Skocz do zawartości

Kiełbasa a'la swojska


cezary883

Rekomendowane odpowiedzi

mieso
klasa I - 8 kg     fi 12

klasa II - 4 kg     fi 5
podgardle - 3 kg   fi 12

wołowe - 3 kg        fi 3

 

przyprawy :
sol 18g/kg

czosnek 4g/kg

majeranek 1g/kg

pieprz 1g/kg

 

 

 

post-53994-0-35702200-1448102119_thumb.jpg

post-53994-0-11153000-1448102222_thumb.jpg

post-53994-0-14310700-1448102256_thumb.jpg

 

post-53994-0-34118400-1448102299_thumb.jpg

 

za pare godzine wedzenie mam nadzieje za wyjdzie ;)

post-53994-0-66870900-1448102179_thumb.jpg

Edytowane przez cezary883
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D ... Aleś Ty ''elokwentny'' :D;):facepalm:  Coś taki wstydliwy...? :rolleyes:   Może jakiś opis ''zaistniałej sytuacji''... :D  i czekam na fotki po wędzeniu :cool:  Pozdrowionka :)

sytuacja taka ze był swiniak ;) i trzeba było coś zrobic, no i oto powstał pomysł na kiełbaske ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nowicjuszu: Jak na moje wiadomosci z zakresu wyrobu wedlin,twoja kielbasa z wygladu nie jest zla. Mam przypuszczenie ze  ze wzgledow smakowych 

nalezalo by dodac nieco Przypraw,ale uwazam zw ty do tego szybko dojdziesz.poprzez Experymentowanie. Krakowa tez nie odrazu wybudowano. Do odwaznych swiat nalezy. Pozdrawiam Ryszard z zachodu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryszardzie z zachodu :)  , a jakie przyprawy jeszcze proponujesz...? Bo wg mnie , to te wystarczą... można by ewentualnie zmieniać proporcje pod swój smak ... :thumbsup:

 

przyprawy : sol 18g/kg czosnek 4g/kg majeranek 1g/kg pieprz 1g/kg

... :cool:

Edytowane przez Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryszardzie z zachodu :)  , a jakie przyprawy jeszcze proponujesz...? Bo wg mnie , to te wystarczą... można by ewentualnie zmieniać proporcje pod swój smak ... :thumbsup:

 

 

Całkowicie zgadzam się i popieram zdanie Einshell, duża ilość przypraw w kiełbasie robi ją całkowicie pozbawioną jakiegoś zdecydowanego smaku i swoistego charakteru, za jaki to tak są znane i cenine na świecie nasze Polskie kiełbasy. Przedobrzone ilości przypraw  robią z takiego wyrobu coś, co przypomina np. szwedzki "korv" czy niemiecki "wurst", ale z prawdziwą smakowitą kiełbasą niewiele ma wspólnego :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sporo czasu musiałeś się nakręcić tą maszynką kolego przy tej ilości.

 

ta maszynka na zdjęciu służyła wyłącznie do nadziewania ;) do mielenia zelmer ;) 5

Sverige2 :):thumbsup::cool:  Nie zapominajmy o jeszcze jednej ważnej ''przyprawie'' jaką jest ... dobry dym !!! :D;):) Pozdrawiam.

 

dym powstał z czereśni ... i dał naprawde dobry smak :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.