Artu Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2015 Mam peną "zagwozdkę", a mianowicie jakie Macie sposoby na utrzymanie stałej temperatury parzenia wyrobów (nie tylko z szynkowarki) ?Mam kuchenkę "gazową", i praktycznie cały czas muszę "walczyć" z regulacją płomienia, aby utrzymać temperaturę Czyżby jedynym wyjściem było kupno kuchenki indukcyjnej ? A może Macie jakiś inny sposób... Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2015 Musisz wyczuć swoją kuchenkę tak jak wędzarnie. Każda trochę inaczej grzeje. Kilka lat już się bawię i najważniejsze wg mnie to mieć duży i dobrej jakości garnek. W 3 litrowym garnku to temperatura skacze. Jak masz gar 20 litrów i z grubymi ścianami to wahania są delikatne. Ja po uzyskaniu temperatury stawiam gar na najmniejszym gazie skręconym do minimum. Podgrzanie wody o 2-3 stopnie C trwa minimum 10 minut, czasami dłużej. Podobnie studzenie to też kilkanaście minut spokoju. Tym sposobem na godzinę podchodzę do kuchenki kilka razy a temperatura w miarę stała. Ja ostatnio na naszej spółdzielni pierwszy raz używałem elektryczny gar z Lidla. Mimo, że jest duży to chcę go mieć. Idealny do domowego parzenia. Inaczej zostaje tylko przyjąć ksywe termostat i stać przy kuchence. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Czyli "ideałem" był by na przykład taki garnek: Hyundai PC 200 elektryczny garnek do pasteryzacji Czy może bardziej uniwersalna bedzie płyta indukcyjna Edytowane 28 Listopada 2015 przez Artu Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2015 Widziałem płyty indukcyjne z możliwością regulacji temperatury, i były to najtańsze mobilne kuchenki. Nie wiem, jak działają w praktyce. Na pewno nie mają sondy temperatury w garnku. Nie widziałem jeszcze stacjonarnej płyty indukcyjnej z taką funkcją (co nie znaczy że takich nie ma).Ten Hyundai o którego pytasz ma bimetaliczny termostat ze sporą histerezą, wahania temperatury w nim to kilka stopni. Dużo dokładniejszy jest ten: http://www.4home.pl/professor-zvh272-uniwersalny-elektryczny-garnek-do/, zresztą obydwa to są nasze tzw "garnki z Lidla", tyle że pod inną marką (chyba że różnią się pojemnością, ale nie sądzę). Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Listopada 2015 To są gary 30l z elektronicznym termostatem i programatorem czasowym Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Lub w kąpieli wodnej (garnek w garnek ). Mam ten sam problem na , gazie o kuchence elektrycznej nie wspomnę praktycznie niemożliwe jest utrzymać stabilną temperaturę zwłaszcza w małym garku (takim litr dwa ) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page-2 Edytowane 28 Listopada 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Listopada 2015 Kusi mnie ten Hyundai... Zmieszczą się bezproblemowo dwa szynkowary 1,5kg... To są gary 30l z elektronicznym termostatem i programatorem czasowym Tapniete z GT-I9500 Ten Hyundai ma pojemność 27l posiada timer oraz regulację temperatury Zawsze można "dodać" sterowanie za pomocą zewnętrznego sterownika z dodatkową sądą temperatury... Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Ze 3 posty wyżej, w odpowiedzi na twojego posta, podałem ci linka do identycznego gara z elektronicznym termostatem. Nie wyłamuj otwartych drzwi . Lub w kąpieli wodnej (garnek w garnek ). Mam ten sam problem na , gazie o kuchence elektrycznej nie wspomnę praktycznie niemożliwe jest utrzymać stabilną temperaturę zwłaszcza w małym garku (takim litr dwa ) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page-2 Hmmm... Po co ta kąpiel wodna jeśli od razu można wsadzić do większego gara? Edytowane 28 Listopada 2015 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Listopada 2015 Mam ten sam problem na , gazie o kuchence elektrycznej nie wspomnę praktycznie niemożliwe jest utrzymać stabilną temperaturę zwłaszcza w małym garku (takim litr dwa ) Przy odpowiednim ustawieniu wielkości płomienia da się utrzymać w miarę stabilną temp. W chwili obecnej robię pierś z indyka w prasce i od około godz. na termometrze mam temp. wody w garnku na poziomie 75C. Garnek o pojemności 8 l. