Skocz do zawartości

Metody i triki na utrzymanie temperatury


Artu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam peną "zagwozdkę", a mianowicie jakie Macie sposoby na utrzymanie stałej temperatury parzenia wyrobów (nie tylko z szynkowarki) ?

Mam kuchenkę "gazową", i praktycznie cały czas muszę "walczyć" z regulacją płomienia, aby utrzymać temperaturę :mad:

Czyżby jedynym wyjściem było kupno kuchenki indukcyjnej ? :facepalm: A może Macie jakiś inny sposób... :rolleyes:

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz wyczuć swoją kuchenkę tak jak wędzarnie. Każda trochę inaczej grzeje.

Kilka lat już się bawię i najważniejsze wg mnie to mieć duży i dobrej jakości garnek.

W 3 litrowym garnku to temperatura skacze. Jak masz gar 20 litrów i z grubymi ścianami to wahania są delikatne.

Ja po uzyskaniu temperatury stawiam gar na najmniejszym gazie skręconym do minimum. Podgrzanie wody o 2-3 stopnie C trwa minimum 10 minut, czasami dłużej. Podobnie studzenie to też kilkanaście minut spokoju. Tym sposobem na godzinę podchodzę do kuchenki kilka razy a temperatura w miarę stała.

 

Ja ostatnio na naszej spółdzielni pierwszy raz używałem elektryczny gar z Lidla. Mimo, że jest duży to chcę go mieć. Idealny do domowego parzenia.

 

Inaczej zostaje tylko przyjąć ksywe termostat i stać przy kuchence.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałem płyty indukcyjne z możliwością regulacji temperatury, i były to najtańsze mobilne kuchenki. Nie wiem, jak działają w praktyce. Na pewno nie mają sondy temperatury w garnku. Nie widziałem jeszcze stacjonarnej płyty indukcyjnej z taką funkcją (co nie znaczy że takich nie ma).

Ten Hyundai o którego pytasz ma bimetaliczny termostat ze sporą histerezą, wahania temperatury w nim to kilka stopni. Dużo dokładniejszy jest ten: http://www.4home.pl/professor-zvh272-uniwersalny-elektryczny-garnek-do/, zresztą obydwa to są  nasze tzw "garnki z Lidla", tyle że pod inną marką (chyba że różnią się pojemnością, ale nie sądzę).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lub w kąpieli wodnej (garnek w garnek ). Mam ten sam problem na , gazie o kuchence elektrycznej nie wspomnę praktycznie niemożliwe jest utrzymać stabilną  temperaturę zwłaszcza w małym garku (takim litr dwa )

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page-2

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kusi mnie ten Hyundai... ;) Zmieszczą się bezproblemowo dwa szynkowary 1,5kg... :)

 

To są gary 30l z elektronicznym termostatem i programatorem czasowym ;)

Tapniete z GT-I9500

 

Ten Hyundai ma pojemność 27l posiada timer oraz regulację temperatury :)

 

post-76571-0-22710400-1448708634_thumb.jpg

 

Zawsze można "dodać" sterowanie za pomocą zewnętrznego sterownika z dodatkową sądą temperatury... :thumbsup:

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze 3 posty wyżej, w odpowiedzi na twojego posta, podałem ci linka do identycznego gara z elektronicznym termostatem. Nie wyłamuj otwartych drzwi :D:tongue:.

 

 

Lub w kąpieli wodnej (garnek w garnek ). Mam ten sam problem na , gazie o kuchence elektrycznej nie wspomnę praktycznie niemożliwe jest utrzymać stabilną  temperaturę zwłaszcza w małym garku (takim litr dwa )

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page-2

 

Hmmm... Po co ta kąpiel wodna jeśli od razu można wsadzić do większego gara?

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam ten sam problem na , gazie o kuchence elektrycznej nie wspomnę praktycznie niemożliwe jest utrzymać stabilną temperaturę zwłaszcza w małym garku (takim litr dwa )

Przy odpowiednim ustawieniu wielkości płomienia da się utrzymać w miarę stabilną temp. :)

W chwili obecnej robię pierś z indyka w prasce i od około godz. na termometrze mam temp. wody w garnku na poziomie 75C. Garnek o pojemności 8 l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że warto zrujnować się na elektryczny garnek z termostatem. Tańsza wersja (281,89zł) podana przez Artu (http://www.4home.pl/hyundai-pc-200-elektryczny-garnek-do-pasteryzacji/) lub droższa (342zł) z tej samej strony (http://www.4home.pl/professor-zvh272-uniwersalny-elektryczny-garnek-do/). Wybrałem droższy - ma lepszy regulator temperatury (czujnk temperatury wewnątrz garnka). Zastanawiam się nad polepszeniem izolacji cieplnej (chyba to będzie 1cm korka).

