ma1234 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Witam, Mam pytanie do Forumowczów dotyczące zbyt mocnego charakterystycznego posmaku baleronu.Czy jest możliwość, aby ten charakterystyczny posmak zmniejszyć? Oto jak przygotowałem wędzonkę:Zalewę robiłem wg kalkulatora - górna granica wersji mniej słonej.Karczku było ok. 1,5 kg.Do tego w zalewie była szynka ok. 0,9 kg.Woda przegotowana i ostudzona.Dodałem soli peklowej.Dosypałem kilkanaście ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 liście laurowe - nie robiłem wywaru z ziół.Zalewa dokładnie wymieszana.Peklowałem 10 dni bez nastrzyku.Przekładałem mięso co dzień - dwa.Po 10 dniach wyjąłem mieso z zalewy.Umyłem pod bieżącą wodą i osuszałem w przewiewnym miejscu przez kilkanaście godzin (ok. 18 godzin).Następnie włożyłem wszystko w siatki wędzarnicze i wsadziłem do nagrzanej wędzarni Thermowind THW1504 wersja ocieplona.Wędzenie i parzenie robiłem wg przepisu Miro z Jego bloga, czyli:Przez ok 50 min. mięso osuszałem w niezadymionej wędzarni w temp. ok. 60 C. do charakterystycznej suchości.Następnie wędziłem w temperaturze ok. 56-64 C przez ok 4 godziny.Po wystudzniu, w nastepny dzień parzenie wędzonki w temperaturze wody 75-80 C aż do osiągnięcia przez wędliny w środku temperatury 67 C.Termometr "drewniany" w wodzie + drugi termometr z sondą w mięsie.Po osiągnięciu owych 67 C wędliny przełożyłem do garnka z wodą w temperaturze ok. 40 C i "dochodziły" w niej ok. 30 min.Wszystko wyszło świetnie.Szynka przepyszna.Baleron bardzo dobry, tylko ten jego zbyt intensywny, charakterystyczny posmak. Jaka może być tego przyczyna?Zbyt długo peklowałem - czy to w ogóle możliwe aby przepeklować?Baleron mógłby być mniej słony, ale jest ok, nie jest jak dla mnie za słony.Możecie mi doradzić co zrobić, aby był on mniej intensywny? Pamiętam z dawnych lat jak moi rodzice robili wędzonki i ten smak był jednak mniej intensywny.Dodam jeszcze, że było to moje pierwsze wędzenie. Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję. pozdrawiam,ma1234 P.S. Miro! - bardzo ciekawy blog i dobre przepisy - gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Baleron bardzo dobry, tylko ten jego zbyt intensywny, charakterystyczny posmak. Więcej przymiotników do określenia smaku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2015 tylko ten jego zbyt intensywny, charakterystyczny posmak. Czyli za mocno pachniał dymem, czy też "pachniał" knurem?A może wyczuwałeś zapach apteki? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1234 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) tylko ten jego zbyt intensywny, charakterystyczny posmak.Czyli za mocno pachniał dymem, czy też "pachniał" knurem?A może wyczuwałeś zapach apteki? Ha! Trudno jest mi określić ten smak...Wiem, że mięso było świeże, ale smak i zapach trochę taki jakby było nieświeże.Nie wiem jak "pachnie" knur, ale czytałem trochę o tym.Myślicie, że to może być to? A może zbyt niska temperatura, do której sprzyłem baleron? 67 C?Nie powinno mieć to znaczenia?Nie powinno być to 75 C? Na pewno nie był to zapach czy smak apteki. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez ma1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Czyli mamy rozumieć, że tylko baleron był o intensywnym smaku ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1234 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Czyli mamy rozumieć, że tylko baleron był o intensywnym smaku ?Tak, tylko baleron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Wstaw zdjęcia przekroju tych wędzonek bo na razie to rozmowa ze ślepym o kolorach Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Czyli ani peklowanie, ani wędzenie czy parzenie, tylko ewidentnie wina tego kawałka mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1234 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Wstaw zdjęcia przekroju tych wędzonek bo na razie to rozmowa ze ślepym o kolorach Oto zdjęcia moich wyrobów.Dodam jeszcze, że mięso kupiłem w sklepie, w którym często robię zakupy i było świeże.Nie ma jednak żadnej pewności, że pochodziło z jednej świni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zawsze wącham zakupione mięso. Kiedyś karkówka miała dziwny zapach więc ją oddałam. W kark świni wstrzykiwane są lekarstwa i również ten zapach swego czasu dał mi się wyczuć. Mięso wyrzuciłam. Nie ma co się truć.Najgorszy - jak dla mnie - jest zapach knura. Szczególnie tłuste kawałki "walą" tym zapachem. Ten zapach ma coś wspólnego z sikami kota (samca). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Moim zdaniem winny jest ten kawałek mięsa... jeżeli w jednej zalewie była szynka i karczek i jedno jest ok a drugie nie to ewidentnie świadczy o złym stanie mięsa. Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1234 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Moim zdaniem winny jest ten kawałek mięsa... jeżeli w jednej zalewie była szynka i karczek i jedno jest ok a drugie nie to ewidentnie świadczy o złym stanie mięsa. Z Dymnym pozdrowieniem.... Zawsze wącham zakupione mięso. Kiedyś karkówka miała dziwny zapach więc ją oddałam. W kark świni wstrzykiwane są lekarstwa i również ten zapach swego czasu dał mi się wyczuć. Mięso wyrzuciłam. Nie ma co się truć.Najgorszy - jak dla mnie - jest zapach knura. Szczególnie tłuste kawałki "walą" tym zapachem. Ten zapach ma coś wspólnego z sikami kota (samca). Jak pisałem wcześniej - kupione mięso wyglądało i pachniało prawidłowo - było świeże.Gotowa wędlina też pachnie bardzo ładnie i wygląda ładnie, ale ma jakiś posmak.Nie taki, że nie można go jeść. Można go jeść, jest smaczne, ale mimo wszystko jest wyczuwalny inny posmak niż np. ta szynka przygotowana razem z karczkiem.Może to mięso z knura? