Skocz do zawartości

Karczek pieczony


darxxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w tytule podam przepis na karczek pieczony ale podejrzewam , że można przygotować podobnie szynkę i polędwicę. Karczek 1,5kg nastrzyknąłem 100ml roztworu soli peklującej 10%. Po delikatnym wymasowaniu wytarłem go do sucha papierowymi ręcznikami i ściereczką. Następnie poszedł w peklowanie na sucho 15g peklosoli na kg mięsa. Po 36godzinach został upieczony w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 C do osiągnięcia wewnątrz temperatury 70 C. Karczek wyszedł bardzo pyszny, soczysty z ładną różową barwą. Przed pieczeniem można z wierzchu posypać go przyprawami w zależności od gustu. Życzę smacznego.

post-60980-0-16411700-1446545206_thumb.jpg

post-60980-0-62434100-1446545214_thumb.jpg

post-60980-0-54935400-1446545223_thumb.jpg

Edytowane przez darxxxx
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.....wiele zostało już napisane w kwestii (nie)pieczenia wyrobów traktowanych azotynami....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czym się różni podpiekanie w wędzarni od pieczenia w piekarniku ?

 

Temperaturą obróbki ;) 

 

 

 

w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 C

 

... a podpiekanie w wędzarni to 90-110st C czyli jeszcze w przypadku elementów peklowanych temperatura bezpieczna ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja taki karczek robie w szynkowarze ,uwazam ze jest smaczniejszy niz pieczony ,do pieczonego nie urzywam peklosoli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.....wiele zostało już napisane w kwestii (nie)pieczenia wyrobów traktowanych azotynami....

Wiele się pisze, a ludzie jedzą ....ja też.

Nie odmówię sobie przecież kiełbasy z grilla.

Do grochówki też podpiekam boczek z kiełbasą i nie zamierzam tego zmieniać.

 

Na ale jak to tak szkodliwe, to od dziś zaczynam jeść MC Donalda ....... :D

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u nas w Mc mozna dostac bialko w zywej postaci ,w salacie ponoc sa robaczki  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli jak rozumie w piekarniku można ale do temperatury 110C ?
 

 

Większość źródeł podaje, że najlepiej nie przekraczać temp. 130*C, ale jak zawsze radzę nie "demonizować" tego typu obróbki, bo w jednym kawałku grillowanego mięska jest  .....  :devil: ..... diabelsko ;)  większa dawka kancerogenów.  

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

.....wiele zostało już napisane w kwestii (nie)pieczenia wyrobów traktowanych azotynami....

Wiele się pisze, a ludzie jedzą ....ja też.

Nie odmówię sobie przecież kiełbasy z grilla.

Do grochówki też podpiekam boczek z kiełbasą i nie zamierzam tego zmieniać.

 

Na ale jak to tak szkodliwe, to od dziś zaczynam jeść MC Donalda ....... :D

 

 

 

....miro - Chuck Norris to przy Tobie pikuś.... ;)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kilka dni temu zapeklowałem na sucho i nastrzyknąłem (w proporcjach jak w pierwszym poście) polędwicę ,szynkę i karczek. Po uwędzeniu wyroby trafiły do piekarnika .Zgodnie z Państwa sugestiami temperatura tym razem oscylowała w okolicy 100 C. Wyroby podpiekane były do temperatury 70 C z wyjątkiem polędwicy którą podpiekałem do 60 C.Jestem bardzo zadowolony z efektu. Smak ,kolor i soczystość wyrobów jest dla mnie o wiele lepsza niż po parzeniu. Zachęcam do eksperymentowania.

Edytowane przez darxxxx
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.