Skocz do zawartości

Wątrobianka


JaGra

Rekomendowane odpowiedzi

Watrobianka na samym tluszczu i mozgach.Smarowna bedzie na pewno.Jeszcze dodaj papier toaletowy i masz wyrob jak za czasow kryzysu kartkowego

.Smacznego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyne co mogę w tym temacie powiedzieć to wątrobianka Arka jest smaczniusia. Skórki mi nie przeszkadzają. Jest smarowna i pyszniutka, a to najważniejsze. Wątrobianki Piotra na mózgach nigdy nie jadłem więc nie będę się wypowiadał. Chyba, że mi podeśle kurierem (adres podam na PW) to wtedy mógłbym porównać.  :)

Edytowane przez JaGra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmm a ja zadnej nigdy nie jadlam ..i teraz glupie pytanie - :facepalm: roznica miedzy watrobianka a pasztetowa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wszysy toleruja mozg w wyrobie.Jak bym dodal to sam bym musial jesc.Watrobianka to tez taka pasztetowa tylko z surową wątrobą,

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje Arkadiuszu, lubie pasztetowa ,ale watrobki samej jako takiej np.smazonej juz do ust nie wezme ,czy watrobianke koniecznie trzeba podwedzac? czy smakowo bedzie duza roznica?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy watrobianke koniecznie trzeba podwedzac? czy smakowo bedzie duza roznica?

 

Nie trzeba.Róznica będzie wyczuwalna.Moim zdaniem lepsza podwędzana.

 

 

Hmmm nie trzeba się chwalić

 

Nie wypada , nie wypada. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie. Zrobiłem smarowną wątrobiankę. Sparzyłem ją w słoikach. Jednak teraz chcę ją z tych słoików wyciągnąć, wrzucić do grubych jelit wieprzowych i uwędzić. Chcę pominąć etap parzenia w jelitach. Pomimo pilnowania temperatury pękają. Czy będzie wszystko z nimi ok?

Pozdrawiam.

WojtekW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ja mam pytanie co do wątrobianki w słoiku......

Po zagotowaniu na górnej części ciemnieje. Jest jakiś sposob, aby to ciemnienie zlikwidowac?

Jak sie słoiczek otwiera to niezabardzo apetycznie wygląda.

Ta ciemna warstwa nie jest zepsuta, smakuje jak reszta.

 

Pozdrawiam

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...to utlenianie się - daj przed zakręceniem i pasteryzowaniem na wierzch pasztetu łyżkę smalcu....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Jumbo za radę, :thumbsup: po cichu tak myślałem, ale nie byłem pewny, wiesz, że dopiero zaczynam moją przygodę z wędzeniem i chciałem się upewnić.

Lejki są super i dobrze się farsz pakuje.

 

Pozdrowionka 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Odnośnie robienia kiszki pasztetowej/wątrobianej  (smarownej) - są przepisy w których do rozdrobnienia  ( mielenia/blendowania/kutrowania)  dajemy  :

1 . Parzoną wątrobę ,  parzone mięso

2.  Parzoną wątrobę ,  mięs surowe (nie parzone)

3.  Wątrobę  surową ,  mięso parzone

4.  Wątrobę przesmażoną  , mięso surowe

5. Wątrobę przesmażoną , mięso parzone

  Który sposób jest najlepszy?  Jak wykonujecie najczęściej?

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do wątrobianki daję mięso parzone a wątrobę surową kutrowaną (blendowaną) bo inaczej czerwone kropeczki będą na przekroju.Masz mój przepis na stronie glównej.Jak chcesz smarowną to nie dawaj skórek.Smarowność wyregulujesz ilością dodanego rosołu z gotowania mięsa.Mięso z kości z dzika możesz zastąpić mięsem z kości wp. lub łopatką.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu , testowałeś też chyba wersje ze smażoną wątróbką

 

Do wątrobianki nigdy nie obsmażałem wątroby i nie przypominam sobie przepisu żeby tak robić i nie polecam.Do pasztetu zawsze obsmażam , ale tam idzie jej mniej.Do pasztetowej wątrobę parzyłem.Do pasztetu smarownego w słoiku też parzyłem , ale to była drobiowa .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK. W dużym skrócie  -  do  wątrobianki :   wątroba surowa  (mielona jak najdrobniej  , blendowana) w ilości  ok.25 - 35%  całości , mięso parzone.

                                        do pasztetowej :   wątroba parzona /smarzona  15-25%  całości , mięso parzone / lub surowe.

 

Proszę  o ewentualne korekty.  

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

do pasztetowej :   wątroba parzona /smarzona  15-25%  całości , mięso parzone / lub surowe.  

 

Do pasztetowej nie smaży się wątroby tylko parzy żeby pasztetowa miała jasny kolor.Smaży  lub parzy do pasztetu .Reszta ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki , czym więcej czytałem tym mniej wiedziałem - przepisów wiele i każda pliszka swój ogonek ..... .

Zrób z mojego a jak Ci nie będzie smakowała to mi wyślij :D .Parę osób z tego forum próbowało i bardzo im smakowała.Do dziś jak robię to ustawia się kolejka. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak tylko jak chcesz smarowną to możesz pominąć skórki albo dać tylko 1/3 tego co w przepisie.Moja jest taka że daje się kroić w plasterki a na kanapce można ją lekko rozsmarować.Smarowność reguluj ilością rosołu.Żeby była smarowna to musi mieć konsystencję keczupu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do pasztetowej smarownej moje uwagi to podgardle bez skóry i gruczołow (kaszanka),mięso z pachwiny,wątroba surowa tylko na kolor nie za dużo (gorzka){robie tak że miele na fi 2mm raz wszystko i mieszam jak kolor pozwala mi dodać wątroby dodaje jak nie zostawiam i miele drugi raz (kolor staje się jaśniejszy) dodaje do 15% rosołu max}

Aby pasztetowa była tęga dodaje się jako stabilizatora skórek wp,grysiku,parzonej wątroby,bądź mięsa z gotowania lub pieczenia mielonego,jutro wrzuce fotke swojej pasztetowej smarownej (tak zażyczyli sobie ludzie że ma być smarowna jak deserek i taka wyszła.

Przepis Arkadiusza jest ok,ja zamiast cebuli (wątrobianka) dodaje gałke muszkatałową (pasztetowa) i jest deserek,

jutro wrzuce fotkę pasztetowej ze zbijaczki na chlebku


[Dodano: 26 wrz 2018 - 21:28]

A dodam jeszcze że teraz są grzybki i można zrobić pasztet gajowego fesztera z nutką smakową grzybów.Ugotować rosół z dodatkiem przesmażonych grzybów zmiksować i dodać do farszu {tylko pasztetowa) pycha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zakupiłem aromat borowikowy i część następnej wątrobianka będzie grzybowa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.