Skocz do zawartości

Dziwny kolor i aromat wędzonek?


kolpaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

przychodzę do Was z problemem wędzonek mojego ojca. Zawsze było tak że to ja wędziłem wędliny, w zwykłej beczce z paleniskiem wykopanym w ziemi, jednak w tamtym roku mój ojciec postanowił zabrać się za zrobienie nowej "ładniejszej" wędzarni. Wszystko super pięknie, wędzarnia stoi, przepalał ją dwa razy nawet i wczoraj było właściwe wędzenie razem 9kg mięsa:

6 polędwiczek wieprzowych, 2 szynki bez kości, pierś z indyka oraz boczek - wszystko peklowane zgodnie z kalkulatorem przez 7 dni na mokro.

 

Całość wędzona głównie drewnem z wiśni uprzednio namoczonej w wodzie + trochę dębu.

 

Teraz wędzarnia: palenisko to kupiony w BricoMarche mały kominek żeliwny typu "koza", rury z blachy nieocynkowanej, a wędzarnia była robiona na zamówienie z zewnątrz boazeria a wewnątrz deski drzewa liściastego.

 

I tu pojawia się problem: wędzonki wyszły w brzydkim kolorze takim brązowo-sinym a aromat intensywnie wędzonkowy wręcz powiedziałbym żywiczny z nutą goryczki. Wędzonki były wędzone dosyć gęstym dymem (palenisko przygaszane było piwem) przez prawie 10 godzin w temperaturze między 35 a 45 stopni.

 

Konkluzja: ojciec nie ma pasji do wędlin, myślał ze jak będzie trzymał mięso X godzin w Y temperaturze to wędzonki MUSZĄ wyjść super. Jestem wkurzony bo nie dawał mi zaglądać do mięs na jakim etapie wędzenia są (ja jako średnio-początkujący zaglądam do mięsa co 1-2 godziny celem oględzin).

 

Prosiłbym o opinię od czego wędzonki wyszły takie paskudne i z góry przepraszam za bałagan, w pisaniu nie jestem dobry.

post-51944-0-14951400-1448877472_thumb.jpg

post-51944-0-24664400-1448877502_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki były wędzone dosyć gęstym dymem (palenisko przygaszane było piwem) przez prawie 10 godzin w temperaturze między 35 a 45 stopni.

Masz odpowiedź. Wędzarnia to nie jest grill.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, mam nadzieje że to do niego przemówi, tak to jest jak za robote się bierze ktoś kto tego nie czuje. Sam bym wędził 4-5 godzin a nie 10 a do tego użyłbym drewna świeżego a nie suchego na wiór sezonowanego.

 

 

Podsumowując - stanowczo za dużo wilgoci. Nie wiem jeszcze, jak było z osuszaniem mięsa?

Mówiłem mu, zrób ze 2-3 godziny osuszania w otwartej wędzarni to nie, i osuszał niecałą godzine.

Edytowane przez kolpaw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mówiłem mu, zrób ze 2-3 godziny osuszania w otwartej wędzarni to nie, i osuszał niecałą godzine.

A ile mięso ociekało po wyjęciu z solanki?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mówiłem mu, zrób ze 2-3 godziny osuszania w otwartej wędzarni to nie, i osuszał niecałą godzine.

Osuszamy do skutku. Może to być godzina lub dwie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A ile mięso ociekało po wyjęciu z solanki?

Nawet nie wiem, pewnie wcale, wyciągnął, nabił na haki, osuszał z godzine (na pewno były mokre) i zaczął wędzić. 

No właśnie, to ważna część procesu, wyciągasz z solanki wieczorem i wieszasz na 10-12 godzin do ociekania. Więcej niż 1,5 godziny nigdy nie usialem osuszać ale pewnie zależy to od wędzarni i ilości mięsa w danej wędzarni.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.