Skocz do zawartości

Na słodko u Eli K.


Ela K.

Rekomendowane odpowiedzi

Pieczenie ciast to jest to od czego zaczęłam swoją przygodę w kuchni :)
Dziś chcę się podzielić przepisem na tartę z masą jogurtową . Kompilacja kilku przepisów
Tarta z masą jogurtową
Spód:
0,5 kostki masła (100g)
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1,5 szklanki mąki

Ciasto zagnieść. Formę do tarty nasmarować masłem i wykleić ciastem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Masa jogurtowa:
600 gram jogurtu greckiego
3 jajka
Ziarenka z 1 laski wanilii
1,5 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko
2 łyżki mąki pszennej przesianej przez sitko
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżka lub mikserem.
Odstawić na dziesięć minut. Masę wylać na wyjęty spód. Piec w 190 stopniach przez 30 minut.

Ja polałam tartę polewą czekoladowa i położyłam na niej borówki

post-70567-0-71450300-1446584269_thumb.jpg

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

http://www.gify.net/data/media/92/kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015.gif http://pixers.pl/image/1/110/n8nLuYEi1pkNIxDKn5E1dzWTDMT1xQ9FL1ETlZ3iwN0QVN9ZfZVR88jeJpGRfNDXwYl1hEEMhonehoGRh72MhF3FqzSKhZkaMR3KhRGKm5dRkRHT0NnasiGaho2F0Rni/82/22/10/0082221086/obraz-plakat-slinotok-emotikon.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Slicznie sie prezentuje :clap: .

Dzięki :)

http://www.gify.net/data/media/92/kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015.gif http://pixers.pl/image/1/110/n8nLuYEi1pkNIxDKn5E1dzWTDMT1xQ9FL1ETlZ3iwN0QVN9ZfZVR88jeJpGRfNDXwYl1hEEMhonehoGRh72MhF3FqzSKhZkaMR3KhRGKm5dRkRHT0NnasiGaho2F0Rni/82/22/10/0082221086/obraz-plakat-slinotok-emotikon.jpg

Oj Gwizdek zapraszam :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ela .. ''pikna'' ta Twoja tarta  :thumbsup: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ela .. ''pikna'' ta Twoja tarta  :thumbsup:

 

Anuś dzięki :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super wyglada  ! a teraz mam pytanie 0.5 kostki masla ? ile to wagowo bo u mnie kostki to sa od 125 g do pol kg.

drugie pytanie czemu przesiewamy cukier? a jezeli tak to jakie sitko bo mam takie do pudru i raczej przez takowe nie przejdzie .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super wyglada  ! a teraz mam pytanie 0.5 kostki masla ? ile to wagowo bo u mnie kostki to sa od 125 g do pol kg.

drugie pytanie czemu przesiewamy cukier? a jezeli tak to jakie sitko bo mam takie do pudru i raczej przez takowe nie przejdzie .

 

Już popoprawiałam. Wrrrrr pisanie na telefonie to jednak pomyłka . Dzięki za czujność :)

To ja poprosze kawalek :D:clap: :clap:

Zapraszam jeszcze jest.

 

Robiłam ją po raz pierwszy i dopiero dziś spróbowałam . Muszę powiedzieć, że jest pyszna . Delikatna . Dla niektórych może być za mało słodka jednak ja w niej nic nie zmienię , Na pewno do powtórzenia . No i najważniejsze - robi się prędzikiem ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla niektórych może być za mało słodka

IMO do spodu można sobie cukier darować.

Będzie dobrze kontrastować ze (przeraźliwie) słodkim kremem jogurtowym.

Nawet zrezygnowałabym z cukru w masie jogurtowej. Można zwiększyć ilośc miodu do 2 Ł.

Wtedy zostaną wydobyte wszystkie smaki i aromaty tej wspaniałej kompozycji.

Wykonanie bardzo piękne !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

IMO do spodu można sobie cukier darować. Będzie dobrze kontrastować ze (przeraźliwie) słodkim kremem jogurtowym.

