clipol Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Listopada 2015 Witam szanownych forumowiczów. Mam pytanie dotyczące sposobu wędzenia przez naszych zachodnich sąsiadów. Używają oni trocin(pyłu) tlących się bezpośrednio w węglarce lub w innym naczyniu bezpośrednio w wędzarni. Co w tym przypadku z tzw. efektem kipy? Jaki to ma wpływ na smak wędzonek. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Listopada 2015 Co w tym przypadku z tzw. efektem kipy? Jaki to ma wpływ na smak wędzonek. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Czesc.. Tutaj masz link jak zbudowac takie urzadzenie oraz filmiki z odpalania i pracy generatora.: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10066-generator-dymu-do-zimnego-w%C4%99dzenia-uniwersalny/?hl=generatorTaki generator nie moze bezposrednio lezec na dnie wedzarni..!Nalezy polozyc go np. na srubkach tak aby cyrkulacja i doplyw powietrza byl zagwarantowany tez od spodu urzadzenia.Co do smaku to w niemczech sa popularne juz gotowe mieszanki trocin/maczki aromatyzowanych oraz koloryzujacych wyroby podczas wedzenia.Takie mieszanki mozesz jednak spokojnie sam zrobic, dodajac na "sciezce" trocin np. liscie laurowe, kulki jalowca, rozmaryn itp.Mozesz w rozdrabniarce przepuscic galezie wisni, albo inne zabarwiajace wedzonki gatunki drzew, i te po przesuszeniu dodawac w odstepach na sciezke.Kol. Sverige pokazywal nawet tez gotowe "Pellety" do wedzenia taka metoda.. (filmik tez w zapodanym temacie) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi o komfort podczas wędzenia kilkudniowego na zimno. Oglądałem przepisy na "schinkenspeck" i takie właśnie rozwiązanie przyszło mi do głowy. Poza tym chcę spróbować kilkudniowego wędzenia - kolejne wyzwanie ☺ czas pokaże. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.