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygp Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Listopada 2015 Myślę, że warto zrujnować się na elektryczny garnek z termostatem. Tańsza wersja (281,89zł) podana przez Artu (http://www.4home.pl/hyundai-pc-200-elektryczny-garnek-do-pasteryzacji/) lub droższa (342zł) z tej samej strony (http://www.4home.pl/professor-zvh272-uniwersalny-elektryczny-garnek-do/). Wybrałem droższy - ma lepszy regulator temperatury (czujnk temperatury wewnątrz garnka). Zastanawiam się nad polepszeniem izolacji cieplnej (chyba to będzie 1cm korka). Dobrym uzupełnieniem sprzętu jest pakowarka próżniowa (http://www.4home.pl/urzadzenie-do-prozniowego-pakowania-zywnosci-laica/?gclid=CLSgsp2Cs8kCFULjcgod5TwDMg lub http://www.proficook.pl/urzadzenie-do-pakowania-prozniowego-profi-cook-pc-vk-1080.html). Umożliwi to wejście w technikę sous-vide i może być przydatne do wyrobów parzonych (schab, karkówka, szynka). Standardowo schab robię następująco: peklowanie (lub solenie) (7 dni), zapakowanie w siatkę i worek próżniowy z przyprawami, parzenie w temperaturze 72 C (8 godzin).Taki garnek znacznie usprawni pasteryzację lub tyndalizację wyrobów słoikowych, zwłaszcza w zakresie temperatur 70 - 90 C (jeszcze nie próbowałem). Można w nim spokojnie zmieścić 2 warstwy słoików.Na jakiś czas odmówiłem sobie kobitek i trunków, i wyposażyłem się w takie urządzenia. Chyba warto było (z całym szacunkiem dla Pań).Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2015 Przykryjcie garnek przykrywką, lub jeśli nie ma to folią aluminiową i będzie łatwiej utrzymać temperaturę wody.( skropliny nie mogą kapać do szynkowara)Problem jest również przy zbyt małym garnku do parzenia i małej ilości wody. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygp Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Listopada 2015 Do ZLeP -a. Dopiero po napisaniu zauważyłem, że wcześniej rekomendowałeś tę droższą wersję garnka. Przepraszam.Myślę, że to jest optymalne rozwiązanie, warte zapłacenia 60zł więcej. Korzystam z tego garnka, jestem zadowolony i widzę w przyszłości dalsze zastosowania. Serdecznie pozdrawiam.PSWarto dobrze przeszukać internet. Ten sam garnek na stronie proficook kosztuje 488zł. Funkcje takie same, tylko zewnętrzna obudowa z "nierdzewki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Listopada 2015 Spokojnie, przecież nie ma za co przepraszać. Garnek naprawdę fajny, mnie kolega kupił w niemieckim wysyłkowym Lidlu. Jak kupisz z nierdzewki, to wnukom w spadku zostawisz . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Grudnia 2015 A ja sobie zrobiłem samemu kuchenkę, która automatycznie utrzymuje temperaturę.Budując moją wędzarnię (z dymogeneratorem) potrzebowałem co najmniej 2 grzałki z piekarnika, okazało się, że taniej jest kupić całą sprawną używaną kuchenkę elektryczną niż 2 grzałki w sklepie Za kuchenkę zapłaciłem, aż 50zł Grzałki z piekarnika zostały wykorzystane do wędzarni, natomiast górna część kuchenki została zmodyfikowana:- dorobiłem podstawę (obudowę)- zamontowałem elektroniczny termostat z sondą na kabelkuGłównym zadaniem kuchenki miało być parzenie wyrobów po wędzeniu, ale do szynkowarzenia też się znakomicie nadaje.W obecnej opcji termostat jest podłączony (może regulować) dwa lewe pola grzewcze, natomiast już “leci do mnie z Chin” 2-gi termostat, który zostanie podłączony do 2-ch prawych pól grzewczych i dzięki temu będę mógł jednocześnie i NIEZALEŻNIE mieć sterowane 2 garnki.Zaletą tego rozwiązania jest całkiem niezłe utrzymywanie temperatury (mała histereza) POD WARUNKIEM, że:włączamy kuchenkę i ustawiamy “palnik” na maksymalną moc pokrętłempo osiągnięciu żądanej temperatury ustawiamy pokrętłem moc palnika na MINIMUMW ten sposób grzałka działa prawie cały czas, ale pole nie jest rozgrzewane do maksymalnej temperatury, aby podnieść temperaturę w garnku i po wyłączeniu przez sterownik szybciej się wystudza, dzięki czemu nie ma takich dużych wahań temperatury.Podczas parzenia po wędzeniu największe skoki temp. są po włożeniu wyrobów do garnka.Woda ma temp. 75*C.Ustawiona na regulatorze temp. =75*C, a wahania: najpierw temp. spada do ~70*C, a później rośnie do ~78-80*C po czym w ciągu około 5-8min się stabilizuje na poziomie 75-76*C i tak trzyma cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Grudnia 2015 natomiast już “leci do mnie z Chin” 2-gi termostat Możesz podać link do tego termostatu z sondą?Właśnie szukam czegoś takiego w chinach .Obecnie nie mam wiekszego problemu z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy parzeniu wędzonek,ale musze robić jako termostat i co jakiś czas sprawdzać temperaturę wody .A chciałbym popróbować wyrobu wędlin z szynkowara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Ja przeważnie kupuję na aliexpress, jeżeli nie przeraża Cię czas oczekiwania (moje 2 rekordy odnośnie czasu dostawy to: 6 dni (regulator temperatury) i 42 dni (telefon