Dobrym uzupełnieniem sprzętu jest pakowarka próżniowa (http://www.4home.pl/urzadzenie-do-prozniowego-pakowania-zywnosci-laica/?gclid=CLSgsp2Cs8kCFULjcgod5TwDMg lub http://www.proficook.pl/urzadzenie-do-pakowania-prozniowego-profi-cook-pc-vk-1080.html). Umożliwi to wejście w technikę sous-vide i może być przydatne do wyrobów parzonych (schab, karkówka, szynka).

Standardowo schab robię następująco: peklowanie (lub solenie) (7 dni), zapakowanie w siatkę i worek próżniowy z przyprawami, parzenie w temperaturze 72 C (8 godzin).

Taki garnek znacznie usprawni pasteryzację lub tyndalizację wyrobów słoikowych, zwłaszcza w zakresie temperatur 70 - 90 C (jeszcze nie próbowałem). Można w nim spokojnie zmieścić 2 warstwy słoików.

Na jakiś czas odmówiłem sobie kobitek i trunków, i wyposażyłem się w takie urządzenia. Chyba warto było (z całym szacunkiem dla Pań).

Serdecznie pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przykryjcie garnek przykrywką, lub jeśli nie ma to folią aluminiową i będzie łatwiej utrzymać temperaturę wody.( skropliny nie mogą kapać do szynkowara)

Problem jest również przy zbyt małym garnku do parzenia i małej ilości wody.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do ZLeP -a. Dopiero po napisaniu zauważyłem, że wcześniej rekomendowałeś tę droższą wersję garnka. Przepraszam.

Myślę, że to jest optymalne rozwiązanie, warte zapłacenia 60zł więcej. Korzystam z tego garnka, jestem zadowolony i widzę w przyszłości dalsze zastosowania. Serdecznie pozdrawiam.

PS

Warto dobrze przeszukać internet. Ten sam garnek na stronie proficook kosztuje 488zł. Funkcje takie same, tylko zewnętrzna obudowa z "nierdzewki".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A ja sobie zrobiłem samemu kuchenkę, która automatycznie utrzymuje temperaturę.

Budując moją wędzarnię (z dymogeneratorem) potrzebowałem co najmniej 2 grzałki z piekarnika, okazało się, że taniej jest kupić całą sprawną używaną kuchenkę elektryczną niż 2 grzałki w sklepie :)

Za kuchenkę zapłaciłem, aż 50zł :)

Grzałki z piekarnika zostały wykorzystane do wędzarni, natomiast górna część kuchenki została zmodyfikowana:

- dorobiłem podstawę (obudowę)

- zamontowałem elektroniczny termostat z sondą na kabelku

Głównym zadaniem kuchenki miało być parzenie wyrobów po wędzeniu, ale do szynkowarzenia też się znakomicie nadaje.

W obecnej opcji termostat jest podłączony (może regulować) dwa lewe pola grzewcze, natomiast już “leci do mnie z Chin” 2-gi termostat, który zostanie podłączony do 2-ch prawych pól grzewczych i dzięki temu będę mógł jednocześnie i NIEZALEŻNIE mieć sterowane 2 garnki.

Zaletą tego rozwiązania jest całkiem niezłe utrzymywanie temperatury (mała histereza) POD WARUNKIEM, że:

  • włączamy kuchenkę i ustawiamy “palnik” na maksymalną moc pokrętłem

  • po osiągnięciu żądanej temperatury ustawiamy pokrętłem moc palnika na MINIMUM

W ten sposób grzałka działa prawie cały czas, ale pole nie jest rozgrzewane do maksymalnej temperatury, aby podnieść temperaturę w garnku i po wyłączeniu przez sterownik szybciej się wystudza, dzięki czemu nie ma takich dużych wahań temperatury.

Podczas parzenia po wędzeniu największe skoki temp. są po włożeniu wyrobów do garnka.

Woda ma temp. 75*C.

Ustawiona na regulatorze temp. =75*C, a wahania: najpierw temp. spada do ~70*C, a później rośnie do ~78-80*C po czym w ciągu około 5-8min się stabilizuje na poziomie 75-76*C i tak trzyma cały czas.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

natomiast już “leci do mnie z Chin” 2-gi termostat

 

Możesz podać link do tego termostatu z sondą?

Właśnie szukam czegoś takiego w chinach .

Obecnie nie mam wiekszego problemu z utrzymaniem w miarę stałej temperatury przy parzeniu wędzonek,ale musze robić jako termostat

;) i co jakiś czas sprawdzać temperaturę wody  .