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Knur będzie miał zdecydowanie inny zapach. Sam smak szynki różni się od smaku baleronu i to jest normalne tak samo jak inaczej smakuje polędwica inaczej łopatka. Ciężko stawiać zdecydowane sądy bo smak to bardzo subiektywne odczucia które ciężko opisać, jeśli faktycznie w smaku jest coś niepokojącego "innego" niż w normalnym baleronie to stawiam na wadę mięsa lub pozostałości medykamentów lub też nastrzyk mięsa przed sprzedażą może właśnie nadmiar tych "wspomagaczy funkcjonalnych" wyczuwasz. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2015 @ma 1234Czy zakupiony karczek był ciemniejszy od mięśnia z szynki? Czy kawałek karczku nie sprawiał wrażenia bardziej wiotkiego i miękkiego? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1234 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) @ma 1234Czy zakupiony karczek był ciemniejszy od mięśnia z szynki? Czy kawałek karczku nie sprawiał wrażenia bardziej wiotkiego i miękkiego?Kolor i konsystencja karczku moim zdaniem była bardzo podobna do szynki. Nie zauważyłem nic niepokojącego.Czy obróbka termiczna może mieć wpływ na smak wędliny - tzn jeśli baleron parzyłem do 67 C a nie do 75 C?Czy pozostałe procesy wykonałem prawidłowo?Bo jeśli tak, to chyba pozostaje tylko wypróbować ten smak przy kolejnym wędzeniu i porównać... @ rogerWiem, że każdy rodzaj mięsa inaczej smakuje, ale w przypadku mojego baleronu ten "inny" smak (nie zapach) jest IMO zbyt intensywny. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez ma1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Parzyłeś prawidłowo.Skąd ten pomysł, aby baleron parzyć do 75stC?Ten dziwny smak nie ma absolutnie związku z parzeniem.Nikt bez spróbowania nie poda Ci jednoznacznej przyczyny.Sugestie zostały zawarte w postach powyższych.Jeszcze sobie coś przypomniałam. Mięso z maciory ma zmieniony - w stosunku do standardowego - smak. Ale jest to inny smak niż mięsa z knura. Jednak kolor tego mięsa jest też inny. Jest bardziej czerwone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Dodam jeszcze, że mięso kupiłem w sklepie, w którym często robię zakupy i było świeże. Teraz masz pewność, że mięso nie było aż tak świeże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Grudnia 2015 ma1234 , przeczytałem Twoje posty , ma pytanie w jakiej temperaturze pekolwałeś mięso ,2-6 stopni w lodóce czy w piwnicy lub domo w garnku ? jesli nie kontrolowałeś temeperatury moze mięso mieć " dziwny zapach " Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1234 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) ma1234 , przeczytałem Twoje posty , ma pytanie w jakiej temperaturze pekolwałeś mięso ,2-6 stopni w lodóce czy w piwnicy lub domo w garnku ? jesli nie kontrolowałeś temeperatury moze mięso mieć " dziwny zapach "Peklowałem w lodówce. Kontrolowałem codziennie stan mięsa i zalewy. Mięso przekładałem. Wszystko wg mnie było ok.Przypomnę, że zapach jest prawidłowy, tylko ten wyczuwalny smak.Na pewno nastepnym razem kupię mięso gdzie indziej i porównam. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez ma1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1234 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Stycznia 2016 ma1234 , przeczytałem Twoje posty , ma pytanie w jakiej temperaturze pekolwałeś mięso ,2-6 stopni w lodóce czy w piwnicy lub domo w garnku ? jesli nie kontrolowałeś temeperatury moze mięso mieć " dziwny zapach "Peklowałem w lodówce. Kontrolowałem codziennie stan mięsa i zalewy. Mięso przekładałem. Wszystko wg mnie było ok.Przypomnę, że zapach jest prawidłowy, tylko ten wyczuwalny smak.Na pewno nastepnym razem kupię mięso gdzie indziej i porównam. Kupiłem mięso gdzie indziej - tym razem w Makro.Cały proces przygotowania wędliny przeprowadziłem jak poprzednio.Baleron, podobnie jak inne wędliny (szynki, boczki, schaby), wyszedł rewelacyjnie.Bez "tego" wyczuwalnego dziwnego posmaku.Jak więc widać, winne było mięso - coś z nim było nie tak. Może był to ten knur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Może był to ten knur. To nie on - pewnie byś nie zjadł..... takiego ..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Może był to ten knur. Aż mnie się nie chce wierzyć aby mięso z knura trafiało oficjalnie do sklepów . Chyba że już są super środki przeciw zapachowe Na bazarze u nie uczciwego sprzedawcy to prędzej Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Aż mnie się nie chce wierzyć aby mięso z knura trafiało oficjalnie do sklepów . Może być wnęrtak.Zapach jest wtedy słabo wyczuwalny i zależy od wrażliwości "wąchacza".Osobiście dwa razy trafiłam na takie mięso.Co ciekawe, rodzina nic nie wyczuwała a mnie nicowało żołądek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.