Maxell Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Polędwica dojrzewająca wg beiot’a Składniki: - schab wieprzowy bez kości- sól kamienna lub morska- sos sojowy (dobrej jakości)- sos tabasco- miód naturalny- przędza wędliniarska Sposób wykonania: Schab pozbawiamy błon i warkocza. Czysty mięsień (polędwicę) posypujemy solą w ilości ok. 30-40 g na 1 kg mięsa, kładziemy na tackę i wstawiamy do lodówki na 24 h. W tym czasie obracamy go i zlewamy powstały płyn.Następnie kroimy mięso wzdłuż włókien na paski grubości do 0,5 cm i w poprzek dzieląc na odcinki długości 5-10 cm.Przygotowujemy mieszankę sosu sojowego, tabasco i miodu. Proporcje wg. uznania, czy ma być bardziej słony, czy ostry.Przygotowane uprzednio paski mięsa zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i odstawiamy na 2-3 h. Następnie paski mięsa nadziewamy na przędzę, mocujemy, tak aby się kawałki mięsa ze sobą nie stykały. Wieszamy mięso na przędzy pod okapem kuchennym lub przy nim. Tak suszymy mięso kilka dni, aż odpowiednio wyschnie. Przechowujemy w temperaturze otoczenia np. w pojemniku na kanapki. Zjadamy i robimy następne. Pozdrawiam beiot Edytowane 26 Listopada 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Listopada 2015 Pork Jerky super... takie pytanie mam, jeżeli można Następnie kroimy mięso wzdłuż włókien Czemu akurat wzdłuż włókien? potem zęby będą musiały się siłować z rozrywaniem ich.. tak na czuja w poprzek byłoby logiczniej, ale jeżeli jest w tym myśl techniczna Beiot'a to chętnie bym się dowiedział dlaczego tak Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Listopada 2015 Czemu akurat wzdłuż włókien? Pewnie żeby po ususzeniu były dłuższe paski.Tu masz w poprzek http://rugala.pl/blog/2010/12/suszenie-miesa/ Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Listopada 2015 Pork Jerky super... takie pytanie mam, jeżeli można Następnie kroimy mięso wzdłuż włókienCzemu akurat wzdłuż włókien? potem zęby będą musiały się siłować z rozrywaniem ich.. tak na czuja w poprzek byłoby logiczniej, ale jeżeli jest w tym myśl techniczna Beiot'a to chętnie bym się dowiedział dlaczego tak PozdrawiamJak to czemu wzdłuż włókien ? odpowiedź jest bardzo prosta..... żeby dłużej żuć Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Listopada 2015 Pewnie żeby po ususzeniu były dłuższe paski. coś w tym jest, ale na skos praktycznie tak samo się przecina włókna i też paski długie by były więc chyba o to chodzi żeby dłużej żuć Tak myślałem, że z tymi włóknami cały myk na tym polega, że w wieprzowinie to mięso po prostu jest mięciutkie niezależnie od włókien, trzeba będzie spróbować jak to wyjdzie w 2 wariantach W programie Andriew Zimmerna widziałem wołowinę krojoną wzdłuż włókien i suszoną na słońcu, na dachu.. podobno tak wyjątkowo mięciutka i delikatna była, że rozpływała się w ustach.. tylko nie pamiętam gdzie to było, gdzieś w USA. Może papainę do marynaty dawali czy co Pozdrawiam zadzwoniło w końcu.. El Charro CaféAndrew eats carne seca at this upscale Sonoran eatery in Tucson. The dried beef is cooked in the hot sun on the roof-top of the restaurant.311 North Court AvenueTucson, AZ 85701 US Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Listopada 2015 podobnie robię z szynką,tydzień wisi na strychu a potem kilka dni w kuchni (ta szynka była wędzona tydzień temu w czwartek) zrobiłem zdjęcia z nożem,żeby porównać wielkości Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2016 ciekawe podejście do tematu schabu - przepis nie skomplikowany a efekty mogą być ciekawe dziś popełniłem, schab jest już posoleniu, krojeniu i przyprawianiu,czeka na suszeniesam jestem niezmiernie ciekaw efektu Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Listopada 2016 dziś rozwieszony, czekam na efekt końcowy Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2016 ...efekt końcowy zaskoczył bardzo pozytywnie , będzie kontynuacja Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacek13 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Listopada 2016 To najbardziej ulubiona guma do żucia na świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.