A chciałbym popróbować wyrobu wędlin z szynkowara.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja przeważnie kupuję na aliexpress, jeżeli nie przeraża Cię czas oczekiwania (moje 2 rekordy odnośnie czasu dostawy to: 6 dni (regulator temperatury) i 42 dni (telefon komórkowy))

http://www.aliexpress.com/item/90-250V-10A-Digital-Temperature-Controller-Thermocouple-diagnostic-tool-thermostat-50-110-Celsius-Degree-with-Sensor/32493483563.html?spm=2114.01020208.3.10.iKifw4&ws_ab_test=searchweb201556_4,searchweb201644_2_79_78_77_82_80_62_81,searchweb201560_1

 

i taki sam produkt z polskiego portalu: http://allegro.pl/termostat-regulator-sterownik-temperatury-10a-230v-i5880473744.html

Jak widzisz różnica w cenie jest ~31zł z Chin i 62zł z Polski (niestety w przypadku zakupu z Chin jest kiepsko z reklamacjami i nie dlatego, że Chińczycy nie chcą realizować reklamacji, tylko ze względu na nieopłacalność wysyłki, dlatego ja przeważnie kupuję po 2-3szt. towaru)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja przeważnie kupuję na aliexpress, jeżeli nie przeraża Cię czas oczekiwania

 

też tam bardzo dużo kupuję ;)

 

A odnośnie reklamacji to można otworzyć spór i udokumentować że koszt wysyłki przekracza wartość towaru i zaznaczyć ze mogę odesłać na koszt sprzedawcy.

Przy niskich kwotach z reguły aliexpress robi zwrot .

 

 

 

 

Cytat   Maksymalna moc podłączonego urządzenia: 1100W A to nie jest za mało?
 

 

Nie wiem co jest elementem wykonawczym tego termostatu, 

Jeśli przekaźnik to można zastosować mocniejszy.

 

Wczoraj szukałem włąśnie czegoś takiego na Aliexpress i znalazłem podobne urządzenie gdzie na końcu jest przekaźnik i to on załącza obwód grzałki.

 

Dzięki  i pozdrawiam 

Edytowane przez dob12
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

"Jak widzisz różnica w cenie jest ~31zł z Chin i 62zł z Polski (niestety w przypadku zakupu z Chin jest kiepsko z reklamacjami i nie dlatego, że Chińczycy nie chcą realizować reklamacji, tylko ze względu na nieopłacalność wysyłki, dlatego ja przeważnie kupuję po 2-3szt. towaru)"

 

2x31 = 62Pln

a x 3 = 93Pln

Przepraszam,

ale jaki jest sens kupować chiński badziew, asekurując się podwójnymi lub potrójnymi sztukami, mając to samo na miejscu najczęściej z 24 miesięczną gwarancją suma sumarum w tej samej cenie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też borykałem się z tym problemem na początku.

Lecz już po 3 parzeniu udało mi się dopasować odpowiednio duży garnek pojemnościowo i jest ok.

Okazało się ze znalazłem w piwnicy start aluminiowy szybkowar z uszkodzoną uszczelką ( i jak tu się pozbywać starych rzeczy) i jest ok.

Płaszczyzna garnka pokrywa się z lustrem wody i jest ok

Jak na razie temperaturę mierzę tylko w wodzie ale wszystko puki co się udaję :cool:

Pewnie dlatego że nie kupuję niczego w markecie i  chciałbym przestrzec każdego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

nie kupuję niczego w markecie

 

A można wiedzieć  gdzie kupujesz ?

 

Wirus!

Póki co mam dobry sklep u siebie w Kórniku z rzeźni przy trasie 11 w stronę j Jarocina od Mariana Polowczyka Hand-Mięs Miąskowo i nie mogę złego słowa powiedzieć jeżeli chodzi oczywiście o samo mięsko, wyroby to już osobny temat.

Niestety nie mam nic od Bystrego pod ręką ale od czasu do czasu coś sobie potrafię z wyrobów zapodać.

Trochę kupowałem w marketach i byłem zawszę zaskoczony ilością różnych dodatkowych płynów na patelni które się wytapiały.

I na moje szczęście wpadłem na filmiki gościa z Gdańska sympatyczny grubasek z firmy Nomart który mnie zaskoczył prostotą z jaką można samemu sobie dogodzić.

Na tą chwilę Markety odwiedzam tylko w innych celach.

I bardzo się cieszę że trafiłem na tą stronę.

Pozdrawiam Wielkopolanina.

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

I na moje szczęście wpadłem na filmiki gościa z Gdańska sympatyczny grubasek z firmy Nomart

Norman Nowicki z firmy Nomart jest z Rumi :D:thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.