem ale nie zdążyłem zrobić zdjęcia :-( ani spróbować :-( podobno był dobry ;-)

Widocznie był bardzo dobry :) zanim pokażesz domownikom swoje wyroby to zrób fotki :D w przeciwnym wypadku nigdy nie zdążysz ich zrobić ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to sie mowi, jak sie nie przewrocisz ,to sie nie nauczysz. Teraz juz wiesz, ze nie lubisz az tak soli i dawaj mniej. Ja dodaje do moich kielbas tylko 16 g a kg( kiedys dawalam 18, pozniej 17 ). Wszyscy w domu sa zadowoleni i wedliny maja odpowiedni dla nas smak. 

 A serki to niczego sobie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś szyneczka konserwowa (trochę po mojemu) co z tego będzie pochwalę się w sobotę ;-)

Bardzo dziękuję koledze nestor za chęć pomocy, ale jako poczatkujaccy postanowiłem zrobić coś sam ;-) jednak po degustacji nie omieszkam się odezwać, podzielić wrażeniami, porównać przepisy i wtedy będę wiedzieć jakie błędy popełniłem ;-)

I jeszcze na jutro wymyśliłem sobie białą nie peklowna w jelicie baranim :grin: jak są sugestie co pomogą mi w pracy to proszę pisać, przepis mam bardziej chodzi o kwestie techniczne z jelitem baranim :grin:

Edytowane przez wielebny67
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja nigdy nie mialam problemu z jelitami baranimi, jak kazdy to opisuje.   Ja wolalabym kabanosy zrobic w tych oslonkach, oj ,smaka mi zrobiles

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy z dzika beda bardzo dobre, ja robilam tez z miesa kangura i dobre wyszy. 

 A co do wedzarni to jednak potrzebna. Poszukaj kto z naszych jest blisko ciebie, zwykle  ludziska tutaj sobie pomagaja . NA pewno ktos ciebie przygarnie do wedzarni.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj kto z naszych jest blisko ciebie, zwykle  ludziska tutaj sobie pomagaja

Tak.

Jest sporo osób z miejscowości: 

Miejscowość?�d?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest i szyneczka konserwowa

Wspaniale wygląda. Gratuluję.

Nie mogę się jednak powstrzymać od małej dygresji. Szynka konserwowa kojarzy mi się jednak z wyrobem prasowanym bez użycia do jej produkcji wilka i nadziewarki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z braku odpowiedniego sprzętu taka wersja ( nie użyłem ani wilka, ani nadziewarki) :grin: narzędzia użyte to waga, termometr,nóż i ubijaczka do ziemniaków :grin:

Jednem słowem - pomyslowy Dobromir!

Gratuluję raz jeszcze. Kreatywności w szczególe!!!

Ogarniając jednem słowem - DA SIĘ!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ANNAM, dnia 17 Paź 2015 - 06:38, napisał: Poszukaj kto z naszych jest blisko ciebie, zwykle  ludziska tutaj sobie pomagaja Tak. Jest sporo osób z miejscowości:  Miejscowość?�d?
 

 EAnno ,dlatego napisalam aby sam sparwdzil  kto moze jest blisko, bo tez nie znam tej miejscowosci :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tez nie znam tej miejscowosci

@wielebny67 jest na forum podwójnym incognito :D 

Chociaż nick kojarzy mi się z plebanią :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.