Skocz do zawartości

Liść laurowy (bobkowy), rosnący w kuchni..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądając program kulinarny, kucharz telewizyjny dodawal do swoich potraw swiezo oberwane liscie laurowe z "krzaczka" stojacego na kuchennym parapecie..

Opowiadal, ze smak i zapach tych kupnych paczkowanych a swiezych, jest ogromny.. Te z paczki daja posmak goryczy w wyrobie o czym napewno juz sie ten i owy przekonal, a wlasnie w Polskiej kuchni i wyrobach uzywamy duzo tego ziela..

Wyczytalem w Wikipedii, ze to ziolo w naszych warunkach klimatycznych, raczej nie wyrosnie w ogrodkach ale w pokojowym i kuchennym klimacie nie ma zadnego problemu wegetacji..  Tu link:  https://pl.wikipedia.org/wiki/Li%C5%9B%C4%87_laurowy

---------------------------------------------------------------------------

 

Pytanko: Czy ma ktos roslinke liscia laurowego w swojej kuchni a jesli tak, to na co zwracac uwage przy hodowli/uprawie domowej..?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyczytalem w Wikipedii, ze to ziolo w naszych warunkach klimatycznych, raczej nie wyrosnie w ogrodkach 

Grześ, w ubiegłym roku kupiłem krzaczek w doniczce w castoramie, za jakieś 2 dychy i wsadzilem na działce. Był zbiór jesienią. Przezimował, na wiosnę obciąłem do spodu i w tym roku miałem drugi zbiór.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Grześ, w ubiegłym roku kupiłem krzaczek w doniczce w castoramie, za jakieś 2 dychy i wsadzilem na działce. Był zbiór jesienią. Przezimował, na wiosnę obciąłem do spodu i w tym roku miałem drugi zbiór. :)

 

kazu ma takie drzewko. Już ma coś koło 2 m wysokości. W lecie stoi w ogrodzie a na zimę przenosimy na klatkę schodową i rośnie sobie.

Co możecie powiedzieć o aromacie? Który lepszy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co możecie powiedzieć o aromacie? Który lepszy.

Pachnie jak ze sklepu.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z zagranicznych wojaży razem z Jolą przywozimy liście laurowe które zrywamy tam z krzaków i suszymy, do domu przywozimy już gotowy susz i powiem uczciwie że od tych sklepowych różnią się nie tylko kolorem ale i również smakiem który jest intensywniejszy i mocno aromatyczny, jak kiedyś dawałem np. 5 liści sklepowych to teraz wystarczą dwa, a i tak są bardziej wyczuwalne, różnica to tak jak kupić zmielony pieprz w sklepie, a zmielić samemu ziarna.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.