koornela Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2015 Witam. Jestem początkująca i pragnę zapytać czy gotowe peklowane mięso można ulepszyć czosnkiem.Kupiłam takie mięso jak dla nas jest mało w nim czosnku a my lubimy go .Tak mięso jest dobrze upeklowane bo już wedziłam ale mogłoby być bardziej naczosnkowane.Czy mozna coś zrobić z tym.Myslałam żeby rozrobić w wodzie przeciśnięty czosnek i naszprycować nim to mięso lub nie wiem napikować jak myślicie.Drugie pytanie czy prawdą jest by szynki do wędzenia nakryć gazą wtedy są mniej okopcone. Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2015 Można doświadczalnie próbować, ale wędzenie skutecznie pozbawia większość walorów smakowych używanych przypraw. Lepiej dodać przetarty czosnek już na gotowy produkt, tuż przed spożyciem. Schab można zrobić na wzór francuskiej kuchni. Roztopić masło czosnkowe lub zmielić( utrzeć ) bardzo drobno czosnek, dodać do stopionego masła i wstrzyknąć przed wędzeniem do schabu. Nie będzie taki suchy i smak czosnku będzie bardzo intensywny. Strzykawka raczej mała 10 lub 20 i grube igły, a i tak będą się zatykać. Mięso nastrzyknięte w ten sposób można również piec w piekarniku. Dobra jest pieczona wołowina z masłem czosnkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Wędzisz tak aby były nie okopcone , okopcenie czy na gazę czy na szynkę to wada wędzenia .(złe osuszenie , nie wyrównanie temp mięsa do temp wędzarni bez dymu (punkt rosy) , mokre drzewo o wodzie w wędzarni nie wspomnę czy drzewie nie nadającym się do wędzenia bo to jest niby oczywiste ale też się zdarza )Reasumując wędzisz bez gazy ale dobrze Edytowane 30 Listopada 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Wędzisz tak aby były nie okopcone , okopcenie czy na gazę czy na szynkę to wada wędzenia .(złe osuszenie , nie wyrównanie temp mięsa do temp wędzarni bez dymu (punkt rosy) , mokre drzewo o wodzie w wędzarni nie wspomnę czy drzewie nie nadającym się do wędzenia bo to jest niby oczywiste ale też się zdarza )Reasumując wędzisz bez gazy ale dobrze Czy to aby napewno miało być w tym wątku? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) @koornela, .Drugie pytanie czy prawdą jest by szynki do wędzenia nakryć gazą wtedy są mniej okopcone. Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam. Czy to aby napewno miało być w tym wątku?Chyba ? Bo jeśli nie tak to gdzie , jeśli nie tak to jak ,jeśli nie teraz to kiedy Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Grudnia 2015 No widzisz taki młody A taki ślepy Z dymnym pozdrowieniem Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Oj tam oj tam :D Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.