bolexx1313 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Witam wszystkich, Pozwoliłem sobie jako przykład skorzystać z nie swojego zdjęcia (akurat nie posiadam żadnego) żeby pokazać nalot na kiełbasie. Mam dokładnie taki sam efekt nalotu na batonach po parzeniu, kiedy osłonka wyschnie. Nie na wszystkich ale na niektórych kiełbasach to się tworzy i nie mam pojęcia czym może to być spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Może coś więcej ? Tak od a do z co to za kiełbasa i proces od mięsa do jedzenia ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2015 No i może zdjęcie choć w ciut większym rozmiarze, bo mało co widać..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Jeśli chodzi o rodzaj kiełbasy to robiłem kilka przepisów i zawsze był taki nalocik. Proces - peklowanie na sucho mięs pokrojonych w kostkę peklosolą 18-19g/kg ok 48 godzin. Mielenie, doprawianie, mieszanie ręczne, nabijanie, osadzanie - raczej krótko w temp. pokojowej ok. 1,5 godziny. Osuszanie w wędzarni ciepłym powietrzem ok. 1 godzina, wędzenie temp. 50-60 st. ok. 3 godziny. Parzenie 25 min. temp wody 73-75 st. Schładzanie w pomieszczeniu ok. 10 st. bez zimnego prysznica. I wtedy właśnie wychodzi ten nalot, po wyjęciu kiełbasy z wędzarni jest ok, ale po parzeniu kiedy osłonka odparuje wodę pojawia się nalot, czy może szare przebarwienie osłonki.Co do zdjęcia - tak jak napisałem, niestety na tą chwilę nie posiadam. Przypadkiem znalazłem to na forum i pozwoliłem sobie "wypożyczyć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Aha czyli mamy problem a ten co widać to nie mój problem ...Takie szare plamy o ktorych wspomniales to miejsca z podciekami przewaznie niedowędzone... czasy i temperatury Tapniete z GT-I9500 Edytowane 4 Grudnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Czasy i temperatury... ok, ale gzdie jest błąd? Jeśli chodzi o temperatury wędzenia i parzenia to są one według receptur, a co do czasu wędzenia też wydaje mi się wystarczający, może nawet trochę długi jak dla kiełabsy... Jakieś konkretne sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Grudnia 2015 60st 3 godziny to długo i ciepło do tego 25 minut parzenia starałbym się utrzymać maks 45-50 do koloru i parzenie 10-15 minut a najlepiej do 68st wewnątrz Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Ok. Przy najbliższym wedzeniu tak zrobię. A czy np. Brak zimnego prysznica po parzeniu też może się do tego przyczyniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okeramo Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Nie,ale może być przeładowana wędzarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) To źle wyczyszczone jelita. Da się to zauważyć przed nadziewaniem i ominąć te fragmenty, takie ciemniejsze, żółte farfocle. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Edytowane 5 Grudnia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Na plamy na jelitach powiem szczerze nigdy nie zwracałem uwagi. Przy najbliższej produkcji zwróce na to uwage. Co do przeładowanej wędzrni - staram się nie upychać na siłę, raczej wszystko wisi w miare luźno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Piszemy jak na razie o fusach z kawy !Bez dokładnego zdjęcia wyrobów nic nie można konkretnego doradzić. Coś podobnego do tego ? Edytowane 5 Grudnia 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Mogą to być wykwity solne,które mogą wystąpić przy niedokładnym wypłukaniu jelit.Na drugim zdjęciu kiełbasa jest podszuszona i te wykwity są bardziej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Może tu troche lepiej widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Palne glupote ale moze to osadzil sie kalk z wody (niedobrej jakosci) po parzeniu i przesuszeniu..?Idzie te plamy zetrzec np. wilgotnym palcem..?Moze w naczyniu w ktorym parzyles kielbache, doszlo do jakiejs reakcji chemicznej..?Taki osad bylo widac na parnikch do parzenia wedlin/wedzonek.. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Tzn.Te plamy jeśli potraktuje się wodą znikają, ale do momentu kiedy osłonka wyschnie, wtedy znowu są widoczne. To dosłownie tak jak by jelito było po całej obróbce w tym miejscu przesuszone. I to tak jak widać na zdjęciach, na losowych kielbasach i w losowych miejscach. Woda faktycznie tu gdzie mieszkam nie jest najlepsza z tego co wiem. Może to jest przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Piszemy jak na razie o fusach z kawy !Chyba Ty. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Tzn.Te plamy jeśli potraktuje się wodą znikają, ale do momentu kiedy osłonka wyschnie, wtedy znowu są widoczne. To dosłownie tak jak by jelito było po całej obróbce w tym miejscu przesuszone. I to tak jak widać na zdjęciach, na losowych kielbasach i w losowych miejscach. Woda faktycznie tu gdzie mieszkam nie jest najlepsza z tego co wiem. Może to jest przyczyna?Już Ci napisałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Ale co, że to niby wina jelit ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Ale co, że to niby wina jelit ?Mirku, napisałem dwa razy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Jak już coś to raz, ale ..... to nie wina jelit.To żółte o którym piszesz, byłoby widoczne już podczas wędzenia, a nie dopiero po parzeniu. Ale bez zdjęcia wyrobu to se możemy ............ http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif do komarów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Grudnia 2015 To źle wyczyszczone jelita. Da się to zauważyć przed nadziewaniem i ominąć te fragmenty, takie ciemniejsze, żółte farfocle. 0dirol.gifh2dpc3ny.bmp Faktycznie może to być wina jelit , może warto spróbować zakupić z innego miejsca Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Jak już coś to raz, ale ..... to nie wina jelit.To żółte o którym piszesz, byłoby widoczne już podczas wędzenia, a nie dopiero po parzeniu. Ale bez zdjęcia wyrobu to se możemy ............ http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif do komarów.To następnym razem, jak przyuważę, wyślę metr do Ciebie a Ty se pykniesz kiełbaskę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Mam to czasem u siebie .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Dobra, Panowie przy najbliższym wedzeniu zrobię dokładne zdjęcia kielbas jeśli takie plamy się pojawią, a pojawią się raczej napewno. Jelita co prawda do tej pory kupowałem z trzech źródeł, ale plamy były zawsze. Powiem jeszcze tylko jedno, jeśli kiełbasy nie parze tylko podpiekam w wędzarni, plam nie ma nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.