komórkowy))http://www.aliexpress.com/item/90-250V-10A-Digital-Temperature-Controller-Thermocouple-diagnostic-tool-thermostat-50-110-Celsius-Degree-with-Sensor/32493483563.html?spm=2114.01020208.3.10.iKifw4&ws_ab_test=searchweb201556_4,searchweb201644_2_79_78_77_82_80_62_81,searchweb201560_1 i taki sam produkt z polskiego portalu: http://allegro.pl/termostat-regulator-sterownik-temperatury-10a-230v-i5880473744.htmlJak widzisz różnica w cenie jest ~31zł z Chin i 62zł z Polski (niestety w przypadku zakupu z Chin jest kiepsko z reklamacjami i nie dlatego, że Chińczycy nie chcą realizować reklamacji, tylko ze względu na nieopłacalność wysyłki, dlatego ja przeważnie kupuję po 2-3szt. towaru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Grudnia 2015 i taki sam produkt z polskiego portalu: http://allegro.pl/te...5880473744.html Maksymalna moc podłączonego urządzenia: 1100WA to nie jest za mało? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Ja przeważnie kupuję na aliexpress, jeżeli nie przeraża Cię czas oczekiwania też tam bardzo dużo kupuję A odnośnie reklamacji to można otworzyć spór i udokumentować że koszt wysyłki przekracza wartość towaru i zaznaczyć ze mogę odesłać na koszt sprzedawcy.Przy niskich kwotach z reguły aliexpress robi zwrot . Cytat Maksymalna moc podłączonego urządzenia: 1100W A to nie jest za mało? Nie wiem co jest elementem wykonawczym tego termostatu, Jeśli przekaźnik to można zastosować mocniejszy. Wczoraj szukałem włąśnie czegoś takiego na Aliexpress i znalazłem podobne urządzenie gdzie na końcu jest przekaźnik i to on załącza obwód grzałki. Dzięki i pozdrawiam Edytowane 27 Grudnia 2015 przez dob12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychu... Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Mam kuchenkę gazową z butlą, gdy chcę mieć stałą, niższą temperaturę przymykam zawór w butli, pokrętłami w kuchence nie uzyskam bardzo małego płomyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partner Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Stycznia 2016 "Jak widzisz różnica w cenie jest ~31zł z Chin i 62zł z Polski (niestety w przypadku zakupu z Chin jest kiepsko z reklamacjami i nie dlatego, że Chińczycy nie chcą realizować reklamacji, tylko ze względu na nieopłacalność wysyłki, dlatego ja przeważnie kupuję po 2-3szt. towaru)" 2x31 = 62Plna x 3 = 93PlnPrzepraszam,ale jaki jest sens kupować chiński badziew, asekurując się podwójnymi lub potrójnymi sztukami, mając to samo na miejscu najczęściej z 24 miesięczną gwarancją suma sumarum w tej samej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajson Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Też borykałem się z tym problemem na początku.Lecz już po 3 parzeniu udało mi się dopasować odpowiednio duży garnek pojemnościowo i jest ok.Okazało się ze znalazłem w piwnicy start aluminiowy szybkowar z uszkodzoną uszczelką ( i jak tu się pozbywać starych rzeczy) i jest ok.Płaszczyzna garnka pokrywa się z lustrem wody i jest okJak na razie temperaturę mierzę tylko w wodzie ale wszystko puki co się udaję Pewnie dlatego że nie kupuję niczego w markecie i chciałbym przestrzec każdego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Stycznia 2016 nie kupuję niczego w markecie A można wiedzieć gdzie kupujesz ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajson Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) nie kupuję niczego w markecie A można wiedzieć gdzie kupujesz ? Wirus!Póki co mam dobry sklep u siebie w Kórniku z rzeźni przy trasie 11 w stronę j Jarocina od Mariana Polowczyka Hand-Mięs Miąskowo i nie mogę złego słowa powiedzieć jeżeli chodzi oczywiście o samo mięsko, wyroby to już osobny temat.Niestety nie mam nic od Bystrego pod ręką ale od czasu do czasu coś sobie potrafię z wyrobów zapodać.Trochę kupowałem w marketach i byłem zawszę zaskoczony ilością różnych dodatkowych płynów na patelni które się wytapiały.I na moje szczęście wpadłem na filmiki gościa z Gdańska sympatyczny grubasek z firmy Nomart który mnie zaskoczył prostotą z jaką można samemu sobie dogodzić.Na tą chwilę Markety odwiedzam tylko w innych celach.I bardzo się cieszę że trafiłem na tą stronę.Pozdrawiam Wielkopolanina. Edytowane 3 Lutego 2016 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Lutego 2016 Możesz dać namiary na sam sklep w Kórniku, bo zakład w Miąskowie na "googlowej mapie" znalazłem, ale to ode mnie 50 km - do Kórnika mam trochę bliżej. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Lutego 2016 I na moje szczęście wpadłem na filmiki gościa z Gdańska sympatyczny grubasek z firmy Nomart Norman Nowicki z firmy Nomart jest z Rumi Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.