arkadiusz Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Października 2015 Watrobianka na samym tluszczu i mozgach.Smarowna bedzie na pewno.Jeszcze dodaj papier toaletowy i masz wyrob jak za czasow kryzysu kartkowego.Smacznego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Jedyne co mogę w tym temacie powiedzieć to wątrobianka Arka jest smaczniusia. Skórki mi nie przeszkadzają. Jest smarowna i pyszniutka, a to najważniejsze. Wątrobianki Piotra na mózgach nigdy nie jadłem więc nie będę się wypowiadał. Chyba, że mi podeśle kurierem (adres podam na PW) to wtedy mógłbym porównać. Edytowane 21 Października 2015 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Października 2015 hmm a ja zadnej nigdy nie jadlam ..i teraz glupie pytanie - roznica miedzy watrobianka a pasztetowa? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Października 2015 dodanie mózgów - puszysta, smarowna ( moim zdaniem lepszy smak). Stary trik masarzy z moich stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Października 2015 Nie wszysy toleruja mozg w wyrobie.Jak bym dodal to sam bym musial jesc.Watrobianka to tez taka pasztetowa tylko z surową wątrobą, Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 21 Października 2015 toleruja mozg w wyrobie.Jak bym dodal to sam bym musial jesc Hmmm nie trzeba się chwalić Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Października 2015 Dziekuje Arkadiuszu, lubie pasztetowa ,ale watrobki samej jako takiej np.smazonej juz do ust nie wezme ,czy watrobianke koniecznie trzeba podwedzac? czy smakowo bedzie duza roznica? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) czy watrobianke koniecznie trzeba podwedzac? czy smakowo bedzie duza roznica? Nie trzeba.Róznica będzie wyczuwalna.Moim zdaniem lepsza podwędzana. Hmmm nie trzeba się chwalić Nie wypada , nie wypada. Edytowane 21 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Października 2015 Mam pytanie. Zrobiłem smarowną wątrobiankę. Sparzyłem ją w słoikach. Jednak teraz chcę ją z tych słoików wyciągnąć, wrzucić do grubych jelit wieprzowych i uwędzić. Chcę pominąć etap parzenia w jelitach. Pomimo pilnowania temperatury pękają. Czy będzie wszystko z nimi ok?Pozdrawiam. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Października 2015 Też miewałem problemy ze smarownością, bo raz za sucha a kiedy indziej za mięka. W moim przypadku doskonale sprawdza się test taki jak przy robieniu dżemów, posmarować cieńką warstwą po talerzyku i na kilka minut do zamrażalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Lipca 2017 Ja mam pytanie co do wątrobianki w słoiku......Po zagotowaniu na górnej części ciemnieje. Jest jakiś sposob, aby to ciemnienie zlikwidowac?Jak sie słoiczek otwiera to niezabardzo apetycznie wygląda.Ta ciemna warstwa nie jest zepsuta, smakuje jak reszta. Pozdrawiam Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Lipca 2017 ...to utlenianie się - daj przed zakręceniem i pasteryzowaniem na wierzch pasztetu łyżkę smalcu.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Lipca 2017 Dzięki Jumbo za radę, po cichu tak myślałem, ale nie byłem pewny, wiesz, że dopiero zaczynam moją przygodę z wędzeniem i chciałem się upewnić.Lejki są super i dobrze się farsz pakuje. Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Odnośnie robienia kiszki pasztetowej/wątrobianej (smarownej) - są przepisy w których do rozdrobnienia ( mielenia/blendowania/kutrowania) dajemy :1 . Parzoną wątrobę , parzone mięso2. Parzoną wątrobę , mięs surowe (nie parzone)3. Wątrobę surową , mięso parzone4. Wątrobę przesmażoną , mięso surowe5. Wątrobę przesmażoną , mięso parzone Który sposób jest najlepszy? Jak wykonujecie najczęściej? Edytowane 23 Września 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Ja do wątrobianki daję mięso parzone a wątrobę surową kutrowaną (blendowaną) bo inaczej czerwone kropeczki będą na przekroju.Masz mój przepis na stronie glównej.Jak chcesz smarowną to nie dawaj skórek.Smarowność wyregulujesz ilością dodanego rosołu z gotowania mięsa.Mięso z kości z dzika możesz zastąpić mięsem z kości wp. lub łopatką. Edytowane 23 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Września 2018 Arkadiuszu , testowałeś też chyba wersje ze smażoną wątróbką ? (czytałem o tym już kiedyś , ale już nie pamiętam kto pisał) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Arkadiuszu , testowałeś też chyba wersje ze smażoną wątróbką Do wątrobianki nigdy nie obsmażałem wątroby i nie przypominam sobie przepisu żeby tak robić i nie polecam.Do pasztetu zawsze obsmażam , ale tam idzie jej mniej.Do pasztetowej wątrobę parzyłem.Do pasztetu smarownego w słoiku też parzyłem , ale to była drobiowa . Edytowane 23 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Września 2018 OK. W dużym skrócie - do wątrobianki : wątroba surowa (mielona jak najdrobniej , blendowana) w ilości ok.25 - 35% całości , mięso parzone. do pasztetowej : wątroba parzona /smarzona 15-25% całości , mięso parzone / lub surowe. Proszę o ewentualne korekty. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Września 2018 do pasztetowej : wątroba parzona /smarzona 15-25% całości , mięso parzone / lub surowe. Do pasztetowej nie smaży się wątroby tylko parzy żeby pasztetowa miała jasny kolor.Smaży lub parzy do pasztetu .Reszta ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 23 Września 2018 No i wszystko jasne . Dzięki , czym więcej czytałem tym mniej wiedziałem - przepisów wiele i każda pliszka swój ogonek ..... . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Września 2018 Dzięki , czym więcej czytałem tym mniej wiedziałem - przepisów wiele i każda pliszka swój ogonek ..... . Zrób z mojego a jak Ci nie będzie smakowała to mi wyślij .Parę osób z tego forum próbowało i bardzo im smakowała.Do dziś jak robię to ustawia się kolejka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 23 Września 2018 Załatwione. Masz na myśli ten przepis ?https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 23 Września 2018 Tak tylko jak chcesz smarowną to możesz pominąć skórki albo dać tylko 1/3 tego co w przepisie.Moja jest taka że daje się kroić w plasterki a na kanapce można ją lekko rozsmarować.Smarowność reguluj ilością rosołu.Żeby była smarowna to musi mieć konsystencję keczupu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Września 2018 Co do pasztetowej smarownej moje uwagi to podgardle bez skóry i gruczołow (kaszanka),mięso z pachwiny,wątroba surowa tylko na kolor nie za dużo (gorzka){robie tak że miele na fi 2mm raz wszystko i mieszam jak kolor pozwala mi dodać wątroby dodaje jak nie zostawiam i miele drugi raz (kolor staje się jaśniejszy) dodaje do 15% rosołu max}Aby pasztetowa była tęga dodaje się jako stabilizatora skórek wp,grysiku,parzonej wątroby,bądź mięsa z gotowania lub pieczenia mielonego,jutro wrzuce fotke swojej pasztetowej smarownej (tak zażyczyli sobie ludzie że ma być smarowna jak deserek i taka wyszła.Przepis Arkadiusza jest ok,ja zamiast cebuli (wątrobianka) dodaje gałke muszkatałową (pasztetowa) i jest deserek,jutro wrzuce fotkę pasztetowej ze zbijaczki na chlebku[Dodano: 26 wrz 2018 - 21:28]A dodam jeszcze że teraz są grzybki i można zrobić pasztet gajowego fesztera z nutką smakową grzybów.Ugotować rosół z dodatkiem przesmażonych grzybów zmiksować i dodać do farszu {tylko pasztetowa) pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 26 Września 2018 Właśnie zakupiłem aromat borowikowy i część następnej wątrobianka będzie grzybowa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.