robotek Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2015 Kupiłem celem testów po parę plasterków jednej i drugiej, w sklepie masarskim produkcja lokalnych masarni, słowo daję gdzie jest ta różnica smakowa oprócz nazwy ??? Podejrzałem przepisy na forum krakowską wg. kostka , a żywiecką stąd:http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/43-kielbasa-zywiecka-parzona-lub-pieczona-podsuszana Owszem różnice w przepisie są ale czy naprawę stosując obie te receptury będzie WYRAŹNA ! różnica w smaku ? Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Listopada 2015 W lokalnej masarni to jeszcze pół biedy.... można jakąż różnicę poczuć.. ale w markecie to ..zapomnij.... Moim zdaniem różnica pomiędzy krakowską a żywiecką w największym stopniu będzie stopień wysuszenia.... jednak również w składzie jest różnica.. krakowska jest bardziej "ekskluzywna" Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Listopada 2015 Hmm a róznice w smaku ??? czy stary masaż potrafiłby rozróżnić krakowską od żywieckiej mając zamknięte oczy Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Listopada 2015 Z zamkniętymi oczami to czasami trudno nawet własna żonę rozpoznać, bo jak mówi przysłowie "W nocy wszystkie koty czarne", a co tu dopiero o kiełbasie wspominać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Listopada 2015 czy stary masaż potrafiłby rozróżnić krakowską od żywieckiej mając zamknięte oczy Stary masaż to nie wiem, ale Gesslerowa to na pewno Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2015 Tak oczywiście że odróżni i nie tylko stary masaż ale i Ty ... w Krakowskiej powinna być gałka której w Żywieckiej nie ma i dwa razy więcej czosnku, Żywiecka ma sporo więcej wołowiny i dużo mniej I-ki wieprzowej ... wzrokowo to oczywiście inny kaliber osłonki Oczywiście zakładam że te wyroby były wykonane jak Bóg przykazał a nie tylko "z nazwy" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2015 Tak oczywiście że odróżni i nie tylko stary masaż ale i Ty ... w Krakowskiej powinna być gałka której w Żywieckiej nie ma i dwa razy więcej czosnku, Żywiecka ma sporo więcej wołowiny i dużo mniej I-ki wieprzowej ... wzrokowo to oczywiście inny kaliber osłonki Oczywiście zakładam że te wyroby były wykonane jak Bóg przykazał a nie tylko "z nazwy" Otr I o to mi chodziło ! bo zwątpiłem po "sklepowych" próbach tych kiełbas Właśnie żywiecka jest cieńsza, gałki w recepturze Kostka nie ma ... bo chciałem przyrządzić te kiełbasy wg tych dwóch receptur: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/43-kielbasa-zywiecka-parzona-lub-pieczona-podsuszana no i żeby ten smak naprawdę się różnił Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2015 gałki w recepturze Kostka nie ma ... Bo to wg Kostka a oryginalna jest tu: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1379-kielbasa-krakowska-sucha Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2015 oryginalna jest tu: http://wedlinydomowe...krakowska-sucha w Krakowskiej powinna być gałka O ile za wzorzec przyjmiemy 16-stkę to nie wszystkie przepisy na kiełbasę krakowską zawierają gałkę.Przy krakowskiej parzonej gałki niet. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Listopada 2015 O ile za wzorzec przyjmiemy 16-stkę to nie wszystkie przepisy na kiełbasę krakowską zawierają gałkę.Przy krakowskiej parzonej gałki niet.Tyle, że to inny rodzaj kiełbasy, nie ten o którym rozmawiamy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Listopada 2015 Tyle, że to inny rodzaj kiełbasy, nie ten o którym rozmawiamy. Jaki inny? Krakowska to krakowska.To ta parzona to już nie krakowska.?Rozmawiamy o oryginalnej.Są takie trzy oryginalne a nie jedna przyjmując przepisy z 16-stki za wzór.W dwóch jest gałka w trzeciej nie i już. