EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Grudnia 2015 moze to osadzil sie kalk z wody (niedobrej jakosci) po parzeniu i przesuszeniu..? Też mi to przyszło do głowy. przy najbliższym wedzeniu zrobię dokładne zdjęcia kielbas jeśli takie plamy się pojawią, a pojawią się raczej napewno. Jelita co prawda do tej pory kupowałem z trzech źródeł, ale plamy były zawsze. Powiem jeszcze tylko jedno, jeśli kiełbasy nie parze tylko podpiekam w wędzarni, plam nie ma nigdy. Powyższy wpis potwierdza związek plam z wodą.Jeżeli jest bardzo twarda to w celu eksperymentu spróbuj parzyć w wodzie zmiękczonej. Może być przegotowana i odstana lub lekko zakwaszona. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam Dawno temu jak byłem u kuzyna który robi wędliny zobaczyłem jak po wyjęciu kiełbasy z parzenia i po odczekaniu jakieś 30 min polewał ją wodą z parzenia , zapytałem po co tak robi odpowiedział by nie było zacieków tłuszczu itd .Dokładnie teraz nie pamiętam dlaczego ale może to jest sposób na tą dolegliwość przebarwień na osłonce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Grudnia 2015 O ile piszemy o tłuszczu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Myślę że to faktycznie może mieć związek z wodą a nie z tłuszczem, tak jak napisała EAnna. Jutro z ciekawości zrobię pomiar twardości wody którą użytkuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Woda - to miałbyś wszędzie np na szklance po herbacie . I jak tyle by było kamienia w wodzie to pralka czajnik itp do roku i do wyrzucenia . W sumie Myszków Jura to może być coś na rzeczy ale nie tyle . Wodę masz z własnego ujęcia ? jeżeli tak to podpytaj najbliższych sąsiadów o temat , Możesz to sprawdzić sam jak się myjesz mydłem to mydlisz mydlisz a piany niet i takie kłaczki w wodzie . A na koniec to ta woda jakaś taka sprytna by była w jednym miejscu osadza kamień a w drugim nie . I kamień wychodzi ale na suchym kiełbasa zawsze jest wilgotna (mniej lub więcej ale jest ) Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Co do kamienia - od lat woda którą leje do czajnika jest filtrowana, gdybym tego nie robił to nie po roku, a po dwóch miesiącach jest w nim tyle kamienia że odpada całymi płatami. Ekspres do kawy ciśnieniowy pomimo że dostaje wodę już tą filtrowaną i tak co pół roku musi mieć generalne odkamienianie, gdybym lał do niego bezpośrednio kranówę to po nim. W zmywarce obowiązkowo sól, bo inaczej zacieki. W pralce calgonit to standard, bez tego też by ją trafiło. Wodę mam z sieci wodociągowej i od lat wiadomo że ma dużo kamienia. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez bolexx1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) To może (swoją drogą współczuje ze masz taką wodę ) . Jest jeszcze możliwość podpytać innych z Twojego rejonu jak u nich to wychodzi (to na szybko) a przy następnym zadymianiu użyć innej wody (jak radzą we wcześniejszych postach) ale tej samej technologi i jelit . Swoją drogą jak radzą sobie inni w Twoim rejonie bo użytkują tej samej wody , a np taka wada dyskwalifikuje kiełbasę ( robioną przez lokalnych wytwórców czyli w oparciu o tą wodę ) do sprzedaży. O key teraz są globalne zakłady sieci ale kiedyś byli tylko lokalni wytwórcy (to pytanie retoryczne ) Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Bolexx jak to wina wody to może kup w markecie wodę butelkowaną i kilka kawałków (powiedzmy ze 4 pętka) parz i przelej tą wodą - w tych wodach 5 litrowych nie ma kamienia i będzie wszystko wiadomo. Generalnie jak się nie mylę to butelka wody 5l. kosztuje coś koło 1,5 zł. Maciek z taką "elegancką" wodą daje rade odkamieniacz - 1 na całe mieszkanie i masz po problemie - koszt coś koło 1,5 tyś plus troszkę przeróbki inst. wod.kan. i koszt stały zasypu solą w tabletkach. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Myślę że to faktycznie może mieć związek z wodą a nie z tłuszczem, W wodzie mogą znajdować się różne, charakterystyczne dla ujęcia wody minerały, których sole mogą wytrącać się w czasie podgrzewania wody w obecności cząsteczek białkowych i tłuszczowych, pochodzących z parzonych wędlin lub powodować wytrącanie się precypitatu białkowo-tłuszczowego.Sądzę, że wielu z nas zetknęło się ze spektakularnym pokazem zanieczyszczeń wody kranowej, robionym przez akwizytorów filtrów do wody.Otóż sztuczka polega na dodaniu do wody substancji, która powoduje wytrącanie się nierozpuszczalnych soli, normalnie w wodzie rozpuszczonych, w celu nastraszenia potencjalnego klienta i skłonieniu go do zakupu filtra.Być może, że u Ciebie występuje podobne zjawisko. Ale, żeby się o tym przekonać, najprościej zrobić jedno parzenie w wodzie kranowej a drugie w dobrze odfiltrowanej i zmiękczonej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Grudnia 2015 najprościej zrobić jedno parzenie w wodzie kranowej a drugie w dobrze odfiltrowanej i zmiękczonej. Mozna by tez uzyc innego garnka do parzenia bo moze ten ktory kolega uzywal to teraz, wlasnie wchodz (powloka) w reakcje chemiczne..?! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jeszcze pod uwagę należy wziąć tą informację: Schładzanie w pomieszczeniu ok. 10 st. bez zimnego prysznica. I wtedy właśnie wychodzi ten nalot, Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Grudnia 2015 najprościej zrobić jedno parzenie w wodzie kranowej a drugie w dobrze odfiltrowanej i zmiękczonej. Mozna by tez uzyc innego garnka do parzenia bo moze ten ktory kolega uzywal to teraz, wlasnie wchodz (powloka) w reakcje chemiczne..?! Naczynie w którym parzę to duży emaliowany garnek. Emalia w dobrym stanie bez odprysków, tzn. nie ma na wierzchu gołej stali. Więc myślę że w tej kwestii nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Bolexx chyba nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić wg. tego co ja napisałem i najważniejsze co potwierdziła EAnna- a jest to osoba która naprawdę wie co mówi (pisze)Teraz czekamy na próby i opis wyniku testów.Oby wyszło jak najlepiej i najzdrowiej. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Bolexx chyba nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić wg. tego co ja napisałem i najważniejsze co potwierdziła EAnna- a jest to osoba która naprawdę wie co mówi (pisze)Teraz czekamy na próby i opis wyniku testów.Oby wyszło jak najlepiej i najzdrowiej. Dokładnie tak mam zamiar zrobić. Po całej "akcji" opiszę efekty. W każdym razie dziękuję wszystkim za poradę i pomoc w rozwiązywaniu problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Naczynie w którym parzę to duży emaliowany garnek. Emalia w dobrym stanie bez odprysków, tzn. nie ma na wierzchu gołej stali. Więc myślę że w tej kwestii nie powinno być problemu. Oczywiscie zrobisz jak chcesz ale zeby wykluczyc wszystkie mozliwosci wad w Twojej kielbasce, poswiecil bym inny garnuszek np. z nierdzewki i w nim zaparzyc tez kilka petek kielbaski.. Wtedy bedziesz 100 % pewny.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Grudnia 2015 W każdym razie dziękuję wszystkim za poradę i pomoc w rozwiązywaniu problemu... Po to tu jesteśmy pomagamy i nam pomagają.Tak to się kręci i dzięki temu każdy nas jest zadowolony. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dziś zrobiłem "oznaczenie twardości ogólnej wody GH" wodociągowej, wyniki w stopniach niemieckich: 1. Woda prosto z kranu - 232. Ta sama woda przepuszczona przez filtr - 183. Woda przepuszczona przez filtr i przegotowana (wystudzona) - 134. Woda kupowana w 5L baniakach w sklepie - 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dziś zrobiłem "oznaczenie twardości ogólnej wody GH" wodociągowej, wyniki w stopniach niemieckich: Sprawdzałam na stronie Myszkowa.Macie tam chyba kilka ujęć wody.W każdym razie deklarowana twardość była ok. 10.Tylko pytanie: z którego ujęcia?To, co Ci wyszło, to bardzo wysoka twardość.Tu, gdzie mieszkam, mamy wodę z Jeziora Goczałkowickiego. Jest bardzo miękka, około 5 w stopniach niemieckich. Widzę dramatyczną różnicę gdy jestem w Krakowie lub Rzeszowie u rodziny. Chociaż moje "krakusy" stosują już filtry na wejściu do całej instalacji, co daje zauważalne efekty. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Odbiegając na chwile od tematu parzenia kiełbasy - jeśli chodzi o użycie takiej wody prosto z kranu do peklowania wędoznek to chyba nie bardzo się nadaje. Ja zwykle ją przegotowywałem. A może użyć jakiejś wody kupnej w baniakach ze sklepu? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Odbiegając na chwile od tematu parzenia kiełbasy - jeśli chodzi o użycie takiej wody prosto z kranu do peklowania wędoznek to chyba nie bardzo się nadaje. Ja zwykle ją przegotowywałem. A może użyć jakiejś wody kupnej w baniakach ze sklepu? Co o tym sądzicie? Ja do peklowania używam wody z baniek 5 l , jeszcze nie próbowałem na surowej z kranu ale muszę kiedyś zrobić taka jedną szt na próbę- w kranówce Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Używasz jej do peklowania i nastrzyku? Rozumiem że tej wody z baniek 5l nie przegotowujesz? Jeszcze jedna kwestia, bo też są różne opinie - czy mięso ze sklepu przed zapeklowaniem należy opłukać wodą? Edytowane 12 Grudnia 2015 przez bolexx1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ja do peklowania używam wody z baniek 5 l A ja kranówy i to surowej, nieprzegotowanej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Popatrz to całkiem jak ja Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.