 

Wbrew pozorom ta masa jogurtowa z tych składników nie jest słodka,. Cała tarta jest zaskakująco delikatna i nie jest to moje subiektywne odczucie ;)

 

 

 

Wykonanie bardzo piękne !!!

 

Dzięki  bardzo :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja mama robi paj ananasowy nie pamietam przepisu ale wydaje  mi sie ze stosunek cukru do jogurtu jest 1do 2, a tu jest podobnie nie jest za slodka , przynajmniej dla mnie a ja ogolnie i malo slodka i malsolna jestem ,ale oczywiscie to rzecz gustu .  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wujaszku Twoja prośba jest dla mnie rozkazem ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja mama robi paj ananasowy nie pamietam przepisu ale wydaje mi sie ze stosunek cukru do jogurtu jest 1do 2

 

Electra dziś znów robiłam znów tą tartę i zważyłam cukier . Na 600g jogurtu idzie 3/4 szklanki cukru pudru , który waży 125g :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu , czyli to jak sadzilam ze za slodka nie jest ,przy okazji zrobie taka jak Twoja i posmakuje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Delicja - biszkopt, galaretka , mus, polewa :). Przepis wpiszę w poniedziałek

post-70567-0-61071500-1446903028_thumb.jpg

Dziś też zrobiłam tartę. Tym razem do dekoracji użyłam wiśni i czereśni w rumie .

Mniam

post-70567-0-32044300-1446902017_thumb.jpg

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ooo wlasnie ja mam cala mase wisni ponalewkowych  bedzie jak znalesc do tarty, Ta galaretkowa super wyglada :thumbsup: ,ja niestety galaretki nie lubie ,no chyba ze taka wytrawna .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Delicja - biszkopt, galaretka , mus, polewa

 

 

Dziś też zrobiłam tartę. Tym razem do dekoracji użyłam wiśni i czereśni w rumie .

Ela .. wypieki piękne :thumbsup: rum lubię tylko do herbaty, ale można przecież użyć wiśni ponalewkowych :) 

Za kolorystykę tych ciast masz ode mnie piątkę z plusem :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś też zrobiłam tartę. Tym razem do dekoracji użyłam wiśni i czereśni w rumie .

Takie cudo w piątek by się zjadło.... 13-go ... wiśnie i czereśnie w rumie, to przykuło mą uwagę ... :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takie cudo w piątek by się zjadło.... 13-go ... wiśnie i czereśnie w rumie, to przykuło mą uwagę ...

 

Piotrze będzie tarta 13-tego. Wiśnie i czereśnie w rumie ................. pyszne :D

 

 

 

Za kolorystykę tych ciast masz ode mnie piątkę z plusem :D

 

Dzieki Anuś :) Wisienki i czereśnie w rumie smakują lepiej niż te z Mon Cheri ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śliwki w rumie nadziewane marcepanem

 

Składniki:

śliwka kalifornijska 300 g

biały rum - około szklanki

masa marcepanowa  200 g

czekolada deserowa, gorzka lub mleczna w zależności co kto lubi 250 g

 

Sposób wykonania

Śliwki zalewamy rumem. Odstawiamy do nasączenia. Można to zrobić wieczorem. Potem śliwki nadziewamy przygotowanymi wcześniej kulkami marcepanu. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (miseczka z czekoladą na gotującym się garnku z wodą ) . Śliwki nadziane marcepanem obtaczamy w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia na kratce

 

Smacznego :)

post-70567-0-50497800-1447683554_thumb.jpg
post-70567-0-29935600-1447683498_thumb.jpg

Edytowane przez Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu  :clap: , ja robilam sliwki  ,nadziewalam tylko chekolada.

Aniu spróbuj tych nie będziesz zawiedziona :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ela Ty lepiej podaj przepis na te kulki z kokosem (kokos z nalewu) ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.