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Listopada 2015 Tyle, że to inny rodzaj kiełbasy, nie ten o którym rozmawiamy. Jaki inny? Poczytaj dokładnie w 16, zobacz w jakich rozdziałach są, zrób. Później napisz, Paweł sorry, miałeś rację. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Listopada 2015 W dwóch jest gałka w trzeciej nie i już Dobra dobra ... ale w tej trzeciej ze 198 str. jest kolendra jeszcze mocniej wyczuwalna od gałki ... Krakowska to krakowska Tak To ta parzona to już nie krakowska.? Nie Są takie trzy oryginalne No jak ? przecież : Krakowska to krakowska Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Listopada 2015 Hmm półtoragrma ! gałki na 5 kg zrobi taką różnicę smakową ?? a mnie chodzi o mocno ! wyczuwalną różnicemiędzy krakowską a żywiecką, bo podobne batony wyglądem a żeby mnie rodzina niewyśmiała że niby dwie kiełbasy a prawie jednakowo smakują Nie wiem jak wyglądają przepisy z 16-stki bo mi pieron strzelił gdzieś w plik a nie mogę się doszukać skąd pobraćRogger podał różnice smakowe, ja porównałem te dwie receptury z strony głównej, tam jest jeszcze podana słonina do krakowskiejw kostkach co mi się bardzo nie widzi, ale są tak małe różnice w przyprawach KRAKOWSKA ŻYWIECKA1. pieprz naturalny - 0,0075 kg pieprz - 0,0052. gałka muszkatołowa - 0,0015 kg cukier - 0,0053. czosnek - 0,004 kg czosnek - 0,002 Można zwiększyć dodatek czosnku do 0,009 kg Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Listopada 2015 Kolego Robotek jest bardzo dużo zmiennych wpływających na smak. Dla mnie gałka i kolendra bardzo dominują smak i dodanie 1 g/kg praktycznie niszczy smak innych przypraw.czyli 1,5 g na 5 kg robi różnicę. Tutaj wskakuje jeszcze kwestia Twojej wrażliwości ma smaki, no i jakość użytego surowca. Np. kiedyś robiłem kiełbasy z majerankiem w ilości 3-4 g/kg. Od kiedy mam swój z działki to 1-1,5 g to maks. Inaczej to kiełbasa majerankowa. Kiedyś też kombinowalem tak jak Ty i jest to fajne. Obecnie jestem leniwy i robię jeden farsz i zmieniam dalszą obróbkę. Cześć daję w osłonki 55 mm a resztę w 75 mm. Wędzę razem, a pozniej cienką podpiekałem w wędzarni a grubą parze.cienką podsuszam, a grubą trzymam w lodówce do konsumpcji bieżącej jako kiełbasę kanapkową. I tak z jednego farszu mam dwie różne kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2015 nie mogę się doszukać skąd pobraćJest na forum https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-s%C5%82ynna-szesnastka-pw-nr-16/ Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Jest na forum https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-s%C5%82ynna-szesnastka-pw-nr-16/ Ja to miałem jako pdf, nie potrafię tego zapisać inaczej jak tylko jpg kurdeeeeeeeeee gdzie ten mój cholerny plik !! Tam receptury są na 100 kg czy ja to kuźwa prawidłowo robię ? wywalam zera i mam wynik na 1 kg farszu , jak chcę np na 5 kg to mnożę to kilo przez pięćczy to prawidłowe ???? Np. 16 stka strona 164, krakowska, czy prawidłowo obliczyłem że: na 5 kg farszu potrzeba :I klasy 3,25 kgII klasy 0,75 kgIII klasy 0,25 kgwołowina 0,25 kgsłonina 0,5 kg sól warzonka do peklowania 0,12 kggałka 0,0015 kg ????????????????? Edytowane 29 Listopada 2015 przez robotek Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Listopada 2015 Dobrze, dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.