darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Jak w tytule podam przepis na karczek pieczony ale podejrzewam , że można przygotować podobnie szynkę i polędwicę. Karczek 1,5kg nastrzyknąłem 100ml roztworu soli peklującej 10%. Po delikatnym wymasowaniu wytarłem go do sucha papierowymi ręcznikami i ściereczką. Następnie poszedł w peklowanie na sucho 15g peklosoli na kg mięsa. Po 36godzinach został upieczony w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 C do osiągnięcia wewnątrz temperatury 70 C. Karczek wyszedł bardzo pyszny, soczysty z ładną różową barwą. Przed pieczeniem można z wierzchu posypać go przyprawami w zależności od gustu. Życzę smacznego. Edytowane 3 Listopada 2015 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Listopada 2015 .....wiele zostało już napisane w kwestii (nie)pieczenia wyrobów traktowanych azotynami.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Listopada 2015 Czym się różni podpiekanie w wędzarni od pieczenia w piekarniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Listopada 2015 Czym się różni podpiekanie w wędzarni od pieczenia w piekarniku ? Temperaturą obróbki w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 C ... a podpiekanie w wędzarni to 90-110st C czyli jeszcze w przypadku elementów peklowanych temperatura bezpieczna Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedz. Czyli jak rozumie w piekarniku można ale do temperatury 110C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Listopada 2015 Ja taki karczek robie w szynkowarze ,uwazam ze jest smaczniejszy niz pieczony ,do pieczonego nie urzywam peklosoli. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) .....wiele zostało już napisane w kwestii (nie)pieczenia wyrobów traktowanych azotynami....Wiele się pisze, a ludzie jedzą ....ja też.Nie odmówię sobie przecież kiełbasy z grilla.Do grochówki też podpiekam boczek z kiełbasą i nie zamierzam tego zmieniać. Na ale jak to tak szkodliwe, to od dziś zaczynam jeść MC Donalda ....... Edytowane 3 Listopada 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Listopada 2015 Miro! Mc Donalds? A feee! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Listopada 2015 u nas w Mc mozna dostac bialko w zywej postaci ,w salacie ponoc sa robaczki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2015 Czyli jak rozumie w piekarniku można ale do temperatury 110C ? Większość źródeł podaje, że najlepiej nie przekraczać temp. 130*C, ale jak zawsze radzę nie "demonizować" tego typu obróbki, bo w jednym kawałku grillowanego mięska jest ..... ..... diabelsko większa dawka kancerogenów. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Listopada 2015 .....wiele zostało już napisane w kwestii (nie)pieczenia wyrobów traktowanych azotynami....Wiele się pisze, a ludzie jedzą ....ja też.Nie odmówię sobie przecież kiełbasy z grilla.Do grochówki też podpiekam boczek z kiełbasą i nie zamierzam tego zmieniać. Na ale jak to tak szkodliwe, to od dziś zaczynam jeść MC Donalda ....... ....miro - Chuck Norris to przy Tobie pikuś.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Kilka dni temu zapeklowałem na sucho i nastrzyknąłem (w proporcjach jak w pierwszym poście) polędwicę ,szynkę i karczek. Po uwędzeniu wyroby trafiły do piekarnika .Zgodnie z Państwa sugestiami temperatura tym razem oscylowała w okolicy 100 C. Wyroby podpiekane były do temperatury 70 C z wyjątkiem polędwicy którą podpiekałem do 60 C.Jestem bardzo zadowolony z efektu. Smak ,kolor i soczystość wyrobów jest dla mnie o wiele lepsza niż po parzeniu. Zachęcam do eksperymentowania. Edytowane 17 Listopada 2015 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.