Inspiracje Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Października 2015 Jestem stary wiekiem ale młody, bardzo młody początkujący "zadymiacz"Zbudowałem swoją elektryczną wędzarkę - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11995-szukam-projektu-na-drewnian%C4%85-komor%C4%99-w%C4%99dzarnicz%C4%85-do-elektrycznego-grilla-czy-kto%C5%9B-pomo%C5%BCe/ Udało się zrobić pierwsze rybki, pierwsze szynki, schab... Czy ktoś jednak byłby w stanie nakierować mnie na wiedzę w jaki sposób powinienem peklować na sucho schab, szynkę, ile soli, ile dni i jak to potem uwędzić (czas i temperatura)?Chyba nie potrafię ogarnąć dobrze całej tej forumowej wiedzy...Proszę i dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Szynek, polędwic nie peklujemy na sucho tylko na mokro.Na sucho peklujemy mięso na kiełbasy. Na spokojnie poczytaj: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Edytowane 21 Października 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Października 2015 Czy ktoś jednak byłby w stanie nakierować mnie na wiedzę w jaki sposób powinienem peklować na sucho schab, szynkę, ile soli, ile dni i jak to potem uwędzić (czas i temperatura)? Chyba nie potrafię ogarnąć dobrze całej tej forumowej wiedzy... Byłbym w stanie - jest jeden warunek - wykonywanie wyrobów zgodnie z zaleceniami.... Szynek, polędwic nie peklujemy na sucho tylko na mokro. No ja pekluje często na sucho, Miro nie, nawet napisał, że tylko na mokro . Pozwolę sobie na odrzucenie tej tezy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Października 2015 Szynek, polędwic nie peklujemy na sucho tylko na mokro. A dlaczego nie można peklować na sucho ??? Szynki peklowane na sucho mają zupełnie inny smak niż peklowane na mokro. "PEKLOWANIE SZYNEK NA SUCHOWskazana temperatura 4-8stCPeklowanie na sucho stosujemy od 7 do 14 dniNa 1kg mięsa 3,5 dkg. Peklosoli" Przy peklowaniu na sucho, codziennie szynkę nakłuwam widelcem i przewracam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Października 2015 Nie wiem, nie znam go ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Października 2015 Kiedyś pamiętam, że było to przed Wielkanocą. Szykowałem się do wędzenia i wpadł mi w ręce kawałek żeberek. Temperatura była sporo ponad 30 stopni. Natarłem te żeberka peklosolą i leżały chyba z godzinę. Potem do wędzenia. Nigdy lepszych nie jadłem Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inspiracje Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Października 2015 Gonzo, dzięki...A podpowiedz jeszcze proszę jak to wtedy powinno być dymione? w jakiej temperaturze głównie bo długość to najpewniej na wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2015 Chyba nie potrafię ogarnąć dobrze całej tej forumowej wiedzy... Dlatego skorzystaj z rady; Na spokojnie poczytaj: http://wedlinydomowe...kademia-dziadkaSkoro jesteś początkującym zadymiaczem, najlepiej zacząć od najprostszych technologii a w miarę nabywania doświadczenia przejść do trudniejszych.Kol. @pis67 i @Gonzo napisali o możliwości peklowania suchego wędzonek ale nie odnieśli się do drugiej części wypowiedzi Mira o wyłacznie suchym peklowaniu mięsa na kiełbasy.Podsumowując:1. Wędzonki: peklowanie mokre (najbardziej popularne), suche i mieszane2. Mięso na kiełbasy: peklowanie suche. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2015 Kol. @pis67 i @Gonzo napisali o możliwości peklowania suchego wędzonek ale nie odnieśli się do drugiej części wypowiedzi Mira o wyłacznie suchym peklowaniu mięsa na kiełbas A po co miałem odnosić sie do peklowania na kiełbasy skoro pytanie tego nie dotyczyło. Czy ktoś jednak byłby w stanie nakierować mnie na wiedzę w jaki sposób powinienem peklować na sucho schab, szynkę, ile soli, ile dni i jak to potem uwędzić (czas i temperatura)? A podpowiedz jeszcze proszę jak to wtedy powinno być dymione? w jakiej temperaturze głównie bo długość to najpewniej na wygląd Ja zadymiam mięsa peklowane na sucho tak samo jak peklowane na mokro i jak mam widzimisię czasami wędzę na zimno.Tylko wędzenie u mnie przeważnie trwa 8h i jak mięsko parę godzin posiedzi w temp. 60*C to wystarczy. Wyżej podałem przepis Szczepana, ja biorę 3% soli/peklosoli w stosunku do wagi mięsa.Nacieram mięso dokładnie (można dodać przyprawy jak kto lubi) i do lodówki 4-6*C.Przewracam codziennie i przy tym nakłuwam widelcem ( nie bój się dziur nie będzie ) Męso peklowane na sucho ładnie dojrzewa - teraz do wiosny masz dobre warunki. El Gregor dużo wędzonek pekluje na sucho.Przejżyj Jego temat (dużo tego jest, ale warto)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kiełbasa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/ Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inspiracje Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Gonzo, dzięki za rozjaśnienie.Proszę powiedz mi tylko jeszcze ile dni tak peklujesz. Edytowane 5 Listopada 2015 przez Inspiracje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.